«Στην τσέπη χαρτζιλίκι»: 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο τμήμα A΄-Γ΄-Δ΄ με τίτλο «Εισόδημα»

Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του 2ου θεματικού κύκλου έχει τίτλο «Εισόδημα».

1η δραστηριότητα (ολομέλεια τάξης):

Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους κερδίζουν το εισόδημά τους, δηλαδή το χαρτζιλίκι τους (γιορτές, γενέθλια, δουλειές στο σπίτι κλπ.) και σημειώνουμε τις απαντήσεις τους στον πίνακα της τάξης.

2η δραστηριότητα (ολομέλεια τάξης):

Χρησιμοποιούμε τις απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές στη δραστηριότητα 1 για να δημιουργήσουμε στην ολομέλεια έναν εννοιολογικό χάρτη (οπτικοποίηση και ομαδοποίηση των απαντήσεων των μαθητών).

.jpg

3η δραστηριότητα (ολομέλεια τάξης):

Συζητάμε με τους μαθητές αναφορικά με την έννοια της χρήσης των χρημάτων ως αντάλλαγμα για μια δουλειά που προσφέρεται.

Επέκταση δραστηριότητας: Ζητάμε από τους μαθητές να διατυπώσουν παραδείγματα όπου μια εργασία / δουλειά μπορεί να έχει διαφορετικό αντάλλαγμα από τα χρήματα π.χ. ηθική ικανοποίηση όταν βοηθάω κάποιον, αυτοκόλλητο / σφραγίδα όταν δεν κάνω λάθη στην ορθογραφία κλπ.

4η δραστηριότητα (ομάδες):

Ζητάμε από την κάθε ομάδα μαθητών να ετοιμάσει 4 κάρτες για το επιτραπέζιο παιχνίδι. Στις 2 κάρτες θα αναφέρουν μια δουλειά που έκαναν και το ποσό που κέρδισαν π.χ. «Σήμερα έβγαλες το σκύλο βόλτα και κέρδισες  5 ευρώ» ή «Έχεις γενέθλια σήμερα! Χρόνια σου Πολλά! Μόλις πήρες 30 ευρώ δώρο από τον παππού και τη γιαγιά σου!» Στις άλλες 2 κάρτες θα αναφέρουν τη δουλειά που δεν έκαναν και το ποσό που έχασαν π.χ. «Αρνήθηκες να βοηθήσεις τους γονείς σου με τα ψώνια. Λυπάμαι αλλά μόλις έχασες 2 ολόκληρα ευρώ». Θα μπορέσετε να συζητήσετε έτσι και τα διαφορετικά ποσά που κερδίζουν ανάλογα με την εργασία που κάνουν π.χ. μπορεί να κερδίσουν 2 ευρώ επειδή μετέφεραν τις τσάντες του σούπερ μάρκετ, άλλα 5 ευρώ επειδή ξεχώρισαν τα ρούχα και τα έβαλαν στο πλυντήριο.

Πηγή:https://elearning.iep.edu.gr/study/course/view.php?id=2002&section=4