Επίσκεψη στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας

Επίσκεψη στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας

 

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ομαλή μετάβαση στο δημοτικό, πραγματοποιήσαμε σε διαφορετικές ημέρες επισκέψεις-περιπάτους στα δύο δημοτικά σχολεία της πόλης μας.

Αρχικά, επισκεφθήκαμε το 2o Δημοτικό Σχολείο. Πριν πάμε ετοιμάσαμε ένα δώρο. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τις προσδοκίες που έχει από το  δημοτικό. Οι ζωγραφιές έγιναν τα πανιά ενός καραβιού. Το καράβι μας είναι έτοιμο να σαλπάρει για το νέο σχολείο αποχαιρετώντας σιγά-σιγά το νηπιαγωγείο. Η υποδοχή που μας επιφύλασσαν εκεί ήταν θερμή. Τόσο ο διευθυντής, το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και οι μαθητές του δημοτικού μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, μπήκαμε στις τάξεις συζητήσαμε με τα παιδιά, είδαμε τις «μεγάλες» τσάντες τους, τα βιβλία τους, τα τετράδιά τους.. Μας κέρασαν, μας χάρισαν όμορφες ζωγραφιές  και φύγαμε με τις πιο όμορφες εντυπώσεις.



 

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο η υποδοχή ήταν ανάλογη. Μας υποδέχτηκε στην είσοδο του σχολείου ο διευθυντής. Μας είπε λίγα λόγια για το σχολείο και εμείς του δώσαμε το δώρο- βιβλίο που είχαμε ετοιμάσει με τις ζωγραφιές μας για το δημοτικό. Η  ξενάγηση ξεκίνησε… Είδαμε τις τάξεις της Α΄ δημοτικού,  την αίθουσα υπολογιστών, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των φυσικών επιστημών και την βιβλιοθήκη. Με τους μαθητές και τις δασκάλες της Α΄ δημοτικού παίξαμε ένα παιχνίδι στην αυλή με σκοπό να γνωριστούμε καλύτερα. Καταλήξαμε στο γραφείο του διευθυντή όπου δεχτήκαμε  κεράσματά τον ευχαριστήσαμε, τον αποχαιρετήσαμε και φύγαμε γεμάτοι και γεμάτες εικόνες και ευχάριστα συναισθήματα.


Τα επαγγέλματα

Στο 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε με τα επαγγέλματα.

 Η συζήτηση ξεκίνησε στην παρεούλα. Το κάθε παιδί μίλησε για το επάγγελμα του μπαμπά και της μαμάς του. Ακούστηκαν περιγραφές όπως «πάει στην υπηρεσία», «πουλάει κουλουράκια», «φτιάχνει τα μηχανήματα που χαλάνε» και πολλές ακόμη… Πολλά παιδιά μπορούσαν να περιγράψουν το επάγγελμα αλλά δεν ήξεραν πως ακριβώς λεγόταν. Έτσι αποφασίσαμε να συζητήσουν με τους γονείς τους για το επάγγελμα που κάνουν, να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και να συνεχίσουμε την συζήτησή μας την επόμενη ημέρα. Ακόμη, ζητήσαμε από τους γονείς να μας στείλουν φωτογραφίες από τον χώρο εργασίας τους για να μπορέσουμε να τις δούμε με όλη την ομάδα των παιδιών και να τις συζητήσουμε.

Φανταστήκαμε τον εαυτό μας μεγάλο. Πως θα είμαστε τα επόμενα χρόνια. Συζητήσαμε για το “Tι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω”. Αφού ακούστηκαν τα μελλοντικά σχέδια του κάθε παιδιού, στη συνέχεια το αποτύπωσαν σε χαρτί.

 

Είδαμε εικόνες από επαγγέλματα του παρελθόντος που πλέον δεν υπάρχουν από το βιβλίο «Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα» της Ρεβέκας Κατσαντώνη, εκδόσεις Μένανδρος.

 

Περιγράψαμε τις εικόνες, συζητήσαμε τους λόγους που υπήρχαν τότε τα επαγγέλματα και όχι τώρα. Αναφερθήκαμε στο γιατί είναι απαραίτητο να δουλεύουμε και τι ακριβώς μας προσφέρει μια δουλειά. Στο τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι. Η κυρία χτυπούσε το ταμπουρίνο, δόθηκε η οδηγία στα παιδιά να σκεφτούν το όνομα κάποιου επαγγέλματος. Όταν σταματούσε το ταμπουρίνο η κυρία έδινε το λόγο σε κάποιο παιδί με τυχαία σειρά και έπρεπε να πει γρήγορα το όνομα ενός επαγγέλματος που σκέφτηκε.

Ένα ακόμη παιχνίδι που παίξαμε ήταν το «ΒΡΕΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ». Η κυρία περιέγραφε ένα επάγγελμα και τα παιδιά, ακούγοντας την περιγραφή έπρεπε να βρουν ποιο ήταν.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Μαθαίνω τα επαγγέλματα», εκδόσεις Μίνωας.

Δόθηκε στα παιδιά φύλλο εργασίας στο οποίο έπρεπε να αντιστοιχίσουν το επάγγελμα με το αντικείμενο που απαιτείται.

Δραματοποιήσαμε τον μύθο του Αισώπου «Ο ξυλοκόπος και ο Ερμής». Τα παιδιά διασκέδασαν μέσα από την παράσταση και ένιωσαν υπεύθυνοι αναλαμβάνοντας ρόλους.

Βρήκαμε αινίγματα με επαγγέλματα στο διαδίκτυο. Τα προβάλαμε μέσω του προτζέκτορα, τα διαβάζαμε και έπρεπε να βρούμε το σωστό επάγγελμα. Βοηθός μας, ήταν και μια εικόνα που υπήρχε δίπλα από κάθε αίνιγμα.

Παιχνίδι : «Βασιλιά- Βασιλιά με τα 12 σπαθιά»

Τα παιδιά ξεκίνησαν το παιχνίδι που ήταν ήδη γνωστό. Αμέσως χωρίστηκαν οι ρόλοι. Ο Βασιλιάς πήρε τη θέση του στο θρόνο και 2 παιδιά πήγαν να συνεννοηθούν για το επάγγελμα- δουλειά που έπρεπε να του παρουσιάσουν με παντομίμα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο Βασιλιάς να μαντέψει το επάγγελμα που του δείχνουν . Τα παιδιά χάρηκαν πολύ. Διασκέδασαν και γέλασαν. Άλλες φορές ο Βασιλιάς το έβρισκε αμέσως ενώ όσο περνούσε η ώρα τον δυσκόλευαν όλο και περισσότερο. Οι ρόλοι εναλλάσσονταν προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή όλων των παιδιών.

Κάναμε μαθηματικά, μετρώντας τα εργαλεία- αντικείμενα που απαιτούνται για κάθε επάγγελμα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έγινε πρώτα στην παρεούλα ομαδικά και στη συνέχεια δόθηκε φύλλο εργασίας έτσι ώστε να δουλέψει ατομικά το κάθε παιδί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψηφοφορία

Στην παρεούλα μας φέραμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την «Άνοιξη». Τους παρατηρήσαμε, είδαμε τα χρώματα τους, τον τρόπο που ο κάθε ζωγράφος απεικονίζει την Άνοιξη. Συζητήσαμε για το ποιος μας αρέσει περισσότερο και γιατί. Αποφασίσαμε ένας από αυτούς να μείνει και να στολίσει την τάξη μας. Τότε προέκυψε το ερώτημα: Ποιός τελικά θα ήταν αυτός ο πίνακας; Καταλήξαμε, ότι ο πιο σωστός και δίκαιος τρόπος θα ήταν να ψηφίσουμε. Πώς όμως θα γινόταν αυτό;

Διαδικασία ψηφοφορίας

Το κάθε παιδί πήρε από ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Αφού ξανά παρατηρήσαμε τους πίνακες, ο καθένας και η καθεμία σηκωνόταν με τη σειρά και άφηνε το χαρτάκι του στον πίνακα που του/της άρεσε περισσότερο. Όταν τελείωσε η ψηφοφορία, ακολούθησε η καταμέτρηση. Είδαμε ποιοι πίνακες είχαν χαρτάκια και ποιοι όχι. Αυτοί που είχαν πάρει ψήφους, γράψαμε τον τίτλο τους και ξεκινήσαμε να μετράμε πόσους ψήφους είχε πάρει ο καθένας.  Δίπλα γράφαμε τον αριθμό των αποτελεσμάτων.

Τελικά ο «Φανταστικός χώρος» του Γ. Βακαλόπουλου ήταν ο πίνακας που κέρδισε τις εντυπώσεις των παιδιών!!!

 

 

 

ΜΑΙΟΣ

Η εβδομάδα που πέρασε, η πρώτη μετά τις διακοπές του Πάσχα, ήταν γεμάτη χρώματα !!! Επιστρέψαμε στο σχολείο έχοντας γεμίσει τις μπαταρίες μας ενέργεια και είμαστε έτοιμες και έτοιμοι για να δημιουργήσουμε καινούργιες εμπειρίες.

Αρχικά, μιλήσαμε για το πώς περάσαμε στις διακοπές, αν πήγαμε κάπου, τι φάγαμε, ποιους συναντήσαμε.. Όταν ήρθε η στιγμή να «κάνουμε» το ημερολόγιο που είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, είδαμε ότι έχει αλλάξει και ο μήνας. Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών. Ο ερχομός του σηματοδοτεί το τέλος της άνοιξης.  Όπως φτιάχνουμε μαγιάτικα στεφάνια την πρωτομαγιά για τις πόρτες των σπιτιών μας, έτσι φτιάξαμε και το στεφάνι για το σχολειό μας. Κόψαμε και βάψαμε αυγοθήκες που μας είχαν μείνει από το τις κατασκευές του Πάσχα. Τα πινέλα γέμισαν χρώμα και τα λουλούδια μας ήταν έτοιμα. Τα κολλήσαμε σε ένα στεφάνι και το κρεμάσαμε στην πόρτα. Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα με το μεγάλο στεφάνι που στόλισε την πόρτα μας.

 

Μια ακόμη δράση που πραγματοποιήσαμε, ήταν η επίσκεψη στην Ανθοέκθεση που διοργάνωσε ο δήμος Σκύδρας. Εκεί είδαμε όμορφα φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, παίξαμε, ζωγραφίσαμε και φυτέψαμε. Αγοράσαμε και μερικά φυτά για να τα φυτέψουμε στην δική μας αυλή. Με τα φυτά που πήραμε, κάναμε μαθηματικά . Τα μετρήσαμε, τα κατηγοριοποιήσαμε.



Η επόμενη μέρα είχε κηπουρική. Πήραμε χώμα, γλάστρες, φτυαράκια νερό και ξεκινήσαμε. Φυτέψαμε με προσοχή φραουλιές σε γλάστρες και αποφασίσαμε να τις φροντίζουμε με σκοπό να φάμε τις δικές μας φράουλες μέχρι το τέλος του σχολείου. Επίσης, ανοίξαμε τρύπες στην αυλή και φυτέψαμε  βασιλικούς. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα και ενδιαφέρον.

                                                                           

 

 

           Μια σημαντική ημέρα του Μαΐου, είναι η Γιορτή της Μητέρας.

Γιορτάζουν όλες οι μαμάδες του κόσμου. Είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας πίνακα που θα δίναμε ως δώρο-έκπληξη στη μαμά. Το κάθε παιδί χρωμάτισε τον γνωστό πίνακα του Gustav Klimt «Μητέρα και παιδί» με τα χρώματα που ήθελε, τον στολίσαμε με πούλιες, γράψαμε μια ευχή και το δώρο μας ήταν έτοιμο!!