“Το μικρό βελανίδι”-Ρομποτική

Ο βασικός εγραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης. Η εκπαιδευτική ρομποτική μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα. H μάθηση επιτυγχάνεται  ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι!

Με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού «Το μικρό βελανίδι», στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας για το Φθινόπωρο, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε το μικρό σκιουράκι να μαζέψει βελανίδια, άλλους καρπούς και φρούτα του Φθινοπώρου για τους φίλους του. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να προγραμματίσουν το BeeΒot ώστε να περάσει από όλα τα κουτάκια που περιέχουν βελανίδια, φρούτα και καρπούς. Χωρίζονται σε δύο ομάδες: η μία ομάδα δημιουργεί τον κώδικα με την βοήθεια καρτών κατεύθυνσης και η άλλη ομάδα προγραμματίζει το BeeΒot για να εκτελέσει την διαδρομή. Μόλις ο στόχος επιτευχθεί οι ομάδες αλλάζουν ρόλους.

Στόχοι: H γνωριμία με την έννοια του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης με παιγνιώδη τρόπο, η καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, η καλλιέργεια ενεργητικής συμμετοχής, πρωτοβουλίας και συνεργασίας.

 

1698175085244

1698175151886