Η πόλη μας

αρχείο λήψης 2

Το Ίλιον είναι ένας από τους 9 δήμους της Δυτικής Αθήνας, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος σε πληθυσμιακό μέγεθος, με κατοίκους που ξεπερνούν τους 130.000. Έχει συνολική έκταση 9.250 στρέμματα και χωρίζεται οικιστικά σε 7 συνοικίες και 19 γειτονιές.

Το Ίλιον βρίσκεται 8 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας και συνορεύει ανατολικά και βόρεια  με το δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού, νότια με το δήμο Περιστερίου και  δυτικά με το δήμο Πετρούπολης

Το Ίλιον είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που προβάλλει τα ομηρικά έπη όχι μόνο με την ονομασία του, που καθιερώθηκε το 1994, αλλά και με τα οδωνυμικά του που διαπερνούν ολόκληρο τον πολεοδομικό ιστό, τα οδωνυμικά της πόλης. Αναφέρονται πάνω από 50 ονομασίες από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπως διασώθηκαν στα κείμενα του Ομήρου. Τα έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που συνδέονται με τις απαρχές της ελληνικής ιστορίας, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ακόμη, κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν στα όρια του θρύλου και του μύθου. Σήμερα αποτελούν μια ιστορική πραγματικότητα που αποτυπώνεται εύγλωττα στο χάρτη της περιοχής.

Ευρήματα και Μνημεία

 

image

Επιγραφική στήλη από το ιερό του Απόλλωνα του Εριθασέου 4ος αι. Π.Χ.

Η πρώτη στον κόσμο με οικολογικό περιεχόμενο.
Το πρωτότυπο βρέθηκε στο Ίλιον πλησίον του Πύργου Βασιλίσσης.
Η στήλη φυλάσσεται στο Επιγραφικό Μουσείο Ελλάδας

Θεοί
Οι ιερέας του Απόλλωνα του Εριθασέου διακηρύσσει για καλό το δικό του,
των δημοτών και του δήμου των Αθηναίων και απαγορεύει την κοπή δέντρων, τη μεταφορά ξύλων, χλωρών ή ξερών κλαδιών και πεσμένων φύλλων από το ιερό του Απόλλωνα.
Αν κάποιος συλληφθεί να κόβει ή να μεταφέρει από το ιερό κάτι από αυτά, αν είναι δούλος να μαστιγωθεί πενήντα φορές και ο ιερέας να παραδώσει τον ίδιο και το όνομα του κυρίου του στον άρχοντα βασιλέα και στη βουλή σύμφωνα με το ψήφισμα της βουλής και του δήμου των Αθηναίων.
Αν είναι ελεύθερος , θα του επιβάλει ο ιερέας από κοινού με το δήμαρχο πρόστιμο πενήντα δραχμών και θα παραδώσει το όνομά του στον άρχοντα βασιλέα και στη βουλή, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα της βουλής και του δήμου Αθηναίων.

 

Παλαιοντολογικό εύρημα Graecopithecus Fraybergi            απολίθωμα     

Στην περιοχή του Δήμου Ιλίου εντοπίστηκαν περί τα μέσα του προηγούμενου αιώνα σπάνια ευρήματα παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, εξελιγμένης μάλιστα μορφής. Η απολιθωματοφόρος θέση αποκαλύφθηκε το 1944, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πύργου της Βασιλίσσης. Aπό τα διάφορα απολιθώματα, το πιο εντυπωσιακό ήταν η κάτω σιαγόνα του θηλαστικού Graecopithecus freybergi, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται πάνω από 7 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθωμένα λείψανα του πολυποίκιλου ζωικού κόσμου που βρέθηκαν στο χώρο ανήκουν στην περίφημη «πικερμική πανίδα», τον ζωικό κόσμο της Ελληνικής γης. Πιστό αντίγραφό του ευρήματος εκτίθεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αγρόκτημα «Επτάλοφος» (Πύργος Βασιλίσσης)

Το βασιλικό αγρόκτημα δημιουργήθηκε σε απόσταση 6–9 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην «τερπνή και χαριέσσα» περιοχή των Κάτω Λιοσίων. Το τεράστιο κτήμα κάλυψε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Στη μέση του φτιάχτηκε ο περιώνυμος Πύργος της Αμαλίας ή «Πύργος της Βασιλίσσης», όπως έμεινε στην ιστορική μνήμη, που σχεδίασε ο Florimont Boulanger.

Στον κοντινό περίγυρο του Πύργου της Βασιλίσσης δημιουργήθηκε μεγάλος κήπος εκτάσεως 40 στρεμμάτων με εκατοντάδες οπωροφόρα δέντρα. Οι αμπελώνες του είχαν έκταση 180 στρεμμάτων. Τα αναπτυγμένα δένδρα των φυτωρίων του (ελαιόδενδρα, μουριές, φυστικιές, αμυγδαλιές κ.ά.) έφταναν τα 15 χιλιάδες. Τα καλλωπιστικά φυτά γύρω και πάνω στους επτά λόφους ανέρχονταν σε 80 χιλιάδες. Το κτήμα λειτούργησε σαν γεωργοκτηνοτροφική σχολή για τους νέους αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό αναπτύχθηκε υποδειγματικά η κτηνοτροφία, υπήρχαν επίσης περιστερώνες και ακόμη εκτρέφονταν καθαρόαιμοι αραβικοί ίπποι.

 

Πύργος Βασιλίσσης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

πύργος

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

πάρκο

 

Δημήτρης Πικιώνης – Φώτης Κόντογλου: Μια μοναδική συνάντηση στην περιοχή του σημερινού Δήμου Ιλίου

Αγιος Παύλος

Το μικρό και ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, μια μικρή ψηφίδα ορθοδοξίας υψηλής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αισθητικής βρίσκεται στο χώρο του σημερινού Πάρκου ΠΕ «Αντώνης Τρίτσης», λίγες δεκάδες μέτρα από το παλιό Ίδρυμα της Εστίας. Το εκκλησάκι αυτό, που εγκαινιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, κρατάει μέσα του το μυστικό μιας συνάντησης δύο επιφανών νεοελλήνων δημιουργών: του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και του επιφανούς αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Πρόκειται για δύο σημαντικές μορφές του αιώνα που πέρασε.

 

Δρόμοι και πλατείες  δρόμοι

 

 

λ

Ιστορικό Λεύκωμα

 

 

 

Alfavhtari

 

 

 

 

Το αλφαβητάρι του Ιλίου