
Φέτος αποφασίσαμε να «αφηγηθούμε» το χρονικό της Επανάστασης του 1821 με οδηγό υπέροχα τραγούδια, όχι μόνο δημοτικά αλλά και σύγχρονα. Ταξιδέψαμε στο χρόνο, γεμίσαμε εικόνες από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τη σκλαβιά των Ελλήνων, την εξέγερση και τον ηρωικό αγώνα τους. Δόθηκε η αφορμή, αυτή την εβδομάδα, τα παιδιά να γνωρίσουν ηρωικούς τόπους, λαϊκές παραδόσεις, να μιλήσουν για σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες του Αγώνα, να θαυμάσουν τη λαϊκής τέχνη, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ομορφιά των παραδοσιακών φορεσιών, να έρθουν σε επαφή με την ποίηση και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με άγνωστες λέξεις τόσο διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Διαβάσαμε βιβλία, κάναμε μαθηματικά παιχνίδια, τραγουδήσαμε παρέα, είχαμε πολλές ιδέες και εκφράσαμε τη γνώμη μας ελευθερα, δουλέψαμε ατομικά και ομαδικά και έτσι τα παιδιά «εικονογράφησαν» την τραγουδισμένη Ιστορία μας.
Η εισαγωγή στο ταξίδι μας στην ιστορία έγινε με το 1ο μας τραγούδι Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς (Απ. Καλδάρας, Πυθαγόρας, Μικρά Ασία) https://www.youtube.com/watch?v=vYXdB-K9UnU
Διαβάσαμε τα “Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου για να δούμε πώς ζούσαν στα χρόνια της σκλαβιάς οι ραγιάδες .
Έπειτα μιλήσαμε για τους φωτισμένους ανθρώπους που ξεσήκωσαν τους σκλαβωμένους Έλληνες, όπως ο Ρήγας Φερραίος, για τη Φιλική Εταιρεία και την προετοιμασία της Επανάστασης.
Έτσι οι στίχοι του Ρήγα Φερραίου έγιναν οι αγαπημένοι μας όχι μόνο από τον γνωστό “Θούριο” αλλά και από το “Όλα τα έθνη πολεμούν” .
Ο “Θούριος” https://youtu.be/odxOFDNlmyM?si=3hWsTXN6xk2ED3P_
Ομαδική εικονογράφηση
Επίσης ακούσαμε το “Ξύπνα καημένε μου ραγιά” και είδαμε πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις! https://youtu.be/bGlVaLwQnu4?si=ICyAxGCvFn2pepp0
Όμως πολλοί Έλληνες δεν άντεξαν τη σκλαβιά και ανέβηκαν στα βουνά, έγιναν κλέφτες και κλεφτόπουλα και πολλά τραγούδια μιλούν για τη ζωή τους. Τραγουδήσαμε τα κλεφτόπουλα, μάθαμε την ιστορία του γέρο-Δήμου μέσα από τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού, όπως και τη μαύρη ζωή που κάνουνε οι μαύροι κλέφτες με τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού “κλέφτικη ζωή” Μαύρη ζωή που κάνουμε
Τα ” Κλεφτόπουλα” ατομική εικονογράφηση
“Ο γέρο- Δήμος” ομαδική εικονογράφηση
Έτσι τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή των ελεύθερων Ελλήνων πάνω στα βουνά που αποτέλεσαν τη μαγιά του ελληνικού στρατού στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους καθώς ήταν εκπαιδευμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι! Φαντάστηκαν πόσο δύσκολη ήταν οι ζωή τους και πως κινδύνευαν κάθε μέρα!
Οι Σουλιώτισσες και η ηρωική θυσία τους ενέπνευσαν τα παιδιά και εκφράστηκαν ατομικά και ομαδικά ακούγοντας τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού “Έχε γεια καημένε κόσμε”.
Τα “Σαραντα παλικάρια” https://youtu.be/jEQ5Dav8ZNI?si=WBsIQ54zlRHpCLv_ , το “Ένα παλικάρι 20 χρονών” https://youtu.be/2YL3QvC9nm8?si=cAO-M_76dgqLKq9E έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία για πολλή συζήτηση σχετικά με τις μάχες, την πολιορκία της Τριπολιτσάς, αλλά και τον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος. Με τον “Τσάμικο” (Μάνος Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος, Αθανασία) και τα “Δέκα παλικάρια” μιλήσαμε για τους ήρωες και την αγάπη τους για τη λευτεριά.
- Μαθηματικό παιχνίδι
- Εικονογράφηση τραγουδιού
Και η μουσική μας ιστορία φτάνει στο σήμερα με το “Να΄τανε το 21” καθώς όλοι θα θέλαμε έστω για μια στιγμή να ζήσουμε και να γνωρίσουμε τους μεγάλους ήρωες.
Ομαδική εργασία
Τα παιδιά σε ζευγάρια παρατήρησαν έναν πίνακα της εποχής εκείνης και τον παρουσίασαν στην ολομέλεια, τι πιστεύουν ότι δείχνει; Έπειτα διαβάσαμε τον τίτλο και σχολιάσαμε τι μας έκανε εντύπωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα Ποίησης ασχοληθήκαμε με τον Διονύσιο Σολωμό και τον “Ύμνο εις την Ελευθερία” που μελοποίησε ο Μάντζαρος και έγινε ο Εθνικός μας ύμνος. Ακούσαμε προσεκτικά τους στίχους και προσπαθήσαμε να απεικονίσουμε την Ελευθερία όπως την βλέπουν τα μάτια του ποιητή.
Γνωρίσαμε και θαυμάσαμε τη λαϊκή τέχνη , πέρα από τη δημοτική μουσική, στις φορεσιές και σε άλλα είδη του σπιτιού και τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους παραδοσιακό έργο.
Μετά τα βιβλία για τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα τα παιδιά θέλησαν να αποδώσουν εικαστικά τον αγώνα στη θάλασσα.
- Ο αγαπημένος μας ήρωας!
- Οι κατασκευές μας
- Ελευθερία ή θάνατος
Τα έργα των παιδιών στο Ολοήμερο πρόγραμμα
Και γιατί είναι διπλή γιορτή; Τα βιτρό του Ολοημέρου!
- Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Μία πολύ γεμάτη εβδομάδα με πολλές δράσεις, μουσική αλλά και χορό και τραγούδι καθώς και πολλή ιστορία! Τα βιλία που διαβάσαμε:
Στη γιορτούλα μας τα παιδιά θα απαγγείλουν τους στίχους των τραγουδιών που δουλέψαμε αυτές τις μέρες και θα τραγουδήσουν τα ανάλογα τραγούδια! Το μήνυμα μας είναι ένα: Θέλουμε ειρήνη για όλους τους λαούς, φιλία, και συνεργασία πάντα όμως με ελευθερία και σεβασμό για κάθε λαό!
Καλό Σαββατοκύριακο!