Μικροί ζωγράφοι- Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα

original
Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών – Χουάν Μιρό

Τα παιδιά αρχικά παρατήρησαν τον πίνακα του J. MiroΤο χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών“.  Αφού συζήτησαν για την απουσία συναισθημάτων από την βασική φιγούρα του  πίνακα αποφάσισαν να αναλάβουν δράση!! Έτσι, έγιναν τα ίδια ζωγράφοι. Ο καθένας και η καθεμία δημιούργησαν ένα πρόσωπο και απέδωσαν σε αυτό το συναίσθημα που ήθελαν. Άλλα ήταν χαρούμενα, άλλα λυπημένα, μερικά  θυμωμένα ή και τρομαγμένα.

 

 

 

 

 

Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Οι οδοί που ανήκουν στη Σχολική Περιφέρεια του 4ου Νηπιαγωγείου Σκύδρας είναι:

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ( ΑΠΟ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΩΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΥ (ΑΠΟ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΩΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

ΣΑΜΦΡΑΜΠΟΛΕΩΣ (ΑΠΟ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΩΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

ΘΕΟΔΩΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΑΠΟ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΩΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΤΕΣ ΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ( Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ,24ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ,Π.ΣΑΧΙΝΗ, ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ,Κ. ΑΓΡΑ ΚΑΙ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ)

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2018 και τα νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
δ) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
ε) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΤΕ:

  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
  • Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου,  από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
  • Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα
  • Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).
  • Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

 

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ:

α. Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται οι μαθητές χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη με αριθ. πρωτ. Φ7/124668/ΦΔ/Δ1/18-9-2020, σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται

Τα Προνήπια που κατά το Σχολ. Έτος 2022-2023 θα φοιτήσουν ως νήπια εγγράφονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109). Ενημερώστε τη Σχ. Μονάδα σε περίπτωση επιθυμίας εγγραφής ή διαγραφής από το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Για απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Στοιχεία επικοινωνίας:

mail@4nip-sκydr.pel.sch.gr

Tηλέφωνο: 2384088548

Επισημαίνουμε ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί να έρθετε στο σχολείο, αυτό θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, ενώ για την προστασία όλων μας θα πρέπει να τηρείται η αυστηρή και ορθή χρήσης της μάσκας, η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

 Ώρες επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού:

1 – 20 Μαρτίου, 13:00 μ.μ. –14:00 μ.μ.

Πληροφορίες : Όρλη Δήμητρα

 

 

Τα συναισθήματά μου

Μιλήσαμε για τα συναισθήματά μας , αναγνωρίσαμε και ονομάσαμε τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι των φωτογραφιών και στη συνέχεια αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, πήγαμε στα τραπέζια μας και προσπαθήσαμε να βρούμε από το σύνολο των φωτογραφιών  την εικόνα αντιστοιχεί στην κάθε ομάδα.

Μόλις ολοκληρώσαμε αυτές τις ενέργειες, βάλαμε χεράκια, πόδια και..έτοιμα τα ανθρωπάκια των συναισθημάτων!

 

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Στην παρεούλα μας, συζητήσαμε για την αμυγδαλιά. Η νύφη του χιονιά,έχει ανθίσει!! Διηγηθήκαμε τον μύθο της Φυλλίδας, την κόρη που μεταμορφώθηκε σε αμυγδαλιά και διαβάσαμε ποιήματα και παροιμίες για το δέντρο που δειλά δειλά ανθίζει. Στο περιβόλι η μυγδαλιά, νυφούλα ξεπροβάλλει. Τη χειμωνιά περιφρονεί πρώτη ανθίζει πάλι!  Έπειτα συνθέσαμε την κορνίζα μας, με κλαδιά αμυγδαλιάς που έχουν ανθίσει με την βοήθεια των παιδιών!!!( Με τη χρήση του γκοφρέ χαρτιού). 

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΩΝ

Στην παρεούλα μας (αφού την προηγούμενη ημέρα συλλέξαμε τα μέρη και τα βάψαμε) συναρμολογήσαμε το “Ρομπότ που τρώει τους φόβους” : Δεν φοβάμαι πια! Το Ρομπότ έφαγε τους φόβους μας!!! (Εκείνους που αποτυπώσαμε στις ζωγραφιές μας). Λειτουργεί με μυστικό κωδικό ο οποίος αλλάζει κάθε μέρα και γίνεται πιο περίπλοκος. Πρέπει να πληκρολογήσουμε σωστα τον κωδικό για να δεχτει τους φόβους μας στο εσωτερικό του!

Έτσι η διαχείριση του φόβου έγινε με μια ματιά πιο διασκεδαστική.

Τώρα οι φόβοι μας που  βρίσκονται στο εσωτερικό του έχουν σβηστεί!

Παράλληλα, κάναμε προσέγγιση μαθηματικών εννοιών και σχέσεων μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας : “Γιατί δεν κοιμάσαι αρκουδάκι μου;” της Φυλλιώς Νικολούδη, από το περιοδικό Σύγχρονο νηπιαγωγείο, τεύχος 31).

 

P20216 091611

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Συζητάμε για τα συναισθήματα. Εκφράζουμε και αναγνωρίζουμε διάφορα συναισθήματα στους φίλους μας και στους συμμαθητές μας. Με αφορμή το βιβλίο: “Το μπλε του φόβου”, ζωγραφίσαμε τους φόβους μας.  Έπειτα το κάθε παιδί επιλέγει στην τύχη μια ζωγραφιά του συμμαθητή του και προσπαθεί να περιγράψει βλέποντας την εικόνα, το φόβου του συμμαθητή του. 

 

Μερικοί φόβοι μας είναι: οι καρχαρίες, οι μπανάνες, το σκοτάδι, οι τρομακτικές εικόνες από την τηλεόραση,οι κλόουν, τα τέρατα κάτω από τα κρεβάτια, οι μπαμπούλες, οι γάτες……..

Ο ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Το νερό μας είναι πολύτιμο, πως το διατηρούμε καθαρό; Ο σταγονούλης με τη βοήθεια των μικρών του φίλων μας δίνει χρήσιμες συμβουλές όπως :

Όχι πλαστικά και σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές ….

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πότε πάνω πότε κάτω, κύκλο κάνουν οι σταγόνες…..

Ο ήλιος ζεσταίνει το νερό και το μετατρέπει σε υδρατμούς (σταγόνες). Οι σταγόνες φεύγουν από τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και ανεβαίνουν στον ουρανό. Γίνονται σύννεφα!!! Κι όταν μαζεύεται πολύ νερό τα σύννεφα γίνονται πολύ βαριά και το νερό επιστρέφει με τη μορφή χαλαζιού ή χιονιού ή βροχής, στη γη. Το νερό που πέφτει στη γη, γίνεται το νερό που “πίνουν” τα δέντρα, τα φυτά. Το νερό που η γη δεν έχει απορροφήσει κυλάει και πάλι στις λίμνες, στα ποτάμια, στις θάλασσες για να αρχίσει και πάλι ο Κύκλος του νερού!

Η ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: HIBERNATION!

Είναι χειμώνας και κάποια ζώα κοιμούνται βαθιά αυτή την εποχή, όπως η αρκούδα, πέφτουν δηλαδή σε χειμερία νάρκη. Στο μάθημα λοιπόν των αγγλικών κάναμε τη φωλιά της αρκούδας ζεστή και ήσυχη. Καλόν ύπνο!!!