5η Συνάντηση: “Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για Γονείς”

To Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σας καλεί να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα προαγωγής υγείας “Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για Γονείς”, το οποίο πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Π & Α Κυριακού”.

Το  πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 (οκτώ) δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα στις 18:15-20:00 από Οκτώβριο έως Μάϊο, όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, τις σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο κ.λπ. και τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Η 5η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων θα γίνει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022.

Παρακολουθείστε την 5η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων: ΕΔΩ

Για να δείτε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις και άλλο υλικό επισκεφθείτε
τα προηγούμενα links:

2η Συνάντηση: ΕΔΩ  
3η Συνάντηση: ΕΔΩ
4η Συνάντηση: ΕΔΩ

«Μικροί μετεωρολόγοι»: 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο «Η προστασία του περιβάλλοντος» στο τμήμα Β΄-Γ΄-Δ΄

Αποτελείται από 2 δραστηριότητες με συνολική διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.

1η δραστηριότητα: Οι μαθητές διαβάζουν το κείμενο « Έκτακτα μέτρα στη Λιλιπούπολη για το νέφος» (Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Γ’ και Δ’ Δημοτικού, σελ. 23, Μαριανίνα Κριεζή – Ρεγγίνα Καπετανάκη).

Συζητάμε τις απόψεις του δημάρχου και τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τις αποφάσεις του αυτές.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο για το περιβάλλον

https://www.youtube.com/watch?v=3zLfMblEALw  (Ο Bozzetto για το περιβάλλον που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε).

Γίνεται συζήτηση για τις κακές συνήθειες των ανθρώπων και τις επιπτώσεις αυτών, στο περιβάλλον. Οι μαθητές σκέφτονται τρόπους βελτίωσης της καθημερινής τους ζωής, υιοθετώντας  τις καλές συνήθειες για την προστασία του «σπιτιού»  μας.

Με τον τρόπο αυτόν, καλλιεργούν την υπευθυνότητα και είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Τέλος, οι μαθητές συμμετέχουν σε πείραμα για τη δημιουργία του νέφους. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: ένα γυάλινο βάζο και ένα κουτί σπίρτα (χρήση μόνο από τον εκπαιδευτικό).

Ο εκπαιδευτικός ανάβει τον σπίρτο, το ρίχνει  μέσα στο γυάλινο βάζο και κλείνει αμέσως το καπάκι. Οι μαθητές παρακολουθούν το σπίρτο που καίγεται έως ότου σβήσει και τον καπνό που προέρχεται  απ ˈ αυτό. Μοιάζει με τη διαδικασία, κατά την οποία οι καπνοί εξέρχονται από τις καμινάδες των εργοστασίων και ανεβαίνοντας προς την ατμόσφαιρα, προκαλούν τη ρύπανσή της.

2η δραστηριότητα: Στη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές αφού έχουν ήδη διδαχθεί τόσο τις καλές όσο και τις κακές συνήθειες των ανθρώπων ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, προχωρούν στην κατηγοριοποίηση των συνηθειών αυτών, μέσω εικόνων

Στη μία πλευρά, τοποθετούν τις εικόνες των καλών συνηθειών για την προστασία του περιβάλλοντος και στην άλλη πλευρά, τις εικόνες των κακών συνηθειών.

Έπειτα, οι μαθητές ζωγραφίζουν σε κόλλα Α4 μια καλή συνήθεια  που θα εφαρμόσουν οι ίδιοι στη ζωή τους. Με τον τρόπο αυτόν, οι μαθητές αποκτούν θετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, συνειδητοποιούν την ατομική τους ευθύνη και κατανοούν την αξία της συλλογικής δράσης.

3η δραστηριότητα: Τέλος, οι μαθητές συμμετέχουν σε πείραμα για τη μόλυνση της τροφικής αλυσίδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: ένα γυάλινο βάζο, νερό, χρώμα ζαχαροπλαστικής και ένα κλαδί σέλινο.

Γεμίζουμε το γυάλινο βάζο με νερό και ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το ανακατεύουμε για να διαλυθεί και βάζουμε μέσα το σέλινο. Το αφήνουμε για μία ημέρα και έπειτα, βγάζουμε το σέλινο και το σπάμε κατά μήκος.

Παρατηρούμε ότι τα φύλλα και ο κορμός του λαχανικού, έχουν απορροφήσει το χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Έτσι, οι μαθητές αντιλαμβάνονται πώς οι διάφορες μολυσματικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό (φυτοφάρμακα, λιπάσματα),περνάνε στην τροφική μας αλυσίδα και καταλαβαίνουν τις συνέπειες της μόλυνσης για ολόκληρο το οικοσύστημα.

Εορτή των Τριών Ιεραρχών σχολικού έτους 2021-22

filesierarxes treis 461428616

Εορταστικές εκδηλώσεις ανά τμήμα πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, τιμώντας τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων διότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι Δάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν κείμενα, παρουσίαση ψηφιακού υλικού, κατασκευές και τον ύμνο (απολυτίκιο) των Τριών Ιεραρχών.

Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την πορεία αυτών των τριών μεγάλων αγίων και να γνωρίσουν το έργο και την προσφορά τους προς στους συνανθρώπους τους.

IMG 20220128 115149

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος – 27 Ιανουαρίου 2022

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).

Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης  των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο αυτό,  σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 αφιερώσαμε δύο διδακτικές ώρες σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προαναφερόμενη Ημέρα Μνήμης.

Στόχος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ήταν:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.
  • Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης  αφορούσαν διαλογικές συζητήσεις, παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού και ανάγνωση κειμένων.

Ταινία: «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες». Η κτηνωδία του Ναζισμού και η γενοκτονία των Εβραίων ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της φιλίας δυο μικρών παιδιών.

Επαναλειτουργία των σχολείων-Ενημέρωση για self test

Με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  αύριο Πέμπτη 27.1.2022, σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές θα διενεργήσουν το self test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο. Το επόμενο self test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη  και Παρασκευή).

Η Προϊσταμένη του Σχολείου

Κλειστά σχολεία και την Τετάρτη 26-1-2022 στον Δήμο Ρήγα Φεραίου!

Με απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημητρίου Νασίκα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

  • Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης).
  • Για τη διενέργεια self-test, στις περιοχές που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Προϊσταμένη του Σχολείου

Γιάτσιου Ευαγγελία

1η Διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Διαχείριση ιστοσελίδας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου»

Με επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρες 18.00-20.00, η 1η επιμορφωτική συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα: «Διαχείριση ιστοσελίδας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου» και εισηγητή τον Γιάννη Νικόπουλο, Υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ, της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας.

Η διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τις ομάδες Δράσης των Δημοτικών Σχολείων:  1ου Κάρλας-Στεφανοβικείου, 2ου Κάρλας-Ριζομύλου, 3ου Κάρλας-Καναλίων και 4ου Φερών-Αερινού στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης που αφορά την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Κλειστά σχολεία και την Τρίτη 25-1-2022 στον Δήμο Ρήγα Φεραίου!

Με απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημητρίου Νασίκα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, των χαμηλών θερμοκρασιών και της έντονης χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

  • Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 25.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Self-test δεν θα διενεργηθούν αύριο στις περιοχές με κλειστά σχολεία. Θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πρόγραμμα διενέργειας self-test αυτήν την εβδομάδα στις περιοχές αυτές.

Η Προϊσταμένη του Σχολείου

Γιάτσιου Ευαγγελία

 

Κλειστά τα σχολεία αύριο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου!

Με απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημητρίου Νασίκα, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα παραμείνουν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, των χαμηλών θερμοκρασιών και της δυσκολίας που προκαλείται για την τήρηση των μέτρων αποφυγής του covid-19 εξαιτίας της κακοκαιρίας που επέρχεται.

Σας ενημερώνουμε ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης από τις 08:15 έως τις 11:25.

Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων θα σας ενημερώσουν για το πρόγραμμα μαθημάτων και για τον σύνδεσμο που θα ακολουθήσουν οι μαθητές για την τηλεκπαίδευση.

Η Προϊσταμένη του Σχολείου

Γιάτσιου Ευαγγελία

«Μικροί εξερευνητές»: 5ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Λύνοντας γρίφους…» στο τμήμα Α΄-Ε΄-ΣΤ΄

Το 5ο εργαστήριο δεξιοτήτων του 2ου θεματικού κύκλου αποτελείται από 3 δραστηριότητες.

1η δραστηριότητα: «Κυνηγώντας τα μνημεία»

Οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα βιωματικό παιχνίδι ταχύτητας το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της έννοιας του χωρικού προσανατολισμού. Στην αυλή του σχολείου τοποθετούνται χρωματιστά στεφάνια δημιουργώντας ένα πλέγμα εντός του οποίου τοποθετούνται οι εικόνες των μνημείων. Οι μαθητές χωρίζονται σε δυάδες όπου ο ένας έχει το ρόλο του οδηγού και ο άλλος το ρόλο του εκτελεστή. Ο οδηγός κάθε ομάδας καθοδηγεί προφορικά τον εκτελεστή προκειμένου να φτάσει σε ένα μνημείο που έχει προαποφασιστεί, το οποίο όμως δεν γνωρίζει ο εκτελεστής. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που μαζεύει τις εικόνες σε λιγότερο χρόνο, ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες.

2η δραστηριότητα: «Το Bee-Bot ταξιδεύει»

Οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι προγραμματισμού του Bee-Bot. Πρόκειται για ένα επιδαπέδιο ρομπότ το οποίο ακολουθεί τις εντολές-τα βήματα όπως  προγραμματίζεται από κάθε παιδί.

Για να ξεκινήσει το ταξίδι στα μνημεία, η Αφροδίτη, η ξεναγός, μέσω ψηφιακών μηνυμάτων voki, στέλνει γρίφους στα παιδιά τους οποίους πρέπει να λύσουν για να ανακαλύψουν το μνημείο στο οποίο αναφέρεται.

Κάθε παιδί αφού ακούσει προσεκτικά ένα γρίφο κάθε φορά και βρει τη λύση του προγραμματίζει το Bee-Bot ώστε να φτάσει στο αντίστοιχο μνημείο. Τα μνημεία βρίσκονται σε διάφορα σημεία πάνω σε ένα τετραγωνισμένο ‘’χαλάκι’’ που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες διαστάσεις για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης.

Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν δεδομένα για την εύρεση λύσεων σε προβλήματα και να προγραμματίζουν το ρομπότ ώστε να κινούνται πάνω σε ταμπλό αποκτώντας δεξιότητες χωρικής κίνησης.

3η δραστηριότητα: «Ταξιδιωτική γωνιά»

Οι μαθητές δημιουργούν στην τάξη μια ‘’ταξιδιωτική γωνιά’’. Εκεί θα εκτίθεται το υλικό που έχει συγκεντρωθεί όλο αυτό τον καιρό το οποίο θα εμπλουτίζεται σταδιακά από νέα παραγόμενο υλικό που προκύπτει από τις διάφορες δράσεις. Οι μαθητές προτείνουν τον τρόπο στησίματος της ταξιδιωτικής αυτής γωνιάς και οργανώνουν στην έκθεση του υλικού.

Επιπλέον οι μαθητές ενεπλέκονται στην δραστηριότητα αξιολόγησης που αφορά στην επίλυση κουίζ για τα μνημεία με τίτλο «Βρίσκω τα ονόματα των μνημείων»  https://bit.ly/3frVGaP.