Διάκριση του Νηπιαγωγείου μας στο 3ο Φεστιβάλ STEM

Οι μαθητές/τριες του 4ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEAM 2025 (#stem2025 ) του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών. Στην κατηγορία των Νηπιαγωγείων το θέμα τη φετινή χρονιά ήταν : “Can We Survive On Mars?”(Μπορούμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Άρη;)

Οι μαθητές/τριες, μέσω της κατασκευής ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού/πίστας τύπου MONOPOLY, πρότειναν τις ιδέες τους για το πως μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη. Έφτιαξαν τους δικούς τους αλγόριθμους, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες και συμπεριέλαβαν στο έργο τους μία κινούμενη κατασκευή (τροχός-Άρης) που παίζει τον ρόλο του ζαριού στο παιχνίδι Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά ενεπλάκησαν και σε βασικές δραστηριότητες μηχανικής. Δημιούργησαν μικρές μακέτες που χαρακτηρίζονται από 1-2 λέξεις και τις τοποθέτησαν πάνω στην πίστα/παιχνίδι απεικονίζοντας τα πιο σημαντικά προβλήματα για την επιβίωση του ανθρώπου στον Άρη, όπως η έλλειψη νερού, καθαρού αέρα και η προστασία από τις σφοδρές καταιγίδες σκόνης. Παράλληλα, απεικόνισαν και τις πιο σημαντικές λύσεις για αυτά τα προβλήματα, όπως ειδικά καταφύγια για να ζούνε οι άνθρωποι με ασφάλεια, τα ρομπότ που τους βοηθούν στις δύσκολες εργασίες, και τη χρήση ηλιακής ενέργειας για φως και θέρμανση. Μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή εδώ.

Την Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, συμμετείχαμε με χαρά και ενθουσιασμό στον 3ο Φεστιβάλ STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Προσχολική Ηλικία, όπου οι μαθητές/τριες παρουσίασαν στην δική τους κατασκευή /επιδαπέδια πίστα, την MONOPOLY του Άρη και τους απονεμήθηκε το

Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας του Διαγωνισμού.

4o Nhpiagogeio Siatistas

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας στα πλαίσια του προγράμματος για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο. Η κυρία Ζωή Στέφου, δασκάλα της Ά Δημοτικού, μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στο σχολείο ενώ οι μαθητές τις μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώμενο. Στη συνέχεια, τα παιδιά του νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν την αίθουσα της Ά Τάξης οπού συζήτησαν με τους μαθητές. Τέλος, οι μαθητές της ΄Δ Τάξης του Ολοήμερου Τμήματος, παρουσίασαν ένα  θεατρικό αφιερωμένο στα παιδιά του νηπιαγωγείου!!!

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την πολύτιμη εμπειρία που μας πρόσφεραν με ενθουσιασμό!!!

Polish 20250513 173103900

Polish 20250513 173439055

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Σιάτιστας όπου ξεναγηθήκαμε στα εκθέματα που εντυπωσίασαν τα παιδιά! Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του χώρου για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία στον χώρο!!!

 

Polish 20250513 174117669

 

20250513 122354

20250513 122135

 

20250513 121347

 

20250513 122237

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους γονείς των παιδιών που μας συνόδευσαν στις επισκέψεις μας, Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη και μας παρέχεται πάντα γενναιόδωρα!!!

 

Η γιορτή της μητέρας

Μανούλα-Μητέρα -Μαμά

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι ετήσια εορτή προς τιμήν της μητέρας, και της μητρότητας, καθώς και της επιρροής των μητέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αυτή τη χρονιά είναι 11 Μαΐου. Η σύγχρονη εορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου).  Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την ημέρα της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Από τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακής του Μαΐου.

(Πηγή:https://el.wikipedia.org/) 

 

Ποίημα για την μητέρα-πίνακες ζωγραφικής

 

Παραμύθι: ‘Θα σ’ αγαπώ ό, τι και αν γίνει”, Debi Gliori

Το πορτραίτο της μαμάς μου

InCollage 20250511 133447822 InCollage 20250511 133641972

Ένα δώρο για την μαμά!

InCollage 20250511 132115508

InCollage 20250511 133126999

InCollage 20250511 132658027

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!