Η Γραμμική Β’ είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ., κυρίως για την τήρηση λογιστικών αρχείων στα ανάκτορα. Την χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι τον 14ο αιώνα π.Χ.
Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή). Έπρεπε, ωστόσο, να περιμένουμε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να αποκρυπτογραφηθεί η γραμμική Β. Αυτό το κατάφερε ένας Άγγλος ερασιτέχνης, ο αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις ο οποίος στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε ειδικευτεί στο «σπάσιμο» των μυστικών κωδίκων της πολεμικής μηχανής των Γερμανών. . Πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β γραφή βρέθηκαν αργότερα στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου στη Μεσσηνία και σε άλλες θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας δίνει μία μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να γράψουν το όνομα τους στην Γραμμική Β’ .
Όταν λοιπόν μάθαμε κι εμείς στην τάξη μας για τον σπουδαίο Μυκηναϊκό πολιτισμό , σκεφτήκαμε να μεταφερθούμε στην εποχή αυτή και να γράψουμε τα ονόματά μας στην Γραμμική Β’. Ήταν μια μοναδική εμπειρία!!