
Το σχολείο μας γέμισε γέλια και παιδικές φωνές μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων! Με μεγάλη διάθεση και χαρά μοιραστήκαμε στις ομάδες μας τα νέα μας και το πώς περάσαμε αυτές τις μέρες. Όλα τα παιδιά είχαν τόσα πολλά να μοιραστούν με τους φίλους και τις δασκάλες τους!!! Άναψε λοιπόν η συζήτηση την 1η μέρα που συναντηθήκαμε και πάλι ….1 χρόνο μεγαλύτεροι !
Τα παιδιά έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές στο ημερολόγιο της κάθε τάξης μια και δεν αλλάζει μόνο η μέρα ή και ο μήνας αλλά και ο χρόνος. Παρέμεινε ίδια η εποχή. Γιατί; Μα γιατί ο Γενάρης είναι ο 2ος μήνας του χειμώνα. Καλωσορίσαμε λοιπόν το 2025 με εικαστικές δημιουργίες και βάζοντας στόχους για τη νέα χρονιά.
- Πολλά χρωματιστά πυροτεχνήματα
- κάλυψαν το 2025
- αλλά εκείνο
- σαν στέγνωσαν οι μπογιές
- εμφανίστηκε ξανά!
- Με χαρά και τα πιο
- λαμπερά χρώματα
- Καλώς το 2025!
Πίσω από το καπέλο της Πρωτοχρονιάς του 2025 εμφανίζονται οι στόχοι που βάζουμε και θέλουμε να πετύχουμε ετούτη τη χρονιά.
Μετά τους στόχους που βάλαμε για το 2025 αποφασίσαμε να παίξουμε με τους αριθμούς που είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας.
- Συνθέτω το 2025 με τους αριθμούς;
- Ποιος αριθμός λείπει;
- Συμπληρώνω τον αριθμό.
- Γράφω τον αριθμό που λείπει.
- Γράφω το 2025
- Φτιάχνουμε μία ομαδική ζωγραφιά
- ακολουθώντας τις οδηγίες
- του ζαριού.
- Ποια στοιχεία θα χρησιμοποιήσω;
- Η ζωγραφιά μας ολοκληρώθηκε!!!
Στα παιχνίδια με τους αριθμούς δε θα μπορούσε να λείψει και η Σούλα η Μελισσούλα, το ρομποτάκι μας που συστήθηκε και στους πιο μικρούς μας φίλους. Έτσι σχεδιάσαμε τις διαδρομές που έπρεπε να κάνει κάθε φορά, γράψαμε τον κώδικά και … έτοιμη για τα ταξίδια της. Τα μεγάλα νήπια εξήγησαν στα μικρά πώς δίνουμε εντολές στο ρομποτάκι μας κάθε φορά.
- Από τον αριθμό στην ποσότητα
- Από την ποσότητα στον αριθμό
- Ο κώδικας
- για να ταξιδέψει πάνω στο 2025
- Αλλαγές στους αριθμούς
- να περάσει το 2025
- νέος κώδικας όταν αλλάζουν
- θέση οι αριθμοί
Καλωσορίσαμε και τον Ιανουάριο που πήρε το όνομά του από τον Ιανό (λατινικά: Ianus) έναν από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων με τα δύο πρόσωπα. Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα.Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει σα μαργαριτάρι». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). Οι Αλκυονίδες μέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί τον μήνα αυτόν οι θερμοκρασίες ειναι χαμηλές. Ο Ιανουάριος ονομάζεται επίσης Καλαντάρης.
Μετά τη συζήτησή μας για τον 1ο μήνα του χρόνου τα παιδιά ζωγράφισαν πώς φαντάζονται ότι θα ήταν ο Γενάρης αν ήταν άνθρωπος ….. και έγραψαν το όνομά του όπως μπορούσαν.
Διαβάζουμε και την όμορφη ιστορία του μικρού Γενάρη , γιου του Χειμώνα και της Παγωνιάς!
Κατασκευές στο ολοήμερο για τον Γενάρη
Καλό Σαββατοκύριακο!
Με παιχνίδια