Σχέδιο Δράσης Ενεργού πολίτη «Διατροφή με ευθύνη: μαθαίνω να επιλέγω»

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Ενεργού Πολίτη με τίτλο «Διατροφή με ευθύνη: μαθαίνω να επιλέγω» τα παιδιά γνώρισαν τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και καλλιέργησαν συνειδητή στάση όσον αφορά την επιλογή του φαγητού τους, αναπτύσσοντας παράλληλα υπευθυνότητα και κριτική σκέψη. 

Πιο συγκεκριμένα, γνώρισαν τις ομάδες τροφών μέσα από το βιβλίο «Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα». Κατόπιν, έψαξαν σε περιοδικά και φυλλάδια κι έκοψαν εικόνες με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, τις οποίες αργότερα κατηγοριοποίησαν στις σωστές ομάδες και δημιούργησαν τα «σπιτάκια των τροφών», δουλεύοντας σε ομάδες. Κατάφεραν να διακρίνουν τις υγιεινές από τις λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές και κλήθηκαν να επιλέξουν τα ίδια και να φέρουν για κολατσιό στο σχολείο τρόφιμα που τους κάνουν καλό. Πολλά από τα παιδιά ετοίμασαν το φαγητό τους μαζί με τους γονείς τους και τους άρεσε πολύ. 

1

Διαβάσαμε και άλλα παραμύθια και παρακολουθήσαμε ενημερωτικά βίντεο σχετικά με τις ομάδες τροφίμων και τα υγιεινά/ανθυγιεινά τρόφιμα. Παίξαμε ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφίσαμε τα αγαπημένα μας υγιεινά φαγητά και για να ενημερώσουμε την καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου (τη μαμά μας δηλαδή!) για την υγιεινή διατροφή, τα παιδιά κατασκεύασαν ποδιές με μηνύματα σωστής διατροφής. Επίσης, δημιούργησαν το δικό τους σουπλά, όπου κόλλησαν υγεινά τρόφιμα που πρέπει να τρώνε τα παιδιά, για να μεγαλώσουν με υγεία! Το σουπλά θα βρίσκεται στο τραπέζι τους και θα θυμίζει στα παιδιά τις σωστές επιλογές!!

2