
Η εβδομάδα μας ήταν γεμάτη μουσική, χορό και χρώματα!!!!
Δευτέρα και …. Ήρθαν οι Αποκριές με τα παιδιά να ταξιδεύουν μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο “Το γαϊτανάκι” σε όλη την Ελλάδα από το Διδυμότειχο ως τα νησιά μας γνωρίζοντας και “παιζοντας” με έθιμα παραδοσιακά. Γνωρίσαμε τι είναι οι Αποκριές και πώς τις γιόρταζαν παραδοσιακά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το έθιμο του Μπέη στο Διδυμότειχο, το έθιμο του Καλόγερου στη Δράμα, ο Χάσκαρης στην Καστοριά, τα Αλευρομουτζουρώματα στο Ναύπλιο, το έθιμο της τράτας στη Σκόπελο και το αγαπημένο γαϊτανάκι εθιμο που το έφεραν οι μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα έθιμα που γνώρισαν τα παιδιά μέσα από τη διάδραση με τους ηθοποιούς!
- Αποκριές και το ταξίδι ξεκινά.
- Το έθιμο του μπέη
- Το έθιμο της τράτας
- πειρατές-νησιώτες
- Το έθιμο του Χάσκα(ρι)
- Ο Μήτσος το γαιδουράκι χάθηκε!
Την Τρίτη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μουσικό έργο “Το καρναβάλι των ζώων”, μαζί με την μαμά του Στέφανού μας, την κυρία Ντίνα, που είναι μουσικός.
Ο Saint-Saëns συνέθεσε το 1886 για να διασκεδάσει με τους φίλους του, με αφορμή τον εορτασμό της Τρίτης πριν τη Σαρακοστή (αγγλικά: Shrove Tuesday, γαλλικά: Mardi Gras), μέρα που γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στην πατρίδα του. Ζήτησε να μην δημοσιευθεί το έργο όσο ζούσε γιατί πίστευε πως θα έχανε το κύρος του ως συνθέτης. Πού να φανταστεί πως μετά τον θάνατό του Το Καρναβάλι των Ζώων θα αποτελούσε ένα από τα βασικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και θα τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο!
Τα παιδιά έφτιαξαν τις μάσκες τους και το μουσικό καρναβάλι ξεκίνησε! Αφού άκουσαν και συμμετείχαν στο μουσικό έργο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα. Η κα Ντίνα έφερε κιθάρα, αρμόνιο, ντραμς και το γλέντι ξεκίνησε. Γνωρισαν τα πνευστά, τα κρουστά και τα έγχορδα όργανα, αναγνώρισαν τους ήχους τους, πειραματίστηκαν και φυσικά χόρεψαν πολύ!
- Το Καρναβάλι των ζώων
- και γνωριμία με τα μουσικά όργανα!
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ντίνα για την όμορφη εμπειρία !
Την Τετάρτη μας “επισκέφθηκαν ” Οι τρεις μουσικοί του Πικάσο που μας έδωσαν την ευκαιρία για πολλές πολλές μαθησιακές και διασκεδαστικές εμπειρίες και δράσεις!
Με την τεχνική βλέπω, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι τα παιδιά παρατήρησαν κάθε πίνακα ξεχωριστά, αναγνώρισαν και περιέγραψαν τι βλέπουν στον κάθε πίνακα. Βρήκαν τις διαφορές , ενώ είναι τα ίδια πρόσωπα είναι σε διαφορετική θέση, παίζουν άλλα μουσικά όργανα , στον έναν κρύβεται ένα σκυλί κάτω από το τραπέζι κλπ. Παρατήρησαν τη διαφορά στα χρώματα και η εξήγηση που έδωσαν είναι ότι στον πιο φωτεινό είναι μέρα ενώ στον πίνακα με τις αποχρώσεις του καφέ είναι νύχτα. Όταν ζητήθηκε να δώσουν έναν τίτλο στον καθένα αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο!
Οι τίτλοι που έδωσαν είναι: Για τον πίνακα με τα φωτεινά χρώματα ” 3 μουσικοί σε αποκριάτικο γλέντι τη νύχτα” ενώ για αυτόν με τις καφέ αποχρώσεις “Οι 3 μουσικοί κάνουν πρόβα για το βραδινό γλέντι”. Στην ψηφοφορία δημοφιλίας οριακά κέρδισε ο πίνακας με τα φωτεινά χρώματα καθώς τα παιδιά είχαν πολύ δυνατά επιχειρήματα για να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Κέρδισε όμως το έντονο χρώμα και η παρουσία του σκύλου. Για την ανάλυση των στοιχείων των πινάκων αλλά και για την έμπνευση των παιδιών και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις σχετικές δράσεις βοήθησαν τα βίντεο που ακολουθούν
Λίγα λόγια για το έργο: Στο έργο απεικονίζονται τρεις μορφές, ένας αρλεκίνος, ένας πιερότος και ένας μοναχός, που κάθονται μπροστά σε ένα τραπέζι και κρατούν μουσικά όργανα και μια παρτιτούρα. Τα πρόσωπα των μουσικών κρύβονται από τις μάσκες. Ο μουσικός αριστερά παίζει βιολί (φαίνεται καθαρά το δοξάρι), στο κέντρο παίζει τρομπέτα, ενώ στα δεξιά ο μουσικός μάλλον παίζει κάποιο εκκλησιαστικό όργανο. Μπροστά τους υπάρχει ένα τραπέζι με παρτιτούρα. Ο Πικάσο διάλεξε αυτό το θέμα, ίσως για να εκφράσει μια χαρούμενη νότα της ζωής, όπως είναι η μουσική. Ίσως να ήθελε να δείξει την ανεμελιά των πλανόδιων μουσικών. Οι φιγούρες του πιερότου και του αρλεκίνου, που υπάρχουν συχνά στη ζωγραφική του Πικάσο, προέρχονται από το ιταλικό λαϊκό θέατρο του δρόμου, την Κομέντια ντελ Άρτε και από τις καρναβαλικές παραδόσεις. O πίνακας βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια (διαστάσεις 203Χ188 εκ.). Τον πρώτο πίνακα με τίτλο «Τρεις μουσικοί», τον ζωγράφισε ο Πικάσο το 1921. Πρόκειται για αυτόν με τα πιο έντονα χρώματα. Μετά τον ξαναζωγραφισε σε διάφορες παραλλαγές.
Ακούσαμε τα όργανα και τα αναγνωρίσαμε. Ζωντανέψαμε τον πίνακα με δικές μας πινελιές
- Τίτλος και ψηφοφορία
- Η ομάδα των έντονων χρωμάτων χορεύει
Τα παιδιά ζωγράφισαν και τους δικούς τους μουσικούς όπως ο Πικάσο
Έπειτα ήρθε η Τσικνοπέμπτη! Καρναβαλάκια, κέφι, γλέντι , παιχνίδια, έθιμα και χορός! Βέβαια στο τέλος ήρθαν και τα κρεατοσαντουϊτσάκια μας για να τσικνήσουμε κι εμείς όπως θέλει το έθιμο!
- παιχνίδια
- Τσικνοπέμπτη!
- Τσικνίζουμε!
- Παρουσιάζω τη στολή μου συνοδεία 3 μουσικών
- Χασκα ή Χάσκαρης
- Τσουβαλοδρομίες
- Μεταμορφώνω τη σερπαντίνα σε… Χορεύουμε!
- “Το πιπέρι”
- Γαϊτανάκι
Η εβδομάδα μας ολοκληρώθηκε με μουσικά μοτίβα και παιχνίδια.
Παιχνίδι ψυχοκίνησης με τα καπέλα!
Τι ήταν όμως ο Αρλεκίνος και ο Πιερότος; Γνωρίσαμε λίγο τη Βενετία και την Comedia del Arte από εδώ Πληροφορίες
Κατασκευές
- Ομαδική κατασκευή κλόουν
- Ο κλόουν Φουρφούρης
- Πικάσο στο ολοήμερο!
Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή Ο Αρλεκίνος .