
Την εβδομάδα αυτή οι δράσεις μας ήταν σχετικές με τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, βίντεο, φωτογραφίες, έργα τέχνης και αντιδικτατορικά τραγούδια προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τις έννοιες της ελευθερίας / της τυραννίας , της δημοκρατίας / της δικτατορίας, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Διαβάσαμε τα παραμύθια “Στο δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα, μπορείτε να το δείτε/ακούσετε και στο youtube
Το παραμύθι στάθηκε η αφορμή να κάνουμε και εμείς εκλογές για την κυβέρνηση στο Δενδρόσπιτο με τα ζωάκια των Δικαιωμάτων ( θέμα που δουλεύουμε στο εργαστήριο δεξιοτήτων). Ποιος θα είναι ο αρχηγός; Γιατί; Η προεκλογική μάχη δόθηκε ανάμεσα στους υποψήφιους και κατόπιν η εφορευτική επιτροπή ξεκίνησε την προετοιμασία, στήθηκαν κάλπες και παραβάν, τυπώθηκαν ψηφοδέλτια και όλα έτοιμα! Ακολουθεί φωτορεπορτάζ της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών !
- Έλεχος στοιχείων ψηφοφόρου
- Στο παραβάν
- Στην κάλπη
- Καταγραφή
- Άνοιγμα κάλπης
- Αποτελέσματα
Μέσα από αντιστασιακά έργα τέχνης (εικαστικά και μουσικά) προσεγγίσαμε το πνεύμα της εποχής και τις μεγάλες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Τα παιδιά δημιούργησαν εξαιρετικά εικαστικά έργα σχετικά.
- Η μεγάλη νύχτα
- ξημερωνει 17 Νοέμβρη 1973
Ο Γιάννης Γαΐτης ήταν από τους πρώτους εικαστικούς που αντέδρασαν στο καθεστώς της δικτατορίας ήδη από το 1967 με τα έργα «Tiens», όπου ένας μοτοσικλετιστής κοιτάζει ένα λευκό περιστέρι που κείτεται στη γη και το «Η δολοφονία της ελευθερίας» όπου μια ομάδα στρατιώτες, με τη γνώριμη όψη που έχουν τα ανθρωπάκια του, πυροβολούν ένα περιστέρι.Τα Ανθρωπάκια του είναι πια διάσημα. Παθητικά, ακίνητα, αμίλητα. Μοναχικά, ίδια το ένα με το άλλο, στριμωγμένα σε ριγέ –ασπρόμαυρα συνήθως– κοστούμια, με στενές γραβάτες και καπέλα, σε απόλυτη υπακοή. Τα παιδιά ονόμασαν δικτάτορα τη μαύρη φιγούρα και τους ανθρώπους στη δικτατορία τα ανθρωπάκια στο παρακάτω έργο του και να δημιούργησαν, παίζοντας με το φως και τη σκιά, ένα αντίστοιχο έργο.
Με αφορμή το έργο της Βάσως Κατράκη τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους αφίσα για το Πολυτεχνείο
Οι κατασκευές μας
- 1 το χελιδόνι και η ελευθερία ακριβή!
- Γαρύφαλλα στις κάνες των τανκς
- Ομαδική αφίσα
Με αφορμή ένα υπέροχο βιβλίο της συναδέλφου Μαρίας Κουτσανοπούλου συζητήσαμε με τα παιδιά για τον νου και πώς μπορούν να τον φυλακίσουν. Γιατί η χούντα είχε καταφέρει να φυλακίσει το λαού μας με το φόβο και τη βία και ήθελε να επιβάλλει τη ΣΙΩΠΗ και την υποταγή όμως οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή και το φόβο γιατί ο νους τους έμεινε ελεύθερος!
- Ο ελευθερος νους παίρνει όποιο σχήμα, χρώμα, μέγεθος
- του αρέσει…
Πώς μοιάζει ο υποταγμένος νους και πώς ο ελεύθερος για σένα;
- Ομαδική εργασία
- Δημοκρατία
- Δικτατορία
Στις ελεύθερες δραστηριότητες
Κατασκευές στο Ολοήμερο πρόγραμμα
Δραματοποίηση “Στο Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973”
- Λίγο πριν τη δικτατορία…
- 21 Απρίλη 1967
- Δικτατορία
- Κατάληψη Πολυτεχνείου
- Εδώ Πολυτεχνείο!
- Στο ιατρείο
- Στον ραδιοφωνικό σταθμό
- Συνθήματα
- Τραγούδια και προκηρύξεις!
- Η διαταγή να εισβάλλει το τανκ δόθηκε αχαραγα 17 Νοέμβρη
Ένα ακόμη παραμύθι ….
Ψηφιακά παιχνίδια
Και φυσικά η αγαπημένη μας Τενεκεδούπολη που φέτος ….μας ξέφυγε χα!χα!