ΧΙΟΝΙ, ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΕΣ

animaatjes kerst 79870

Την εβδομάδα που πέρασε ο χειμώνας είχε άγριες διαθέσεις, η θερμοκρασία έπεσε, όλα γύρω άσπρισαν από το αφράτο χιόνι και μας δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσουμε και να διασκεδάσουμε, να μάθουμε και να δημιουργήσουμε!

Φυσικά παίξαμε χιονοπόλεμο στην κάτασπρη αυλή μας και φτιάξαμε χιονάνθρωπο!

20250116 214322

Με αφορμή το παραπάνω παραμυθοτράγουδο συζητήσαμε λίγο για τα ζωάκια και τις δυσκολίες που έχουν όταν χιονίζει .Τα παιδιά ανέφεραν και αυτά  τα ζωάκια που κοιμούνται το χειμώνα και έτσι γλιτώνουν την πείνα και το κρύο. Έφτιαξαν έτσι μια δικιά τους ιστορία αλληλεγγύης με ένα χιονάνθρωπο και  ένα ζωάκι της επιλογής τους.

Διαβάσαμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”  που στάθηκε αφορμή για δραστηριότητες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Εδώ μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε βίντεο

Συζητήσαμε για τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης, καθώς και για τις καταστάσεις της ύλης (στερεό-υγρό-αέριο), τη σημασία της θερμοκρασίας και τη μέτρηση της.  Ποιο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό (κακός αγωγός της θερμότητας); Κάναμε πειράματα, παρατηρήσαμε, διατυπώσαμε τις υποθέσεις μας, καταλήξαμε σε διαπιστώσεις και δημιουργήσαμε.

  1. Πού θα συμβουλεύατε τον χιονάνθρωπο να πάει, τι να κάνει για να μη λιώσει; Συζητήσαμε τις ιδέες που παρουσίασαν τα παιδιά και  μετά από συζήτηση και επιχειρήματα τα παιδιά κατέληξαν πως αν μπει κάπου μέσα, όπως σε σπίτι, σπηλιά ή φωλιά δέντρου, όπως υποστήριξαν κάποια η ζέστη θα μπει καθ θα τον λιώσει “αφού η ζέστη μπαίνει το καλοκαίρι στο σπίτι μας” Στο ψυγείο αν μπει θα αργήσει να λυώσει. Στην κατάψυξη δε θα λιώσει όπως και στον Βόρειο πόλο ή στην κορυφή του Έβερεστ! Γιατί εκεί έχει κρύο.

Έπειτα ήρθε η ώρα για πιο επιστημονική έρευνα. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν το θερμόμετρο και πειραματιστήκαμε. Βάλαμε χιόνι στο ψυγείο, στην κατάψυξη, στην τάξη, πάνω στο καλοριφέρ και έξω στην αυλή που η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμοί πάνω από το μηδέν. Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις, παρατήρησαν την εξέλιξη του πειράματος και απέρριψαν ή επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις τους.Τα ερωτήματα που τέθηκαν στα παιδιά για έρευνα και απάντηση ήταν:

– Πού λιώνει πιο γρήγορα το παγάκι;  -Με ποιο υλικό αν τυλίγαμε το χιονάνθρωπο θα άντεχε περισσότερο; – Γιατί λιώνει ο χιονάνθρωπος ή/και το παγάκι;

Στη σακούλα και το αλουμινόχαρτο, στο χαρτί και τη λαδόκολλα έλιωσε το παγάκι. Στο τούλι και το ύφασμα είχαν μειωθεί σε όγκο αλλά ακόμη διατηρούσαν τη στέρεη μορφή τους. Η γούνα είχε διατηρήσει το παγάκι, που σχεδόν δεν είχε πειραχτεί. Καλύτερο θερμομονωτικό κρίνεται η ΓΟΥΝΑ. Με αυτή πρέπει να τυλίξουμε τον χιονάνθρωπο για να διατηρηθεί και να μη  υγροποιηθεί!

Μετρήσαμε τραγουδώντας χιονάνθρωπους στα ελληνικά και στα αγγλικά  με την κυρία Φαίη και διασκεδάσαμε.

 

– Πώς γίνονται οι χιονονιφάδες; Γιατί η κάθε μία είναι μοναδική; Παρακολουθήσαμε τα βίντεο για να απαντήσουμε.

Δημιουργήσαμε μοναδικές χιονονιφάδες με πολλούς τρόπους. Με αλατόνερο και πινέλο, με εφαρμογές στο διαδίκτυο, με ζωγραφική και χρώματα!

Δημιουργήστε και σεις τις δικές σας μοναδικές χιονονιφάδες στο πατώντας σύνδεσμο Μοναδικές χιονονιφάδες

Ένα γλυκό παραμύθι για το Σαββατοκύριακο.

Οι σελιδοδείκτες μας για τη δανειστική βιβλιοθήκη μας!

Ας παίξουμε

20250116 114052 1

 

Καλό Σαββατοκύριακο!