4ο Δημοτικό Περιστερίου

…νέα, ανακοινώσεις, δρώμενα…

Οι δραπέτες του καστρόπυργου

Μάι 201317

Περίληψη

Βρισκόµαστε στην Ήπειρο. Πόλεµος, Kατοχή και αργότερα, στα χρόνια του Eµφυλίου, ο ∆ηµοκρατικός Στρατός παίρνει παιδιά από την Ελλάδα και τα οδηγεί στις γειτονικές λαϊκές δηµοκρατίες.
Ο Στέλιος, στα δεκατέσσερά του, µε τη δεκάχρονη αδερφή του Μαριάνθη και εκατοντάδες άλλα παιδιά, βρίσκονται σ’ ένα στρατόπεδο στην Αλβανία. 
Η Μαριάνθη, για να µη χωριστεί από τον Στέλιο, ντύνεται αγόρι και παριστάνει την κωφάλαλη. Όµως στο µυαλό του Στέλιου υπάρχει πάντα το σχέδιο της δραπέτευσής τους. Παράλληλα εξακολουθεί να σκέφτεται έναν θησαυρό από λίρες που έπεσε από τον ουρανό και µόνο εκείνος ξέρει πού είναι θαμμένος. Τα παιδιά, µε κίνδυνο της ζωής τους, θα καταφέρουν να δραπετεύσουν. Θα διασχίσουν βουνά, δάση, ερημιές και ποτάμια κι ένα προφητικό όνειρο θα τα οδηγήσει στην ελευθερία και στην Ελλάδα.
Το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία για παιδιά που αναφέρεται στον Εμφύλιο και γράφτηκε μετά από μακρά έρευνα σε αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Ελληνικού Στρατού, ελληνικών εφημερίδων και πολλών μαρτυριών ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της εποχής.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τα γεγονότα µε γνώση και ευαισθησία, ανατέμνει ψυχές και εποχές, µε έντονη δράση από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα…
Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη

Τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού στα πλαίσια της δράσης Φιλαναγνωσία , με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Λίτσα Γεωργάτου εικονογραφούν το βιβλίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάιος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ιστορικό



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων