
Ακολουθεί η συνέχεια των δραστηριοτήτων για την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου. Ακούμε τη συνέχεια των ιστοριών πατώντας στο σύνδεσμο Λίστα με τις ιστορίες
Νέος ένοικος του δενδρόσπιτου το Μπορούλι, ακούσαμε την ιστορία και το τραγούδι του και η συζήτηση άναψε για τα καλά.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙ: “Πονάει – πονάει”. Παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού “πετάει-πετάει”. Οι λέξεις που πονάνε, οι πρέξεις που πονάνε.
Στην ολομέλεια συζητήθηκαν διεξοδικά: 1. Συζητήστε πώς νοιώθετε όταν σας φέρεται κάποιο άλλο παιδί άσχημα. Θυμηθείτε κάποια παραδείγματα. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; 2.Τι συμφωνία μπορούμε να κάνουμε για να αποφεύγουμε τις πράξεις που πονάνε και για να λύνουμε τις διαφορές μας με ήρεμο τρόπο;
“Στο δενδρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων” προστέθηκε το Μπορούλι , που με την ιστορία και το τραγούδι του μας μιλησε για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.
Τα παιδιά ζωγράφισαν ένα «φανταστικό φιλαράκι», παιδί με κάποια αναπηρία και τι θα έκαναν μαζί του. «Αν τα φιλαράκια αυτά υπήρχαν στα αλήθεια, θα μπορούσαν να έρχονται στο σχολείο μαζί μας; Αν όχι γιατί; Πώς θα ήταν η ζωή τους;». Προηγήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια και παιχνίδια προσομοίωσης (πχ. ένα τυφλό παιδί στην τάξη μας, ένα παιδί με κινητικές αναπηρίες, ένα κωφάλαλο παιδί)
Ακολούθησε η ιστορία και το τραγούδι με το Φλαφυγάκι, το προσφυγάκι για τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.
Αφού δραματοποιήσαμε τη ζωή των οικογενειών που αναγκάζονται λόγω πολέμου να αφήσουν το σπίτι τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς συζητήσαμε για τη ζωή αυτών των παιδιών και τα δικαιώματά τους και σκεφτήκαμε τι θα ήθελαν να έχουν μαζί τους στο μακρύ, δύσκολο ταξίδι τους.
Ακολούθησε η ιστορία και το τραγούδι του νέου ένοικου του δενδρόσπιτου, του Ρώτα -Πρώτα, που μας μίλησε για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.
Τα παιδιά συζήτησαν και ανέφεραν εμπειρίες που κάποιος χωρίς τη θέλησή τους πείραξε τα πράγματά τους και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους για αυτό. Έχουν κάνει και τα ίδια κάτι αντίστοιχο; Γιατί είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει το δικό του “χώρο” – πράγματα, σκέψεις, “μυστικά”;
Τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους κουτί με τα μυστικά τους.
Τελευταίος ένοικος το Σεβαστάκι, όλοι θα πρέπει να σέβονται τα παιδιά και τα δικαιώματά τους!
Μετά από συζήτηση και αφού ακούσαμε την ιστορία και το τραγούδι , τα παιδιά σκέφθηκαν να φτιάξουμε τα γυαλιά του Σεβασμού και να τα δώσουμε σε όλους όσους δεν έχουν μάθει να σέβονται τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Με αυτά τα μαγικά γυαλιά θα μάθουν όλα όσα μάθαμε και εμείς από τα Ζωάκια του δενδρόσπιτού μας.
Παιχνίδια για εμπέδωση , παζλ και κουίζ αξιολόγησης ” Τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από έργα τέχνης”
Φωτο-παρουσίαση των κατασκευών των τμημάτων του ολοημέρου.
Καλό Σαββατοκύριακο με ένα τραγούδι για το δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο, τη χαρά.