Πλατφόρμα edupass

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: 

  • (α) οι μαθητές/τριες,
  • (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)
  • (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

  • Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
  • Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές των Νηπιαγωγείων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό χρήστη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), με τον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση  στις υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ)  (https://www.sch.gr/services).

Παρακαλούνται οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών μαθητές των Νηπιαγωγείων που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει λογαριασμό χρήστη να φροντίσουν για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στο σύνδεσμο: https://register.sch.gr/students/

Δημιουργία λογαριασμού μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα

  • Η εγγραφή γίνεται από τη σελίδα  https://register.sch.gr/students   Στην ίδια σελίδα μπορεί αν φτάσει κάποιος από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr ακολουθώντας το σύνδεσμο «Εγγραφή».
  • Η εγγραφή γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή/τριας.  Στη σελίδα υπάρχουν σχετικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η εγγραφή να είναι επιτυχής. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό έγγραφής: https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf  
  • Απαιτείται η συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου του μαθητή.  Στους γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων το σχολείο μπορεί να φροντίσει για την γνωστοποίηση του Αριθμού Μητρώου των αντίστοιχων μαθητών.
  • Συνιστούμε στον γονέα/κηδεμόνα την αναγκαιότητα ορθής αναγραφής της διεύθυνσης email του καθώς επίσης και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.
  • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας θα αποσταλεί email με τα στοιχεία εγγραφής στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας στην ηλεκτρονική αίτηση.
  • Στο πεδίο «Τάξη», πρέπει να γράψετε ΝΗΠΙΑ-ΠΡΟΝΗΠΙΑ
  • Στο πεδίο «Τμήμα» πρέπει να οριστεί ο αριθμός 1 και 2 στα αντίστοιχα τμήματα.
  • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας αποστέλλεται  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail), στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας, με τα στοιχεία εγγραφής.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και  υποστήριξή σας στην εγγραφή των μαθητών/τριών σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
——————————————————————-
Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών, http://www.sch.gr/helpdesk
Τηλέφωνο:  801-11-801-81

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

Η εβδομάδα τελειώνει και μαζί της ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δράσεων που αφορούσαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ολοκληρώθηκε με μία μικρή γιορτή γεμάτη ποιήματα, τραγούδια αλλά και παρέλαση μέσα στην τάξης μας…!!!

 

Μαθαίνω να λέω ΟΧΙ

Με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου του ΟΧΙ, τα παιδιά σήμερα έμαθαν πότε χρειάζεται να λένε ΟΧΙ και ποιον τρόπο. Οι ιδέες πολλές και εξαιρετικά χρήσιμες!!! Η απόκτηση δεξιοτήτων ζωής έχει ήδη ξεκινήσει!!

Το σύμβολο της ειρήνης

Με το σύμβολο της ειρήνης άρχισε σήμερα η μέρα μας συνεχίζοντας τις δραστηριότητες για την ειρήνη και όχι μόνο, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μπερδευτήκαμε λιγάκι, γράψαμε τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ από τη λάθος πλευρά αλλά δεν πειράζει. Λίγη φαντασία χρειάζεται και όλα θα δείξουν αλλιώς…!!!

 

Το σώμα μου – Οστά – Σκελετός (Μέρος 1ο)

Όλα ξεκινούν από ένα βιβλίο.  Ένα βιβλίο που έφερε ένας μαθητής της τάξης μας για να το μοιραστεί με τους φίλους του …!!! Το βιβλίο ήταν για το σώμα μας. Αυτές τις μέρες λοιπόν ασχοληθήκαμε με το σώμα μας.  Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια. Όπως το τραγούδι…! Για να το θυμηθούμε λιγάκι και να κινηθούμε στο ρυθμό του. Πατάω και χορεύω. «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια»

Και τώρα μία ερώτηση…!!!  Τι υπάρχει κάτω από το δέρμα;

Απαντήσεις πολλές, εντυπωσιακές αλλά και αστείες…!!! Και τότε εμφανίστηκε στην τάξη μας ο Κύριος Κόκκαλος. Και αρχίσαμε να παίζουμε μαζί του … γιατί  όλα μαθαίνονται καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Παίξαμε μαζί του το παιχνίδι «Κάνε ότι κάνω»!

                                       

Έπειτα κάναμε μία συμφωνία. Να δημιουργήσουμε και μία φίλη για να μην είναι μόνος, την Κυρία Κοκκαλίνα. Την άλλη εβδομάδα θα εμφανιστούν κάποια καλάθια γεμάτα κοκαλάκια, οστά όπως τα λένε οι μεγάλοι και οι γιατροί.  Θα αρχίσουμε λοιπόν να κάνουμε κάτι που ξέρουμε καλά. Πάζλ. To πατρόν του σκελετού το βρήκαμε ΕΔΩ.

Θα δημιουργήσουμε δύο φίλους. Τον Κύριο Κόκαλο και την Κυρία Κοκκαλίνα και θα σας τους συστήνουμε γιατί πλέον θα είναι συμμαθητές και βοηθοί μας. Υποσχόμαστε ότι θα σας την παρουσιάσουμε….!!!! Δεν πιστεύω να τους φοβάστε; Δεν υπάρχει λόγος γιατί μην ξεχνάτε, αυτοί οι δύο φίλοι είναι σαν εμάς. Απλά μέσα μας…!!!

Αλλά πως μας βοηθάνε τα οστά; Τα οστά στηρίζουν το σώμα μας και μας επιτρέπουν να στεκόμαστε όρθιοι γιατί διαφορετικά θα σερνόμασταν σαν τα φίδια. Τα οστά προστατεύουν  τα όργανα μας όπως η καρδιά, οι πνεύμονες  αλλά και ο εγκέφαλος.

Το ενδιαφέρον των παιδιών για τον ανθρώπινο σκελετό ήταν τεράστιο και αυτός ήταν αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ομαδικά τον δικό μας «σκελετούλη», που τον κρεμάσαμε δίπλα στην πόρτα μας!  Χρησιμοποιήσαμε μεγάλα και μικρά ρολά από χαρτί υγείας  και κουζίνας.

   

Η τέχνη θέλει φαντασία….!!!! Χρώματα και χέρια δημιούργησαν οστά του σώματος μας κάπως διαφορετικά…!!!

Παρακολουθήστε αν θέλετε τα παρακάτω βίντεο:

  1. Ανθρώπινο σώμα: » Η τελειότερη μηχανή » (2 Διαδραστικά Βίντεο)
  2. 3D Human Anatomy
  3. Πρώτες Γνώσεις – Ο Σκελετός και τα βασικά Όργανα του Σώματός μας

Ο Εαυτός μου – Το όνομα μου

Τις τελευταίες εβδομάδες επεξεργαστήκαμε τη θεματική ενότητα «Ο Εαυτός μου – Το όνομα μου». Ταξιδεύοντας σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, μιλήσαμε για τον εαυτό μας, γράψαμε το όνομα μας και φιλοτεχνήσαμε το αρχικό γράμμα του με τρόπους διαφορετικούς. Δημιουργήσαμε τα πορτραίτα μας και είδαμε τον εαυτό μας. Ήρθαμε σε άμεση επαφή γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλον και διαπιστώσαμε την μοναδικότητά μας ως άτομα.

Πάρτε λοιπόν μια γεύση από όσα κάναμε.