Το Δ1 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Κέρκυρας

Οι μαθητές/τριες της Δ1 τάξης είχαν την ευκαιρία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Κέρκυρας. Με ενθουσιασμό και περιέργεια, οι μικροί εξερευνητές ταξίδεψαν στον κόσμο των νομισμάτων, μαθαίνοντας για την ιστορία τους και την εξέλιξή τους μέσα από τους αιώνες.

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, ένα από τα λίγα του είδους του στην Ευρώπη, αποτελεί έναν θησαυρό ιστορικών εκθεμάτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά συλλεκτικά χαρτονομίσματα, να μάθουν για την ιστορία των νομισμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και να κατανοήσουν πώς αυτά συνδέονται με την οικονομική και πολιτιστική πορεία των κοινωνιών. Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η ξενάγηση ζωντάνεψε τις ιστορίες πίσω από κάθε νόμισμα και χαρτονόμισμα. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των παιδιών με την ιστορία της Ιονικής Τράπεζας, της πρώτης τράπεζας της Ελλάδας που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1839. Μέσα από την αφήγηση του ξεναγού, οι μαθητές/τριες έμαθαν για το ρόλο της τράπεζας στη διαχείριση του χρήματος και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας των Ιονίων Νήσων.

Εκτός από την πολύτιμη εμπειρία της επαφής με την ιστορία του χρήματος, τα παιδιά παρατήρησαν στη διαδρομή τους κάτι εξίσου σημαντικό: την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Καθώς κατευθύνονταν προς το Μουσείο παρατηρούσαν το περιβάλλον γύρω τους. Τα παιδιά, με την αθώα αλλά διεισδυτική ματιά τους, εντόπισαν σημεία όπου η πόλη της Κέρκυρας έχει λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπως ράμπες στα πεζοδρόμια και ειδικές σημάνσεις. Παράλληλα, αναγνώρισαν περιοχές που χρειάζονται βελτιώσεις, όπως στενά πεζοδρόμια ή ελλείψεις σε υποδομές για την προσβασιμότητα.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για ιστορική μάθηση, αλλά και μια εμπειρία που δίδαξε στους μαθητές τη σημασία της οικονομικής συνείδησης και της διαχείρισης πόρων. Οι μικροί μας φίλοι αποχώρησαν από το μουσείο γεμάτοι γνώσεις, εντυπώσεις και την υπόσχεση να επιστρέψουν ξανά. Ακόμα η παρατήρηση της προσβασιμότητας πρόσφερε μια πολύτιμη επέκταση της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης. Οι μαθητές/τριες συνδύασαν τη γνώση της ιστορίας με την καλλιέργεια κοινωνικών αξιών, μαθαίνοντας ότι μια πολιτισμένη κοινωνία δεν κρίνεται μόνο από την κληρονομιά της αλλά και από το πώς διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

μ12 μ11 μ13