“Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σα μαργαριτάρι”

Καλώς ήρθες 2018! Καλωσορίσαμε τον Γενάρη αλλά και τη νέα χρονιά, με ευχές, παροιμίες και κοπή βασιλόπιτας φυσικά.

  Το πιο λαμπερό φεγγάρι είναι του Γενάρη και ειδικά φέτος και το γιορτάσαμε με το ποιήμα “Το φόρεμα της Σελήνης” και το τραγούδι “Φεγγάρι μάγια μου΄κανες”.

  Πώς όμως φτιάχτηκε το σύμπαν, η γη μας, οι πλανήτες, το φεγγάρι; Διαβάσαμε   το φανταστικό βιβλίο της Μ. Λοίζου και τα παιδιά ζωγράφισαν την ιστορία της Μεγάλης ΄Εκρηξης!

   

Το επόμενο θέμα που μας απασχόλησε είναι ” Τι κάνουν τα άγρια ζώα το χειμώνα;” Mε ένα παραμύθι και την εικονοηράφησή του ξεκινήσαμε,  τα παιδιά έφεραν εικόνες και πληροφορίες στο σχολείο, γίναμε κι εμείς ζωάκια στο δάσος, παίξαμε παιχνίδια, τραγουδήσαμε και  είδαμε βίντεο και παίξαμε στον Η/Υ την Αρκουδίτσα Καλλιστώ.

   Με αφορμή τη συζήτησή μας για τα ζώα που για να προστατευτουν πέφτουν σε χειμερία νάρκη διαβάσαμε το ουκρανικό παραμύθι ‘Το γάντι” με στόχο την καλλιέργεια της ανεκτικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

   Ακολούθησε το παιχνιδοτράγουδο “Θα πάω για αρκούδες” με στόχο τον προσανατολισμό στο χώρο, την εκτέλεση μιας διαδρομής και της αντίστροφής της.

” Θα πάω για αρκούδες, θα πάω για αρκούδες, δε φοβάμαι, δε φοβάμαι..”

Βλέπω ένα λόφο, είναι πολύ ψηλός , δεν μπορώ να πάω από πάνω, δεν μπορώ να πάω από κάτω πρέπει να σκαρφαλώσω….

Βλέπω μια λίμνη…είναι πολύ βαθιά, δεν μπορώ να πάω από πάνω , εν μπορώ να πάω από κάτω πρέπει νακολυμπήσω…

Φτάσαμε στο δάσος και το χορτάρι είναι πολύ πυκνό, δεν μπορώ να πάω από πάνω, δεν μπορώ να πάω από κάτω, πρέπει να περάσω ανάμεσα…

 

Φτάσαμε σε μια σπηλιά… είναι πολύ σκοτεινή, βλέπω δυο μεγάλα μάτια, βλέπω μια γούνα , βλέπω νύχια κοφτερά γρήγορα πίσω παιδιά!

Με αφορμή τις καιρικές συνθήκες, βροχή, χιονάκι, χιονόνερο  ερευνήσαμε τον κύκλο του νερού  διαθεματικά αλλά με έμφαση στις φυσικές επιστήμες, την παρατήρηση , τις υποθέσεις, τον πειραματισμό, τα συμπεράσματα και τις καταγραφές των αποτελεσμάτων.

Με βιβλία, βίντεο, δραματοποίηση και ζωγραφική εκφράσαμε τις ιδέες και τα συμπεράσματα μετά τους πειραματισμούς μας. Εξατμιση-συγέντρωση-υγροποίηση (βροχή) . Οι τρεις καταστάσεις του νερού:υγρό- αέριο-στερεό

   1.Πώς το νερό γίνεται πάγος; Ο πάγος μπορεί να ξαναγίνει νερό; Πού θα υγροποιηθεί γρηγορότερα;  έξω, στο χέρι μας, πάνω στο καλοριφέρ ή αλλού;

 2. Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον πάγο περισσότερο χρόνο και να μη λυώσει, αν τον τυλίξουμε με μια πλαστική μεμβράνη, με αλουμινόχαρτο ή με μάλλινο ύφασμα ή γούνα; Γιατί συμβαίνει αυτό;

       

 

Διαβάσαμε τον “Χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λυώσει” του Μ.Κοντολέων.

Τι θα του προτείναμε να κάνει για να μη λυώσει;

 Αν του φορούσαμε μια γούνα θα αργούσε να λυώσει γιατί είναι θερμομονωτική! Αυτή αποδείχτηκε η επιστημονικά σωστή απάντηση.

Φτιάξαμε κι ένα χρωματιστό γλυπτό από πάγο, όμως γιατί με τα αλάτι θα λυώσει πιο γρήγορα;

  Πού συναντάμε στη γη πάγους που δεν λυώνουν; Γιατί να πάει βόρεια ο χιονάνθρωπός μας. Μα είναι οι πόλοι της γης. Ανταρκτική και Αρκτική κι εκεί ποιοι ζουν; Τα ζώα που αντέχουν το κρύο! Παρατηρήσαμε και μάθαμε πληροφορίες για τα ζώα που ζουν στους πόλους  από το διαδίκτυο και  ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας.

   Διαβάσαμε τον  “Πιγκουίνο που ήθελε να πετάξει” και μας δόθηκε η αφορμή να συζητήσουμε αλλά και να καταγράψει ο καθένας σε τι τα καταφέρνει περίφημα και τι θέλει να πετύχει που χρειάζεται όμως  πολλή προσπάθεια. Όπως ο πιγκουίνος ήθελε να πετάξει εσύ τι θα ήθελες να πετύχεις προσπαθώντας; Τι είναι αυτό που καταφέρνεις πολύ καλά- ο πιγκουίνος χορεύει , τσουλάει στον πάγο- ; ( αυτοαξιολόγηση- στοχοθεσία για βελτίωση)

 

    Μετά τη ζωή στους πόλους γυρίσαμε πίσω και μιλήσαμε για την ενέργεια που μας ζεσταίνει, τη θερμότητα. Πειραματιστήκαμε σχετικά με το πώς μεταδίδεται, τους καλούς και κακούς αγωγούς θερμότητας μέσα από δράσεις της καθημερινότητας. Π.χ. Γιατί το χειμώνα φοράμε μάλλινα ρούχα; Γιατί  οι κατσαρόλες έχουν πλαστικά χερούλια; Γιατί η οθόνη του υπολογιστή βγάζει ζέστη; Γιατί δεν αγγίζουμε ποτέ μια αναμμένη λάμπα; Γιατί το πάτωμα είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο δωμάτιο; Ο ζεστός αέρας έχει δύναμη ; Πώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και με τι τη μετράμε; Τι προκαλεί στα υλικά η θερμότητα ( κάποια λύνουν, κάποια υγρά εξαερώνονται, τα μέταλλα διαστέλλονται κλπ).

Μετάδοση θερμότητας ( με κύμματα, με ακτινοβολία, με αγωγή)

  Οι κηρομπογιές λυώνουν με τη θερμότητα και δημιουργούν ένα έργο τέχνης, το κέρμα μεγαλώνει (διαστέλλεται) , το ίδιο και ο αέρας μόλις ζεσταθεί γι΄αυτό φουσκώνει το μπαλόνι μας.

Πώς καταλαβαίνουμε τη θερμότητα και πώς μετράμε τη θερμοκρασία; Τα θερμόμετρα και ένα αυτοσχέδιο θερμόμετρο. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε το χέρι μας  μόνο; Πόσο σωστά μετρά τη θερμοκρασία;

 Καταγράψαμε τα πειράματα

Η φωτιά είναι πηγή  θερμότητας αλλά πώς την ανακάλυψαν οι άνθρωποι;Ο μύθος του Προμηθέα εξηγηση των ανθρώπων τα παλιά χρόνια/ η εξήγηση της επιστήμης.

 Η συζήτηση μας οδήγησε στα ηφαίστεια γιατί φωτιά υπάρχει και μέσα στη γη και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά. Είδαμε βίντεο, αναπαραστήσαμε τα στρώματα της γης και τον καυτό πυρήνα της, τις πλάκες που κουνιούνται και το μάγμα που αναβλύζει, βρίσκει ρωγμές και ….

Ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, πετρώματα κλπ

     Όταν ένα ηφαίστειο ενεργοποιείται μπορεί να γίνει και σεισμός , οι ηφαιστειογενείς περιοχές είναι και σεισμογενείς όπως η Ιαπωνία. Έτσι το ενδιαφέρον μας στράφηκε και στους σεισμούς; Γιατί γίνονται; Πώς εξηγούσαν το φυσικό φαινόμενο οι άνθρωποι παλιά; Φυσικά με μύθους που τους είδαμε στο ίντερνετ. Ποια όμως είναι η επιστημονική εξήγηση; Τι κάνουμε για να προστατευτούμε; Το σχέδιο σεισμού, η τσάντα ανάγκης και η ψυχραιμία μέσα από το cd του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας) με τραγούδια, εικονογραφημένες οδηγίες, παιχνίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

  Ζωγραφίσαμε πώς θα ήταν ο σεισμός είχε μορφή ανθρώπου ή ζώου (για τη διαχείριση του φόβου)

Ο μύθος του Εγκέλαδου (αρχαία Ελλάδα)

       

Παρακολουθήσαμε και την παιδική παράσταση Ελίζα της Ξ. Καλογεροπούλου με την ευγενική χορηγία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών , στο Θέατρο Β.Ελλάδος.

  Καλό μήνα να΄χουμε καθώς έχεται ο Φλεβάρης , δημιουργικό και χαρούμενο!

Αφήστε μια απάντηση