Το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου

εικόνα Viber 2025 02 01 16 15 17 838

Οι μαθητές της Δ’ τάξης ολοκλήρωσαν την ενότητα της Γλώσσας που ήταν σχετική με την ελιά.

Η ελιά στην Ιστορία… η ελιά στη Γλώσσα… η ελιά στα Μαθηματικά… η ελιά στη Γεωγραφία… η ελιά στα Εικαστικά… η ελιά στη διατροφή και στη μαγειρική…!!

 

Ανώνυμο σχέδιο 20Η σημασία της ελιάς στον πολιτισμό αλλά και στη διατροφή του ελληνικού λαού είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον σπουδαίο αυτό καρπό, μέσα από  διάφορες δράσεις με στόχο να αντιληφθούν κάθε πτυχή της.

Διάβασαν τον μύθο για την ονομασία της πόλης της Αθήνας, για την ελιά του Αρισταίου, είδαν βίντεο και ντοκιμαντέρ για τη συλλογή του καρπού της ελιάς και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους με λέξεις της οικογένειας ‘’ελιά’’ κατασκευάζοντας το δέντρο των λέξεων με  απλές ή σύνθετες λέξεις της οικογένειας ‘’ελιά’’.

Στο μάθημα των Μαθηματικών ανέλαβαν να διαχειριστούν την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου  δημιουργώντας  ραβδογράμματα και πίτες. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή του ελαιόλαδου με ποσοστό 13% μετά την Ισπανία και την Ιταλία και εντόπισαν στον παγκόσμιο χάρτη τις χώρες με υψηλή παραγωγή σε ελαιόλαδο.

Με τη βοήθεια του χάρτη  εντόπισαν σε ποιους νομούς της Ελλάδας παράγεται ελαιόλαδο .

Γνώρισαν,   και κατανόησαν παροιμίες και φράσεις σχετικές με το λάδι και την ελιά .

Συζήτησαν για την αξία του ελαιόλαδου στη μεσογειακή διατροφή, και  απόλαυσαν ένα γευστικό πρωινό με ζεστές φέτες ψωμί με λάδι ,ελιές και ρίγανη …

 

Το κείμενο της παραγράφου σας 3

Έμαθαν και τραγούδια για την ελιά.

Ένας  όμορφος κύκλος δραστηριοτήτων  μας συντρόφευσε σε ένα από τα ωραιότερα μαθήματα της φετινής χρονιάς..


Ανώνυμο σχέδιο 19