Το Κρυφό Σχολειό

Gizis kryfo skoleio

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 έχουν ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της πρόβας για την γιορτή που ετοιμάζουμε, αναφερθήκαμε στο Κρυφό Σχολειό. Στη συνέχεια είδαμε διάφορες εικόνες στο διαδίκτυο που απεικονίζουν το Κρυφό Σχολειό και επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στο γνωστό έργο τέχνης του Νικόλαου Γύζη  Έλληνικόν Σχολείον έν καιρώ δουλείας,γνωστότερο ως Το κρυφό σχολειό, ελαιογραφία, 1885/86.

Κάναμε ησυχία, και σιγά-σιγά σα να μας παραμόνευε ο Τούρκος «μεταφερθήκαμε» και εμείς στο Κρυφό Σχολειό. Κλείσαμε τα μάτια και κάναμε υποθέσεις για το τι μπορεί να ακούμε. Είπαμε πως ένιωθαν τα παιδιά τότε αλλά και πως θα νιώθαμε εμείς αν ήμασταν τώρα εκεί.

Στη συνέχεια, παίξαμε με το χωροχρόνο και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω 200 χρόνια. Τοποθετήσαμε τους εαυτούς μας μέσα στον πίνακα του Κρυφού Σχολειού. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του είτε με την σημερινή του μορφή είτε όπως φανταζόταν ότι θα ήταν αν ζούσε εκείνα τα χρόνια. Αντιγράψανε τις λέξεις «Κρυφό Σχολειό» και ζωγράφισαν και μια ελληνική σημαία.

 

Ακούσαμε το τραγούδι ¨Φεγγαράκι” του Γ. Ζουγανέλη.