ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΑΞΗ Β΄)

Στις 25-10-2023 η Β΄τάξη του σχολείου μας , έκανε επίσκεψη στην Πνύκα, στο λόφο των Νυμφών, στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη,  (Αστεροσκοπείο) και στη φυλακή του Σωκράτη, στο λόφο των Μουσών ή Φιλοπάππου.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗΣ: Σύμφωνα με την παράδοση, το 1658, την παραμονή της γιορτής του αγίου, ο Τούρκος φρούραρχος της Ακρόπολης, Γιουσούφ, ήθελε να κανονιοβολήσει από τα Προπύλαια της Ακρόπολης την εκκλησία και τους συγκεντρωμένους πιστούς με μια λουμπάρδα, δηλαδή ένα μεγάλο πυροβόλο. Τα σχέδιά του ματαιώθηκαν όταν την επόμενη μέρα ξέσπασε ξαφνικά καταιγίδα και ένας κεραυνός ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη που υπήρχε πάνω στην Ακρόπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Απ’ αυτή την απόπειρα ανατίναξης του ναού με λουμπάρδα, ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης Στο εσωτερικό του ναού  σώζονται τοιχογραφίες των οποίων η κτητορική επιγραφή τις ανάγει στο 1732.

ΠΝΥΚΑ: Η Πνύκα  είναι η θέση – περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα, από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ..Από το αρχαίο βήμα του ιερού χώρου αυτού αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης αλλά και στη σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνη

ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ: Ο χώρος έλαβε την ονομασία του από τον Σωκράτη, λόγω της πεποίθησης ότι σε αυτό το σημείο είχε κάποτε φυλακιστεί ο αρχαίος φιλόσοφος. Λεπτομερείς πληροφορίες για τη φυλάκιση και την εκτέλεση του Σωκράτη λαμβάνουμε από τους διαλόγους Κρίτων και Φαίδων.

                                                                                     ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 1-11-2023

                                                                               ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΑΤΡΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ,ΠΕΟ2

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Παρουσίαση σε PowerPoint από τον περίπατο του σχολείου με φωτογραφικό υλικό)

Κατηγορίες: Δράσεις, Επισκέψεις - Εκδρομές. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.