Χριστουγεννιάτικες δράσεις!!!!

ff2cdc57d1424d6b751838a6f59d54b7

Άλλη μία βδομάδα που το σχολείο μας γέμισε γιορτινά τραγούδια, μυρωδιές, κατασκευές και χρυσόσκονη καθώς και πολλά όμορφα παραμύθια! Οι αποστολές των υποψήφιων βοηθών του Αη-Βασίλη συνεχίζονται κα΄θε μέρα με όλο και περισσότερο κέφι και ανυπομονησία, το ίδιο και οι πρόβες των μικρών ηθοποιών για το Χριστουγεννιάτικο θεατρικό μας!

Τη Δευτέρα παρακολουθήσαμε το καταπληκτικό βιντεάκι  “Χριστούγεννα με τον Όσκαρ”  και φτιάξαμε τα δικά μας δώρα αγάπης για κάποιον ξεχωριστό φίλο/φίλη.

20241210 141318

   Την Τρίτη διαβάσαμε τη “Φριγκαντέλα, τη μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” και ακούσαμε Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Είδαμε πως σε κάθε μέρος της Ελλάδας τα λένε και με διαφορρετικά λόγια. Μάθαμε και το έθιμο “Κόλιντα μπάμπω” που μας  παρουσίασε η Ελισάβετ. Είναι ένα τοπικό έθιμο, που διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ντόπιοι και αναβιώνει την προπαραμονή των Χριστουγέννων, μεταφέροντας με ιδιαίτερο τρόπο το μήνυμα της γέννησης του Χριστού. «‘‘Κόλιντα Μπάμπω’’ σημαίνει ‘‘τα κάλαντα στη γιαγιά’’. Είναι τα νυχτερινά κάλαντα ή κόλιντα των παιδιών προς τη γιαγιά που περιμένουν να λάβουν τα καλύτερα δώρα. Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μια επιβλητική φωτιά, από ξύλα που έχουν μαζέψει εθελοντές από την προηγούμενη ημέρα, στήνεται σε πλατείες ή σε γειτονιές. Τα ξύλα στοιβάζονται όλα μαζί και ανάβονται το βράδυ.  Στη διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς, υπάρχει κόσμος που φωνάζει ‘‘Κόλιντα Μπάμπω’’. Η Ελισάβετ μας είπε ότι αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες για να ζεστάνουν τον μικρό Χριστό και να αναγγείλουν στον κόσμο τη γέννηση του Χριστού. Μας έδειξε και το παραδοσιθακό παιχνίδι  “φωτίτσα μπάμπω…”

   Το έθιμο “Σούρβα-Σούρβα”  παρουσίασε ο Δημήτρης μας.Ένα έθιμο που γινόταν από παιδιά στα χωριά της Θράκης κυρίως. Μετά τά Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά ετοίμαζαν την σούρβα για την πρωτοχρονιά. Η σούρβα ήταν ένα κλαδί κρανιάς τό οποίο στόλιζαν με διάφορα πολύχρωμα χαρτάκια ή κόκκινες κορδέλες ώστε νά φαίνεται όμορφη. Τό έθιμο γινόταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και άρχιζε με την αλλαγή του χρόνου, οι πιο τολμηροί πού περίμεναν να αλλάξει ο χρόνος το βράδυ γύριζαν σέ όλα τά καφενεία τού χωριού, πού δεν ήταν και λίγα την εποχή εκείνη! Αφού χτυπούσαν με την σούρβα στήν πλάτη τούς πελάτες που ήταν μέσα, έλεγαν καί τίς παρακάτω λέξεις…  Σούρβα σούρβα γιά χαρά, γερό κορμί γερό Σταυρί σαν κρανιά, γιά σταφίδα γιά παρά…  Τα παιδιά αντίστοιχα το έκαναν στον παππού της οικογένειας. Ανοίξτε τον σύνδεσμο για περισσότερα…Σούρβα-Σούρβα

    Παίζοντας με τα σχήματα τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους δεντράκια  κυρίως με την τεχνική του τυπώματος και τα στόλισαν. (Κύκλοι και τρίγωνα)

20241210 141701 20241210 141159 1

Επέλεξαν σχήματα, τα αναγνώρισαν, τα ονόμασαν, τα καταμέτρησαν και δημιούργησαν χριστουγεννιάτικα σχέδια με αυτα…

“Ο Αη Βασίλης σφήνωσε στην καμινάδα” μία πρόταση/ ένας τίτλος  που άναψε για τα καλά τη συζήτηση … Γιατί, τι θα τον συμβουλευαμε, πώς θα τον βοηθούσαμε κλπ.  Ακολούθησε το παραμύθι και η ανάλογη κατασκευή.  Παίξαμε με το Ρ του Ρούντολφ και το μεταμορφώσαμε στα ταρανδάκια που βοήθησαν τον Αη-Βασίλη.

20241211 140654 2

Τα παιδιά έγιναν μικροί ντεντέκτιβ και έπαιξαν παιχνίδια αναγνώρισης των αρχικών-φωνούλες των λέξεων των Χριστουγέννων.

https://youtu.be/AJPsVHeEQuk?si=wphvmV9Sa0vEozJp

Μάθαμε τη ν ιστορία του Άγιου Βασίλη, πώς ξεκίνησε το έθιμο της Βασιλόπιτας;

Κατασκευάσαμε το πιάτο των Χριστουγέννων με το ελατάκι από πολύχρωμες παραλληλόγραμμες λωρίδες και το στολίσαμε!

20241213 185930

 

Την Παρασκευή το σχολείο μας μοσχοβόλησε Χριστούγεννα! Αστεράκια, καρδούλες, μπισκοτένιοι και δεντράκια νόστιμα, τραγανά, με άχνη, σοκολάτα ή στολίδια φτιάχτηκαν με κύριο συστατικό την αγάπη από μικρά-μικρά χεράκια. Ευχαριστούμε πολύ- πολύ την κα Έλενα, τη μαμά της Μαρίας μας, που βοήθησε στο να μετατραπούν οι τάξεις μας σε δημιουργικά ζαχαροπλαστεία!!

Το ολοήμερο μεταμορφώνεται κάθε μέρα σε εργαστήρι των…. ξωτικών.

Με αφορμή ένα παραμυθο-τράγουδο και ιδέες των παιδιών…

Αποφασίσαμε, όπως το δεντράκι  χάρισε τα στολίδια του,έτσι και εμείς κάποια από τα παιχνίδια που έχουμε και δεν τα παίζουμε πια  ή ρούχα που δε μας κάνουν κλπ. (να είναι σε καλή κατάσταση) να τα τυλίξουμε όμορφα , να γίνουν δώρα για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Θα τα μαζέψουμε στο σχολείο και θα τα προσφέρουμε με πολλές ευχές σε όσους τα χρειάζονται.

Καλό Σαββατοκύριακο  με χριστουγεννιάτικα παζλ  

με ζωγραφική online

με Παιχνίδια online  !!! Kαι φυσικά χορό!