Όμιλος: «Μιχαήλ Άγγελος. Τέχνη και Τεχνολογία»

Δημιουργία και λειτουργία  Ομίλου,  με θεματική:

«Μιχαήλ Άγγελος. Τέχνη και Τεχνολογία»

Υπεύθυνη ομίλου: Μέτσιου Βασιλική

Εκπαιδευτικοί – Παιδαγωγικοί στόχοι

Ο σκοπός της δημιουργίας του Ομίλου ήταν να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές/τριες με την Τέχνη και να συνειδητοποιήσουν πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος της διαχρονικά στη ζωή του ανθρώπου.

Η Τέχνη διεγείρει τη φαντασία του ανθρώπου, εξασκεί τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την αντίληψη. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη δημιουργικότητα κάθε ενός ξεχωριστά και αναπτύσσει τις νοητικές του ικανότητες.

Επίσης η Τέχνη χαροποιεί, προκαλεί ενδιαφέρον, δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον και βοηθά στην απελευθέρωση από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.

Είναι ανάγκη λοιπόν να εντάξουμε την τέχνη στην καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί ένα είδος ανάπτυξης και προσωπικής καλλιέργειας, αλλά και ένα φυσικό αγχολυτικό χωρίς παρενέργειες.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω λοιπόν, επιλέξαμε τον Μιχαήλ Άγγελο, έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Τέχνης διαχρονικά. Μελετήσαμε τα έργα του και ήρθαμε σε επαφή με αυτά κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που  πραγματοποιήθηκε 13/11/2023-16/11/2023 στη Ρώμη στα μουσεία του Βατικανού, όπου βρίσκονται τα περισσότερα έργα του Μιχαήλ Άγγελου.

Μέσα από τον Όμιλο μελετήσαμε τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και βέβαια γνωρίσαμε τη Ρώμη, το Βατικανό και την Αναγέννηση.

Η σχέση μεταξύ της Τέχνης και της Τεχνολογίας αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό και διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο. Η Τεχνολογία έχει επηρεάσει την Τέχνη σε πολλαπλά επίπεδα.

  • Η ψηφιοποίηση και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν επιτρέψει νέες μορφές έκφρασης και δημιουργίας, όπως η τέχνη γραφικών υπολογιστών και οι εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας.
  • Η τεχνολογία παρέχει νέα εργαλεία και μέσα για τη δημιουργία και παρουσίαση της τέχνης, όπως τα ψηφιακά πινέλα και η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Η Τεχνολογία έχει διευρύνει τα όρια της διαδραστικότητας στην τέχνη, επιτρέποντας στο κοινό να συμμετέχει ενεργά μέσω εγκαταστάσεων και εφαρμογών. Αυτή η επίδραση της τεχνολογίας ανοίγει νέους ορίζοντες για την έκφραση και την επικοινωνία της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, η Τέχνη επηρεάζει την Τεχνολογία, διαμορφώνοντας την αισθητική και την ανθρώπινη εμπειρία των τεχνολογικών εξελίξεων.

Συνοψίζοντας, αυτή η σχέση συνιστά ένα δυναμικό πεδίο δημιουργικής αλληλεπίδρασης, όπου η Τέχνη και η Τεχνολογία συνδυάζονται για να επεκτείνουν τα όρια της ανθρώπινης έκφρασης και δημιουργίας.

Ο Όμιλος ξεκίνησε να πραγματοποιεί συναντήσεις 16/10/2023 και ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του 13/5/2024.

  • Ο όμιλος  λειτούργησε δύο φορές την εβδομάδα μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα.
  • Το προτεινόμενο υλικό διανέμονταν στους μαθητές σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιήθηκε και η ηλεκτρονική τάξη.
  • Ο όμιλος απευθύνεται σε μαθητές της Γ τάξης Γυμνασίου.
  • Η αποτίμηση των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω των παρουσιάσεων που θα γίνουν στην κοινότητα στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
  • Τα παραδοτέα αφορούν την ολοκληρωμένη παρουσίαση μέσω του κατάλληλου λογισμικού.

Επίσης οι μαθητές του Ομίλου συμμετέχοντας σε ομάδες δημιούργησαν παρουσίαση στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό, παρουσιάζοντας έργα του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά και πίνακες που δημιούργησαν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τελική παρουσίαση θα παρουσιαστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς σε ανάλογη εκδήλωση.

https://blogs.sch.gr/4gympfal/files/2024/05/ΡΩΜΗ-τελική.pdf

 

Κατηγορίες: Συμμετοχές. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.