Β’ τάξη

Στο Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων!

Το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας – Αθηναγόρειο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, πραγματοποίησε σήμερα εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων με τη συμμετοχή των μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων.

ss1Η επίσκεψη είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, γνωρίζοντας από κοντά τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του νησιού. Μέσα από μια αναλυτική ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των παλαιών Κερκυραίων, να ακούσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για τις συνήθειες των προγόνων μας και να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής σε παλαιότερες εποχές.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε έναν ζωντανό τρόπο μάθησης, επιτρέποντας στα παιδιά να συνδέσουν τις γνώσεις τους με την τοπική ιστορία και παράδοση.

Η επίσκεψη εντάσσεται, ταυτόχρονα,  στις δράσεις προετοιμασίας του σχολείου μας για τη συμμετοχή μας στο πανελλήνιο συνέδριο «έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Πάτρα. Μέσα από αυτή τη βιωματική προσέγγιση, οι μαθητές μας προετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους και επιβεβαίωσε τη σημασία της διασύνδεσης της σχολικής μάθησης με την τοπική κληρονομιά.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό του Λαογραφικού Μουσείου Σιναράδων για τη φιλοξενία και την εξαιρετική ξενάγηση.

s2 s3
s4 s5 s6

*************************************************************************************************************************************************************************************************************

Στο ταχυδρομείο!

Την Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2025, οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ταχυδρομείο της πόλης μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο δίκτυο των Πειραματικών Σχολείων. Στόχος της επίσκΤ1εψης ήταν η αποστολή γραμμάτων που έγραψαν οι μαθητές μας προς τα παιδιά της Β’ τάξης του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

Κάθε μαθητής της Β’ τάξης έγραψε ένα προσωπικό γράμμα, στο οποίο παρουσίασε τον εαυτό του, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, τα ενδιαφέροντά του και τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά του άλλου σχολείου και να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ταχυδρομείο, οι υπάλληλοι μας φιλοξένησαν με μεγάλη προθυμία και μας εξήγησαν αναλυτικά τη διαδικασία αποστολής ενός γράμματος. Μας έδειξαν τα στάδια που ακολουθούνται από την παραλαβή του γράμματος έως την παράδοσή του στον παραλήπτη, ενώ μας ενημέρωσαν για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένας φάκελος, όπως η σωστή διεύθυνση αποστολέα και παραλήπτη, το βάρος και τα απαραίτητα γραμματόσημα.

Μετά την επιτυχή αποστολή των γραμμάτων μας, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να λάβουμε τις απαντήσεις από τα παιδιά του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Αυτή η όμορφη ανταλλαγή γραμμάτων μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους συμμαθητές μας από την άλλη πόλη και να συνεχίσουμε αυτήν την ενδιαφέρουσα επικοινωνία!

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή αυτής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και ειδικά τους υπαλλήλους του ταχυδρομείου για τη φιλοξενία και τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχαν.

Τ4 Τ3 Τ2

*************************************************************************************************************************************************************************************************************

Επίσκεψη μαθητών/τριών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας με επίκεντρο την προσβασιμότητα και την ένταξη

Οι μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημ. Σχολείου Κέρκυρας – Αθηναγόρειο έζησαν μια μοναδική εμπειρία, πραγματοποιώντας μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. Μια επίσκεψη που συνδύασε την εξερεύνηση της ιστορίας με την ενημέρωση, τη διερεύνηση και την ευαισθητοποίησή τους για την προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων του σχολείου για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές περιηγήθηκαν, εξερεύνησαν τα εκθέματα του μουσείου και έμαθαν για την αξία της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιγραφές των εκθεμάτων που ήταν γραμμένες στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (κώδικας Braille), προσφέροντας, προσφέροντας στα παιδιά μια εναλλακτική δυνατότητα να συνδεθούν με την ιστορία με έναν διαφορετικό και πιο προσιτό τρόπο για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Μάλιστα, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια βιωματική δραστηριότητα, κατά την οποία έκλεισαν τα μάτια τους και ψηλάφησαν τα εκθέματα, βιώνοντας την ιστορία μέσω της αφής, όπως την αντιλαμβάνονται τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Μέσω αυτής της εμπειρίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τις λεπτομέρειες και την υφή των αντικειμένων, αποκτώντας μια πιο βαθιά εκτίμηση για την ιστορική τους σημασία και την προσβασιμότητα μέσω της αφής, ενώ κατανόησαν τις λεπτομέρειες και την υφή των αντικειμένων με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η επίσκεψη ανέδειξε επίσης τη σημασία των δημόσιων υποδομών για τα άτομα με αναπηρία.

Στη διαδρομή προς το μουσείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρατήρησαν με ενδιαφέρον το ειδικό δάπεδο για τυφλούς στο πεζοδρόμιο, το οποίο τους καθοδηγούσε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα προς τον προορισμό τους. Το ανάγλυφο της διαδρομής τους εξήγησε τη σημασία του να υπάρχει μια σαφής και ασφαλής κατεύθυνση για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ωστόσο, παρατήρησαν και μια σημαντική δυσκολία: στις ράμπες για άτομα με αναπηρία, υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την πρόσβαση και την ομαλή διέλευση των ατόμων με κινητικά προβλήματα ή αναπηρία. Αυτή η εμπειρία τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τους δημόσιους χώρους και τις υποδομές που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια δημιουργική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με το σύστημα γραφής Braille, γράφοντας τα ονόματά τους. Η άσκηση αυτή όχι μόνο ενίσχυσε τη δημιουργικότητά τους, αλλά και τους έφερε πιο κοντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του σχολείου για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της υπευθυνότητας απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας. Τα παιδιά ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους, αλλά απέκτησαν και μια πιο βαθιά εκτίμηση για τις προκλήσεις και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

ΑΜ3 1 αμου123 ΑΜ2 ΑΜ1

 

*************************************************************************************************************************************************************************************************************

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας

Μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη όμορφη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μικροί μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημ. Σχολείου Κέρκυρας – Αθηναγόρειο με την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας. Η επίσκεψη αυτή, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, είχε ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά μια βιωματική εμπειρία επαφής με τα άλογα και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της ιππασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία:

  • Να ξεναγηθούν στους χώρους του ιππικού ομίλου.
  • Να μάθουν για τη φροντίδα και τις ανάγκες των αλόγων.
  • Να συμμετάσχουν σε βασικά μαθήματα ιππασίας, υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών.
  • Να παρακολουθήσουν παρουσίαση για την ιστορία της ιππασίας και τη σημασία της στη ζωή του ανθρώπου.

Τα παιδιά βίωσαν μια ξεχωριστή και πολύ ευχάριστη εμπειρία, αφού απόλαυσαν την επαφή και την αλληλεπίδραση με τα άλογα, ενημερώθηκαν για τη φροντίδα τους, την ιστορία της ιππασίας και τη σημασία της υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα. Παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον, αφού ο όμιλος βρίσκεται σε ένα όμορφο, φυσικό τοπίο, που πρόσφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες μια ευχάριστη αλλαγή από την καθημερινότητά τους.

Α Β