Στα πλαίσια του1ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων :<<Μικροί Μετεωρολόγοι>> στους μικρούς μας μαθητές τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον καιρό και τις εναλλαγές του,πως γνωρίζουμε τι καιρό θα κάνει κ.λ.π.Καταγράψαμε τις απαντήσεις τους και ξεκινήσαμε την αναζήτηση στο διαδίκτυο παρακολουθώντας αρχικά ένα δελτίο καιρού.

Δελτίο καιρού
Σημειώσαμε τις νέες λέξεις π.χ θερμοκρασία , μποφόρ,νεφώσεις…Γνωρίσαμε τον Μετεωρολογικό σταθμό,τους δορυφόρους του καιρού,καταθέσαμε τις απόψεις μας.
2ο Εργαστήριο:Τα καιρικά φαινόμενα
Γνωρίσαμε τα καιρικά φαινόμενα,τα συσχετίσαμε με τις αντίστοιχες κάρτες αναφοράς ,ακούσαμε σχετικούς ήχους και παίξαμε μικρά θεατρικά δρώμενα π.χ. γίναμε ήλιος,σύννεφα που ταξιδεύουν στον ουρανό,αέρας που φυσάει απαλά,δυνατά ,βροχούλα,χιονονιφάδες κ.λ.π.
Συζητήσαμε για την επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων.
Παίξαμε στο προαύλιο του σχολείου μας με τις σαΐτες που φτιάξαμε, μια μέρα που φυσούσε δυνατά,πειραματιστήκαμε με την κατεύθυνση του αέρα και διασκεδάσαμε πολύ!

…Και μία μέρα με καταιγίδα παρατηρήσαμε ,ακούσαμε τον δυνατό αέρα ,είδαμε τα φύλλα που χόρευαν πέφτοντας από τα δέντρα,ακούσαμε τις βροντές …
Διαβάσαμε μύθους,όπως ο μύθος της Περσεφόνης,ο Αίολος ο θεός του ανέμου…και είδαμε σχετικά βίντεο.
3ο Εργαστήριο:Γνωριμία με τα όργανα μετεωρολογίας
Στο εργαστήριο αυτό μέσα από διάφορες δραστηριότητες γνωρίσαμε τα διάφορα όργανα μετεωρολογίας π.χ το θερμόμετρο,το ανεμοδούριο ,τον ανεμοδείκτη,το βροχόμετρο.Παρατηρήσαμε τη θερμοκρασία μέσα στην τάξη και έξω στο προαύλιο μια ηλιόλουστη μέρα ,κάναμε τις παρατηρήσεις μας,μάθαμε πως μετριέται με το θερμόμετρο και εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας.

Κατασκευάσαμε τον δικό μας ανεμοδείκτη και παρατηρήσαμε προς τα που φυσάει ο άνεμος και φτιάξαμε ένα ανεμοδούριο το οποίο κρεμάσαμε στο δεντράκι της αυλής μας και κάθε μέρα παρατηρούσαμε αν φυσάει και προς ποια διεύθυνση .Όμως μας το χάλασε μια μέρα η βροχή και φτιάξαμε νέο με άλλο υλικό που αντέχει π.χ. από πλαστική σακούλα όπως αποφάσισαν τα παιδιά και το κρεμάσαμε και αυτό.

4ο Εργαστήριο:Καταγραφή καιρού
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου αποφασίσαμε να καταγράψουμε κάθε μέρα τον καιρό για μία εβδομάδα που είμαστε στο σχολείο με διάφορους τρόπους π.χ. σε πίνακα διπλής εισόδου ,με τα τουβλάκια μας,με ραβδογράμματα σε φύλλα εργασίας κάνοντας τις παρατηρήσεις μας,συγκρίνοντας και διατυπώνοντας συμπεράσματα.

Σε επόμενη δραστηριότητα και στα πλαίσια των Τ.Π.Ε. τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα μέσω του εκπαιδευτικού λογισμικού ΕΛ.ΠΕΙ.ΔΑ να χρησιμοποιήσουν το Υπολογιστικό Φύλλο Καταγραφής Δεδομένων και να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο αναπαράστασης δεδομένων και να εξάγουν συμπεράσματα. Ενθουσιάστηκαν πολύ με τα γραφήματα του λογισμικού αυτού και πειραματίστηκαν στη συνέχεια βάζοντας δικά τους δεδομένα και παρατηρώντας τα γραφήματα που άλλαζαν και αυτά.

50 Εργαστήριο:Μικροί Μετεωρολόγοι
Ολοκληρώνοντας γενικά το εργαστήριο αυτό ,γίναμε αληθινοί Μικροί Μετεωρολόγοι με τις πλούσιες γνώσεις και το σχετικό λεξιλόγιο που αποκτήσαμε και είπαμε το δελτίο καιρού, είτε μέσω της Τ.V.είτε σε πραγματικό χάρτη και διασκεδάσαμε πολύ.

Δελτίο καιρού

Ο καιρός σήμερα…