This is me. What about you? 
Το δεύτερο eTwinning έργο για τη φετινή χρονιά 2023-2024 είναι το έργο
In this project the pupils will learn how to describe themselves and the places they live, learning valuable concepts and skills that integrate with several subjects (technology, citizenship, art, English, mother tongue, etc.).
Συμμετέχουν σε αυτό οι μαθητές της Γ τάξης με τις εκπαιδευτικούς Ελεωνόρα Μπάλου και Κατερίνα Κουτσανδρέα. Το έργο έχει οκτάμηνη διάρκεια (Οκτώβριος 2023 -Μάιος 2024).
Αυτός είμαι εγώ. Τι γίνεται με εσάς;
Σε αυτό το έργο οι μαθητές θα μάθουν πώς να περιγράφουν τον εαυτό τους και τους τόπους που ζουν, τη χώρα τους και θα γνωρίσουν άλλες χώρες, ανθρώπους και κουλτούρες μαθαίνοντας πολύτιμες έννοιες και αναπτύσσοντας δεξιότητες που ενσωματώνονται με διάφορα μαθήματα (τεχνολογία, ιθαγένεια, τέχνη, αγγλικά, μητρική γλώσσα, κ.λπ.).
Τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο έργο εμφανίζονται στον παρακάτω χάρτη
Ασφαλής χρήση του διαδικτύου-Προστασία προσωπικών δεδομένων ,δημιουργία του δικού μας παιχνιδιού και συμμετοχή στα παιχνίδια μαζί με άλλα σχολεία
Ενότητα 1η
Γνωριμία -Λογότυπο

Η παρουσίαση των μαθητών μας
Ενότητα 2η
Οι συμμετέχουσες χώρες-Η χώρα μας. Οι μαθητές μας γνωρίζουν τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο
και παρουσιάζουν τη χώρα μας
Συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικτυακή συνάντηση.
Οι μαθητές μας επικοινώνησαν, παρουσίασαν τη χώρα τους, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Ενότητα 3
Χριστουγεννιάτικες κατασκευές – έθιμα- ευχές
Συμμετοχή των μαθητών/τριών σε χριστουγεννιάτικο padlet
(έθιμα, τραγούδια, φαγητά, παιχνίδια)
Χριστουγεννιάτικο padlet
Συνεργατικές ζωγραφιές-Συνεργασία μεταξύ μαθητών/τριών
διαφορετικών σχολείων
Το δικό μας κομμάτι ζωγραφικής
Συνεργατικό ηλεκτρονικό βιβλίο-Ανταλλαγή ευχών (storyjumper
We wish you..
Διαδικτυακά παιχνίδια γνώσεων (χριστουγεννιάτικα έθιμα, λεξιλόγιο, παζλ κ.λπ.)
(wordwall, jigsawplanet, kahoot, learningapps, genially)
Το παιχνίδι της δικής μας ομάδας
Today our students communicated with students from other schools,
they also listened and sang the carols
Στιγμιότυπα από τη Χριστουγεννιάτικη διαδικτυακή συνάντηση
Ενότητα 4-My city -My hometown
Timeline of Ilion
Poster creation about my city
Presentation of my city Our common quiz about our hometown 29-1-2024 Today at the online school meeting we heard about the cities of the other schools and we also told about our city ILION και εδώ είναι το δικό μας παιχνίδι για την πόλη μας το Ίλιον ΙΛΙΟΝ
Ενότητα 5- Our favourite activities, sports and hobbies
Our students drew their favourite activities, sports or hobbies
Activities, sports and traditional games during the school break
Our favorite famous athlete
This is our presentation for our favourite activity
Ενότητα 6η- our favourite school subjects
Our pupils participated in the survey about favourite subject.Our favourite school subject is Mathematics!!
The pupils created with word-art a cloud for their school subjects
26-3-2024
A beautiful meeting took place today between students from four schools
1. Primary School of Perdikkas/Greece.
2. 2nd Primary School of Thermi
3.4th primary school of ILION class C
4. 3rd Primary School of Vrontados Chios, Greece
Our students talked about favorite school subject . They presented their drawings and played a game .We had a great time
Ενότητα 7η -Easter and Spring celebration
Collaborative Spring poem
Today (17.04.2024) the 7th webinar took place. The students of four Greek schools (2nd Primary School of Ptolemaida, 2nd Primary School of Thermi, 10th Primary School of Kalamaria, 4th Primary School of Ilion) met online, talked about the Spring and Easter customs of their place and presented their artistic creations.
Είναι μια κάρτα online. Τη φτιάξαμε για το πασχαλινό μας διαδικτυακό σεμινάριο
Οι μαθητές παίρνουν μέρος στις συζητήσεις του έργου
Folklore makes people alive! (πρώτο πρόγραμμα)
Με ένα καινούργιο έργο ,συμμετέχουν οι μαθητές μας , στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning.Ένα έργο βιωσιμότητας, επιχειρηματικότητας και οικιακής οικονομίας βασισμένο σε δεξιότητες του 21ου αιώνα σε 4 κύκλους: 1.Έρευνα, 2. Συλλογή, 3. Μελέτη, 4. Δράσεις. 1. Έρευνα: Οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες (διαδίκτυο, εγκυκλοπαίδειες, συνεντεύξεις συγγενών, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, μουσεία) σχετικά με την παράδοση, τις πεποιθήσεις και τα έθιμα των ανθρώπων της πόλης/περιοχής τους στην οποία ζουν. 2. Συλλογή: Οι μαθητές συλλέγουν φωτογραφίες και αντικείμενα ( αντικείμενα) τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους στον τόπο που ζουν.3. Μελέτη των παραδοσιακών ιστοριών, θρύλων, παραμυθιών και μύθοι, πεποιθήσεις και έθιμα των ανθρώπων του τόπου που ζουν. οι αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές 2.”Κάνουμε όπως έκαναν οι πρόγονοί μας!”
FOLKLORE MAKES PEOPLE ALIVE_ THE TEACHERS
3d εκτυπωτής στο σχολείο
Ένα καινούργιο δώρο !! 3d εκτυπωτής για την αξιοποίησή του σε έργα eTwinning και στη διδασκαλία
Ο 3d Printer που παραλάβαμε λίγο πριν κλείσουμε για τις πασχαλινές διακοπές, από την εταιρεία ΕΠΑΦΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, βάσει του διαγωνισμού eTwinning «STEM 3.0» και «Innovation Awarded schools» που διενήργησε το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, επιτέλους στήθηκε και ξεκίνησε να εκτυπώνει!
Το σχολείο μας βραβεύτηκε με την ετικέτα σχολείου eTwinning για τα έργα και τη συνεργασία των μαθητών με μαθητές από σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εκτός από τη σημαία eTwinning το βραβείο περιλάμβανε ένα κουτί ρομποτικής lego WeDo2.0 από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning για με σκοπό να υλοποιηθεί δράση προσανατολισμένη στις αρχές του STEM(Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Το έργο που υλοποιήθηκε είχε τον τίτλο Robotakia
Τι είναι το etwinning;
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα με τους μαθητές τους, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης. Μέσω του eTwinning, περισσότεροι από 230.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 110.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη.
Παιδαγωγικά οφέλη
Το eTwinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στην διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με τα σχολεία των άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση.
Οι πέντε κύριες περιοχές προστιθέμενης αξίας στις πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης μέσα από τα έργα eTwinning είναι οι ακόλουθες (Galvin et al, 2006):
- Αυθεντική μάθηση: οι μαθητές έχουν μεγαλύτερα κίνητρα όταν συμμετέχουν σε αυθεντικές και με σημασία μαθησιακές δραστηριότητες.
- Συνεργασία: τα έργα eTwinning απαιτούν συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως εκπαιδευτικού-εκπαιδευτικού, μαθητή-μαθητή και/ή εκπαιδευτικού-μαθητή.
- Ευρωπαϊκή διάσταση: τα έργα eTwinning από τη φύση τους τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση φέρνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες σε επαφή και ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση.
- Χρήση Νέων Τεχνολογιών: Το eTwinning προωθεί την χρήση των Νέων Τεχνολογιών στα σχολεία, διευκολύνοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις τεχνολογικές δεξιότητές τους σε αυθεντικές καταστάσεις.
- Εκπαίδευση καθηγητών και επαγγελματική ανάπτυξη: ένα σημαντικό κομμάτι του eTwinning γενικά και των έργων ειδικότερα είναι η συμβολή του στην μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών.
Το eTwinning “ρίχνει μια γέφυρα” προς την Ευρώπη και βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.
Το eTwinning, διαμορφώνει νέες πολιτιστικές νόρμες, πιο ανοιχτές στην αλλαγή, την καινοτομία και τη διαφορετικότητα, διαπερνάει σχολεία και το σύνολο της τοπικής κοινότητας, όπως και όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με τον δυναμισμό ενός δικτύου εκπαιδευτικών που δεν ταξιδεύουν σε φυσικό χώρο για να συναντήσουν τους εταίρους τους, αλλά χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να βρίσκονται σε επαφή καθημερινά.
Η γενιά του eTwinning πιστεύει σε αξίες όπως τη πολιτισμική συνείδηση και ανοχή, που αποτελούν πυλώνες στον ορισμό της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο eTwinning:
- έμαθαν να μιλούν και μια άλλη γλώσσα πέραν της δικής τους
- συνειδητοποίησαν τη σημασία του να ακούν και να κατανοούν την οπτική γωνία των άλλων
- Θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς αλλαγής και ο ρόλος τους ως ηγέτες της καινοτομίας απορρέει πιθανώς από τη δουλειά που έκαναν στο πλαίσιο των εργασιών του eTwinning.
- Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών κατά τη συνεργασία τους για την εκπόνηση έργων eTwinning, έμαθαν να εκτιμούν την ποικιλότητα και τον πλούτο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Νιώθουν ότι αυτό τους έχει κάνει πιο ανοιχτόμυαλους και ευπροσάρμοστους σε ποικίλα περιβάλλοντα. Επίσης, προσέδωσε νέο ενδιαφέρον και απόλαυση στη μάθηση.
- Οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν με άλλους Ευρωπαίους, να κάνουν πλάνα και επιλογές, να παίρνουν αποφάσεις από κοινού, να επιχειρηματολογούν και να συμβιβάζονται.
- Μεταβαίνουν έτσι από τη μηχανική αναπαραγωγή γνώσεων στη δημιουργική μάθηση.
- Αυτός ο τρόπος εργασίας μιμείται την ενήλικη ζωή, προσφέροντας ουσιαστικά εφόδια στους μαθητές για την ενηλικίωση.
Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί μετέβαλαν τον τρόπο διδασκαλίας τους, αλλά και τη σχέση με τους μαθητές τους, καθώς έγιναν περισσότερο μέντορες και συντονιστές παρά αναμεταδότες της γνώσης, ένας ρόλος που θεωρείται παρωχημένος στην παιδαγωγική επιστήμη του 21ου αιώνα.
Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα