Πρόγραμμα ενημέρωσης – επιμόρφωσης για την οδική ασφάλεια από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μέτσιου Βασιλική

Την Τρίτη 21/5/2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο του σχολείου μας από το

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

353 logoDSCN1067 DSCN1068 DSCN1070

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος που γεννήθηκε από μια τραγική και άδικη απώλεια. Αυτή του Πάνου Μυλωνά, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών σε τροχαίο δυστύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μια ιδέα, από μια ανάγκη: να μην χάνονται συνάνθρωποί μας στους δρόμους της χώρας μας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους νέους από 5 έως 29 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών & 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30-44, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω τραυματισμών. Ο βασικότερος ωστόσο παράγοντας για τα μεγάλα ποσοστά νεανικής θνησιμότητας από τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η μη τήρηση των σχετικών νόμων.

Στόχος προγράμματος: Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων μέσω της θεωρητικής & βιωματικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Η εκπαίδευση υλοποιείται από έμπειρους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου και αποτελείται από τις κάτωθι επιμέρους ενότητες:

Θεωρητική ενότητα των Αρχών της Οδικής Ασφάλειας με χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

DSCN1051 DSCN1053 DSCN1064 DSCN1065

Βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση των προσομοιωτών του Ι.Ο.ΑΣ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιείται προηγμένος εξοπλισμός (μοναδικός στην Ελλάδα) επιλεγμένος από βέλτιστες πρακτικές, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν με ασφάλεια τους κινδύνους και τη δυσφορία που προκαλούν τα τροχαία συμβάντα ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους, να συζητήσουν μεταξύ τους και να προβληματιστούν πάνω σε διαφορετικά θέματα που αφορούν τις συνθήκες ασφαλείας κατά τη μετακίνησή τους. Με αυτό τον τρόπο, το βιωματική μέρος του προγράμματος «συμπληρώνει» τη θεωρία και προετοιμάζει τους συμμετέχοντες για την πρακτική οδήγηση.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

Προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου

Προσομοιωτή πρόσκρουσης

DSCN1058 DSCN1062 DSCN1069 DSCN1081

«Γυαλιά» προσομοίωσης μέθης

DSCN1054 DSCN1055 DSCN1063 DSCN1075 DSCN1077 DSCN1080 DSCN1083

Χρόνος προγράμματος : 4 ώρες θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

 

Κατηγορίες: Δράσεις, Εκδηλώσεις. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.