συνέχεια..2ο Εργαστήριο δεξιοτήτων : “Το νερό πηγή ζωής”

Στην παρεούλα μας μιλήσαμε για τις μορφές του νερού ( υγρή – στερεά – αέρια ). Πειραματιστήκαμε με διαφανή δοχεία, παγάκια, άλλα σκεύη και υλικά ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τις τρεις μορφές του νερού.

Γεμίσαμε το ποτήρι με  νερό (υγρή μορφή) και το βάλαμε στην κατάψυξη, έτσι είδαμε ότι έχει μετατραπεί σε πάγο ( στερεά μορφή). Γευτήκαμε τα παγάκια και πιάνοντας τα διαπιστώσαμε ότι σιγά σιγά λιώνουν και γίνονται νερό ξανά!!! 

Για να καταλάβουμε την αέρια μορφή του νερού, η εκπαιδευτικός βράζει το νερό και τοποθετεί από πάνω ένα αλουμινόχαρτο και τα παιδιά παρατηρούν το φαινόμενο της εξάτμισης (αέρια μορφή). Όταν βγάλει το αλουμινόχαρτο βλέπουμε την υγροποίηση των υδρατμών (υγρή μορφή)

2ο ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ :”ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ”

Στην παρεούλα μας συζητάμε για το νερό. Μαθαίνουμε ότι είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. τα παιδιά μέσω της οσμής, της γεύσης, της παρατήρησης κατανοούν τις ιδιότητες του νερού. 

Συζητάμε για τις γεύσεις : Είναι το νερό ξινό σαν το λεμόνι; ΟΧΙ.  Είναι το νερό πικρό σαν το κακάο; ΟΧΙ.  Είναι το νερό γλυκό σαν ζάχαρη; ΟΧΙ.  

Βλέπουμε το χρώμα του.  Είναι το νερό πράσινο σαν μαρούλι;ΟΧΙ. Στο τέλος μυρίσαμε το νερό και αναρωτήθηκαμε το νερό μύριζει σαν κολώνια;  ΟΧΙ!!! 

 

Εναλλακτική πρόταση για κέρασμα!

Οι γονείς, των παιδιών μας ,δημιουργούν ευφάνταστα κεράσματα στο σπίτι μαζί με τα παιδιά τους, για να κάνουν πιο δελεαστική την υγιεινή διατροφή τους!

Θεματική ενότητα : “Το νερό”

Ζωγραφίζουμε τα καιρικά φαινόμενα και απαντάμε στην  ερώτηση , ” Τί μας έφεραν τα σύννεφα; ” και δημιουργούμε :

χιόνι, χαλάζι, βροχή, ομίχλη, καταιγίδα ….!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟ

Μπανάνες έτοιμες για χορό και βόλτες !!!

Μια ιδέα δημιουργική και παιχνιδιάρικη για χρόνια πολλά, πρόσφεραν ως κέρασμα σε γενέθλια παιδιού στο νηπιαγωγείο μας!

 

Η “κοπή” της βασιλόπιτας

Μικρές γλυκές πίτες σύμφωνα με την παράδοση έφτιαξε ο Άγιος Βασίλειος για να επιστρέψει τα φλουριά που έδωσαν οι κάτοικοι της πόλης του για να σωθούν από τον άπληστο έπαρχο που τους απειλούσε. Το θαυμαστό γεγονός είναι ότι,  κάθε ένας πήρε εκείνο (το κόσμημα, τα φλουριά ) που είχε δώσει. 

Η ιστορία

https://www.youtube.com/watch?v=Z5V1zYfLm98

Μικρά ατομικά κέικ ήταν η βασιλόπιτα του σχολείου φέτος !!!

Ευχαριστούμε για την προσφορά τη μητέρα νηπίου μας η οποία είναι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, για την υπέροχη, σε ατομικά κομμάτια, βασιλόπιτα.

Η τυχερή που κέρδισε το φλουρί πήρε δώρο  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από το Σύλλογο γονέων.

 

 

ΤΟ ΡΟΔΙ

Το ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας και της ευημερίας . Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς εκείνος που θα μπει πρώτος, με το δεξί πόδι, στο σπίτι  σπάει και το ρόδι με το δεξί χέρι!!!

Οι σπόροι του ροδιού γεμίζουν το σπίτι με υγεία και ευτυχία! Έτσι στο νηπιαγωγείο, “σπάσαμε” κι εμείς το πρώτο μας ρόδι!

Σπόροι μαγικοί από κόκκινη μεμβράνη γέμισαν το ρόδι μας. Μηνύματα αγάπης διατυπώθηκαν στον καρπό του και με την ευχή της Καλής Χρονιάς ολοκληρώσαμε την χειροτεχνία μας!!!

Καλώς ήλθες 2022!!!