Oδηγίες του ΕΟΔΥ προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς για το άνοιγμα των σχολείων

sxoleio 60

Ανακοίνωση με οκτώ συστάσεις-οδηγίες   προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς, για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται από τον ΕΟΔΥ, να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Ειδικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών:
  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά:  Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος – Το γεύμα-Τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  1. Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  2. Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  3. Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  4. Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  5. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  6. Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  7. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Πηγή esos

Πρόσκληση σε διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον εκφοβισμό

10 Ιανουαρίου 2024 – 18:00 

Τι είναι ο εκφοβισμός, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια ότι το παιδί μας εκφοβίζει ή εκφοβίζεται; Με ποιον τρόπο μπορούμε ως γονείς να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο;
Στις μέρες μας, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών εκφοβισμού στα παιδιά είτε στο χώρο του σχολείου είτε στο διαδίκτυο. Ο εκφοβισμός ως φαινόμενο δεν αφορά μόνο το παιδί, αλλά και την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία. Χρειάζεται να ενημερωθούμε σωστά για να τον προλάβουμε, να τον αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε να γίνουμε μέρος του.
Στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον Εκφοβισμό, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 (18:00 – 19:00), θα μιλήσουμε για τη διαφορά του εκφοβισμού από το απλό πείραγμα, τα διαφορετικά είδη του εκφοβισμού και τα σημάδια αναγνώρισής του. Με τη βοήθεια ειδικών, θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συμπεριφορές εκφοβισμού όταν το παιδί εμπλέκεται είτε ως θύμα, είτε ως παρατηρητής, είτε ως θύτης.
Η διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι 60 λεπτά.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κάνε εγγραφή

KV prolepsis final

Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas και αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού, για σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο και ολόκληρη την οικογένεια.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε εδώ.