
Το ταξίδι μας ξεκινά …
Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη Ελλάδα με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821 . Γνωρίσαμε την Ελλάδα αρχικά μέσα από το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.
Στο διαδραστικό αφισάκι θα βρείτε πολλά από όσα είδαμε και έδωσαν αφορμή για συζήτηση στην τάξη.
Τι έγινε όμως στην Ελλάδα το 1821; Ήταν όπως είναι σήμερα; Πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι; Ποιος ο ρόλος κάθε περιοχής στην επανάσταση; Γιατί ο Μοριάς και η Ρούμελη ήταν το κέντρο του αγώνα (της επανάστασης του ΄21) των Ελλήνων για να απελευθερωθούν από την τούρκικη σκλαβιά και να ζήσουν ελεύθεροι;
Γνωρίσαμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αφού παρατηρήσαμε τον χάρτη. Βρήκαμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη όπου ζούμε. Προσανατολιστήκαμε με βάση τα σημεία του ορίζοντα και είδαμε πως βρισκόμαστε στο Βορρά και κεντρικά, ούτε δυτικά , ούτε ανατολικά. Σε ποια μέρη έχουμε ταξιδέψει;
Όμως η Ελλάδα δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα. Πριν πολλά χρόνια οι Έλληνες και ο τόπος που ζούσαν ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για 400 χρόνια ζούσαν σκλαβωμένοι από Τούρκους.
Ταξιδέψαμε λοιπόν με τη χρονοκάψουλά μας στα χρόνια εκείνα για να δούμε πώς ζούσαν μέσα από πίνακες ( Σκλαβοπάζαρο για τα κορίτσια, τα αγόρια γινόταν γενίτσαροι, οι Τούρκοι έπαιρναν φόρους και τη σοδειά και όποιος μιλούσε βασανιζόταν, έμπαινε φυλακή ή έχανε τη ζωή του. Είδαμε και μέσα από εικόνες την καθημερινή ζωή, τα ρούχα, τα σπίτια, τον διαφορετικό τρόπο ζωής… Μετά κατασκευάσαμε γιλέκα και ποδιές …
Η πρώτη στάση μας ήταν ο Μοριάς , το κέντρο της Επανάστασης του 21
Τι μάθαμε; Επιλέξαμε τον Κολοκοτρώνη ως τον κεντρικό ήρωα, αφού γνωρίσαμε και τον Νικηταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Π. Πατρών Γερμανό Μετά ακολούθησε η Ρούμελη αφού η σπίθα της Επανάστασης εξαπλώθηκε κι εκεί πολύ γρήγορα.
Ο Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα, ο Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς, ο Καραϊσκάκης στην Ακρόπολη και ο Μακρυγιάννης στην Αττική, καθώς και οι ηρωικοί Μεσολλογγίτες και Μεσολογγίτισσες μας συγκίνησαν με τον ηρωισμό τους.
Μας άρεσε πολύ ο λαϊκός θρύλος “Το κυπαρίσσι του Μυστρά”, τον δραματοποιήσαμε και τον ζωγραφίσαμε.
Και αφού έφτασε το μήνυμα των Φιλικών στους Στερεοελλαδίτες Έλληνες εκείνοι σε ομάδες κατάφεραν να το αποκωδικοποιήσουν και να κηρύξουν κι εκεί την Επανάσταση και στις 27 Μαρτίου να πολιορκήσουν τα Σάλωνα.
Τέλος εμπνευστήκαμε από δράση του Εθνικού Μουσείου και φτιάξαμε τις δικές μας ιστορίες. Αν μιλούσε η φορεσιά του Κολοκοτρώνη τι θα έλεγε; Αν μιλούσε η φορεσιά της Αλεφαντούς της Μεσσολογγίτισας τι θα μας έλεγε; Οι ιδέες των παιδιών ήταν … φανταστικές και τις καταγράψαμε.
Συνεχίσαμε με την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης.
Είδαμε κάποια χαρακτηριστικά τους όπως η θέση τους, αν έχουν θάλασσα, βουνά , λίμνες και ποτάμια. Κυρίως γνωρίσαμε τις περιοχές αυτές της Ελλάδας μέσα από τους αγώνες τους για ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό. Τους ήρωες του κάθε τόπου γνωστούς και ανώνυμους γιατί αν και άργησαν να ελευθερωθούν και το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος ήταν πολύ μικρό ( με την Πελοπόννησο και το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς) δεν έπαψαν να επαναστατούν και να αγωνίζονται για την απελευθέρωση τους .
Τέλος για τη γιορτή μας ζωντάνεψαν οι ήρωες κάθε γωνιάς της Ελλάδας με τα κατορθώματα τους και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς αντιπροσωπευτικούς κάθε διαμερισματος της Ελλάδας μας.
Το ταξίδι μας τελείωσε λοιπόν
Μαζί με το ταξίδι ολοκληρώθηκε και το βιβλίο μας: “Γνωρίζω την Ελλάδα μέσα από τους ήρωες του 1821”