Στο νηπιαγωγείο μας, η αγάπη για το περιβάλλον ξεκινά από… παιδικά χεράκια! Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης, γιατί πιστεύουμε πως η φύση μας αξίζει το πιο λαμπερό χαμόγελο!
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια και ατελείωτη δημιουργία, ταξιδέψαμε στον υπέροχο κόσμο της ανακύκλωσης! Στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα: Ανακύκλωση – Η φύση χαμογελά.” και “Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων με θέμα: Απορρίμματα.”, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τη φύση και ανακαλύψαμε τη χαρά της επαναχρησιμοποίησης υλικών!
Μιλήσαμε για την ανακύκλωση, φτιάξαμε το δικό μας παιχνίδι μνήμης, ανακαλύψαμε ποια υλικά μπορούν να ξαναζωντανέψουν και… γίναμε δημιουργικοί! Μαζέψαμε διάφορα χαρτόκουτα, ρολά από χαρτί υγείας, πλαστικά μπουκάλια, αυγοθήκες, περιτυλίγματα και πολλά άλλα υλικά που συνήθως… πετάμε! Και τι τα κάναμε; Με πολλή φαντασία και κέφι , τα μεταμορφώσαμε σε κάτι μαγικό και υπέροχες χειροτεχνίες, δίνοντας νέα ζωή σε υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Τα πλαστικά μπουκάλια βρήκαν μια δεύτερη ζωή μέσα από μια πληθώρα δημιουργικών εφαρμογών, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι “άχρηστο”!
Για τα Χριστούγεννα, μεταμορφώσαμε τα μπουκάλια σε σφαιρικά ή σπειροειδή σχήματα για να φτιάξουμε πολύχρωμες μπάλες-στολίδια, που έλαμπαν στο φως! Φτιάξαμε επίσης τους αγγέλους, με λευκό τούλι για φτερά και λαμπερά φωτοστέφανα, αλλά και χιονισμένο έλατο, χρησιμοποιώντας τα μπουκάλια ως βάση,
Για τις Απόκριες, τα πλαστικά μπουκάλια μεταμορφώθηκαν σε χαρούμενα αποκριάτικα παιχνίδια με καλαμάκια! Φυσώντας μέσα τους, τα παιδιά ανακατεύουν τα πολύχρωμα κομφετί γύρω από τους Αρλεκίνους, αναπτύσσοντας παράλληλα την αναπνοή τους!
Το Πάσχα, τα πλαστικά μπουκάλια έγιναν χαριτωμένοι πασχαλινοί λαγοί και μπισκοτοθήκες!
Ακόμη, τα πλαστικά μπουκάλια αποτέλεσαν τη βάση για τις αλλιώτικες ανθοδέσμες, δείχνοντας ότι η ομορφιά μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε!
Τα χαρτόκουτα και τα ρολά από χαρτί υγείας αποδείχτηκαν πραγματικοί “θησαυροί” στα χέρια των μικρών μας καλλιτεχνών!
Για τα Χριστούγεννα, μεταμορφώσαμε χάρτινα ρολά σε χαριτωμένους χιονάνθρωπους-στολίδια, ο καθένας με το δικό του χρωματιστό κασκόλ και καπέλο, έτοιμοι να διακοσμήσουν το δέντρο μας! Φτιάξαμε επίσης γιορτινές συνθέσεις με τον Άγιο Βασίλη σε χιονισμένο δάσος, παρέα με τα έλατά του.
Εκτός από τις γιορτινές κατασκευές, τα χαρτόκουτα επαναχρησιμοποιήθηκαν και για άλλες θεματικές. Για τις Απόκριες, μεταμορφώθηκαν σε παιχνίδια-ρόδες με κλόουν να γυρνούν γύρω-γύρω, γεμίζοντας το νηπιαγωγείο μας με χαρά!
Για την υποδοχή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά έφτιαξαν τα στεφάνια,
ενώ για τη Γιορτή της Μητέρας ετοίμασαν ένα ξεχωριστό δώρο: κορνίζες στις οποίες τοποθέτησαν αληθινά λουλούδια γεμάτα αγάπη!
Τα χάρτινα ρολά βρήκαν ακόμα μία χρήση στην κατασκευή ενός ανοιξιάτικου πλαισίου, όπου ένας λαγός από ρολά χαρτιού βρισκόταν σε ένα λιβάδι με λουλούδια από πλαστικά , ρολά χαρτιού και αυγοθήκες.
Επηρεασμένοι από τον Van Gogh, μετατρέψαμε χάρτινα ρολά και χαρτόνια σε όμορφες συνθέσεις με ηλιοτρόπια σε βάζα, φέρνοντας την τέχνη στην ανακύκλωση!
Οι αυγοθήκες αποδείχθηκαν ένα ευέλικτο υλικό στα χέρια των παιδιών μας!
Για τα Χριστούγεννα, μεταμορφώθηκαν σε γιορτινά στεφάνια, διακοσμημένα με ασημένιους φιόγκους και κρεμαστές πολύχρωμες μπάλες. Επιπλέον, αποτέλεσαν τη βάση για τα έλατα στις χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με τον Άγιο Βασίλη στο χιονισμένο δάσος!
Για την υποδοχή της Πρωτομαγιάς, οι αυγοθήκες αξιοποιήθηκαν και πάλι για τη δημιουργία στεφανιών.
Τέλος, από αυγοθήκες φτιάχτηκαν «αλλιώτικες» ανθοδέσμες με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί, με πράσινα φύλλα από πλαστικό – ένα έργο τέχνης!
Μέσα από το παιχνίδι και την ατελείωτη δημιουργικότητα, μάθαμε ότι η ανακύκλωση δεν είναι απλά μια υποχρέωση, αλλά είναι μια υπέροχη συνήθεια που κάνει τη φύση να χαμογελά… και εμάς μαζί της! Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να μαθαίνουμε, δίνοντας ζωή σε ό,τι άλλοι πετούν!























