Τα επαγγέλματα

Στο 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε με τα επαγγέλματα.

 Η συζήτηση ξεκίνησε στην παρεούλα. Το κάθε παιδί μίλησε για το επάγγελμα του μπαμπά και της μαμάς του. Ακούστηκαν περιγραφές όπως «πάει στην υπηρεσία», «πουλάει κουλουράκια», «φτιάχνει τα μηχανήματα που χαλάνε» και πολλές ακόμη… Πολλά παιδιά μπορούσαν να περιγράψουν το επάγγελμα αλλά δεν ήξεραν πως ακριβώς λεγόταν. Έτσι αποφασίσαμε να συζητήσουν με τους γονείς τους για το επάγγελμα που κάνουν, να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και να συνεχίσουμε την συζήτησή μας την επόμενη ημέρα. Ακόμη, ζητήσαμε από τους γονείς να μας στείλουν φωτογραφίες από τον χώρο εργασίας τους για να μπορέσουμε να τις δούμε με όλη την ομάδα των παιδιών και να τις συζητήσουμε.

Φανταστήκαμε τον εαυτό μας μεγάλο. Πως θα είμαστε τα επόμενα χρόνια. Συζητήσαμε για το “Tι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω”. Αφού ακούστηκαν τα μελλοντικά σχέδια του κάθε παιδιού, στη συνέχεια το αποτύπωσαν σε χαρτί.

 

Είδαμε εικόνες από επαγγέλματα του παρελθόντος που πλέον δεν υπάρχουν από το βιβλίο «Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα» της Ρεβέκας Κατσαντώνη, εκδόσεις Μένανδρος.

 

Περιγράψαμε τις εικόνες, συζητήσαμε τους λόγους που υπήρχαν τότε τα επαγγέλματα και όχι τώρα. Αναφερθήκαμε στο γιατί είναι απαραίτητο να δουλεύουμε και τι ακριβώς μας προσφέρει μια δουλειά. Στο τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι. Η κυρία χτυπούσε το ταμπουρίνο, δόθηκε η οδηγία στα παιδιά να σκεφτούν το όνομα κάποιου επαγγέλματος. Όταν σταματούσε το ταμπουρίνο η κυρία έδινε το λόγο σε κάποιο παιδί με τυχαία σειρά και έπρεπε να πει γρήγορα το όνομα ενός επαγγέλματος που σκέφτηκε.

Ένα ακόμη παιχνίδι που παίξαμε ήταν το «ΒΡΕΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ». Η κυρία περιέγραφε ένα επάγγελμα και τα παιδιά, ακούγοντας την περιγραφή έπρεπε να βρουν ποιο ήταν.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Μαθαίνω τα επαγγέλματα», εκδόσεις Μίνωας.

Δόθηκε στα παιδιά φύλλο εργασίας στο οποίο έπρεπε να αντιστοιχίσουν το επάγγελμα με το αντικείμενο που απαιτείται.

Δραματοποιήσαμε τον μύθο του Αισώπου «Ο ξυλοκόπος και ο Ερμής». Τα παιδιά διασκέδασαν μέσα από την παράσταση και ένιωσαν υπεύθυνοι αναλαμβάνοντας ρόλους.

Βρήκαμε αινίγματα με επαγγέλματα στο διαδίκτυο. Τα προβάλαμε μέσω του προτζέκτορα, τα διαβάζαμε και έπρεπε να βρούμε το σωστό επάγγελμα. Βοηθός μας, ήταν και μια εικόνα που υπήρχε δίπλα από κάθε αίνιγμα.

Παιχνίδι : «Βασιλιά- Βασιλιά με τα 12 σπαθιά»

Τα παιδιά ξεκίνησαν το παιχνίδι που ήταν ήδη γνωστό. Αμέσως χωρίστηκαν οι ρόλοι. Ο Βασιλιάς πήρε τη θέση του στο θρόνο και 2 παιδιά πήγαν να συνεννοηθούν για το επάγγελμα- δουλειά που έπρεπε να του παρουσιάσουν με παντομίμα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο Βασιλιάς να μαντέψει το επάγγελμα που του δείχνουν . Τα παιδιά χάρηκαν πολύ. Διασκέδασαν και γέλασαν. Άλλες φορές ο Βασιλιάς το έβρισκε αμέσως ενώ όσο περνούσε η ώρα τον δυσκόλευαν όλο και περισσότερο. Οι ρόλοι εναλλάσσονταν προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή όλων των παιδιών.

Κάναμε μαθηματικά, μετρώντας τα εργαλεία- αντικείμενα που απαιτούνται για κάθε επάγγελμα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έγινε πρώτα στην παρεούλα ομαδικά και στη συνέχεια δόθηκε φύλλο εργασίας έτσι ώστε να δουλέψει ατομικά το κάθε παιδί.