Στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, το σχολείο οργάνωσε μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Οι δράσεις αυτές είχαν ως κύριο στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της αποδοχής στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων ενημερώθηκαν σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τις επιπτώσεις του και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Για τους μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων, πραγματοποιήθηκε μια ειδική παρουσίαση από την κοινωνική λειτουργό της 1ης ΤΟΜΥ Κέρκυρας, κ. Σοφία Μπάρμπα. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών του εκφοβισμού, καθώς και στην προώθηση θετικών συμπεριφορών, όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργασία και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Μέσα από διαδραστικές συζητήσεις και εκπαιδευτικό υλικό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να ενισχύσουν τις δεξιότητες κοινωνικής διαχείρισης συγκρούσεων.
Για την ενίσχυση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, όπως:
- Βιβλιοπαρουσιάσεις: οι μαθητές/τριες γνώρισαν βιβλία που αναφέρονται σε θέματα βίας, εκφοβισμού και αποδοχής του άλλου, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.
- Προβολές ταινιών: προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του εκφοβισμού, ακολουθούμενες από συζητήσεις και ανάλυση των μηνυμάτων που περνούν.
- Εικαστικά εργαστήρια: τα παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια, όπου μέσα από την τέχνη εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τη βία και τον εκφοβισμό.
- Διαδραστικές ομιλίες: τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικές ομιλίες και εργασίες ομάδας, που ενίσχυσαν την κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου για μια συμβολική και δημιουργική δράση. Χρησιμοποιώντας χρώματα, αποτύπωσαν τις παλάμες τους σε έναν μεγάλο καμβά, δημιουργώντας το “Δέντρο της Φιλίας”. Αυτό το πολύχρωμο έργο τέχνης συμβόλισε την ενότητα, τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε τη σημασία της συλλογικής ευθύνης για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική στιγμή ενότητας, κατά την οποία όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες ένωσαν τα χέρια τους και τραγούδησαν το τραγούδι “Χέρια σαν κι αυτά” των Locomondo. Αυτή η μουσική στιγμή αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης, αποδοχής και αλληλεγγύης, που αντήχησε σε όλο το σχολείο.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας “Αθηναγόρειο” αναδεικνύουν τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργική έκφραση, τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του εκφοβισμού, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το αίσθημα της κοινότητας και της αλληλοϋποστήριξης.
Το σχολείο πιστεύει ότι η δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλικού περιβάλλοντος είναι βασική προϋπόθεση για την πλήρη ανάπτυξη των μαθητών, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε αυτές τις δράσεις αποτέλεσε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα: “Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο χωρίς βία και εκφοβισμό, όπου κάθε παιδί νιώθει ασφαλές, σεβαστό και αγαπημένο.”