Αρχείο ημέρας 23 Δεκεμβρίου 2021
«Μικροί μετεωρολόγοι»: 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο «Εξηγώντας τα καιρικά φαινόμενα» στο τμήμα Β΄-Γ΄-Δ΄
1η δραστηριότητα: Οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο «Παραμύθι για τις σταγόνες» (https://www.youtube.com/watch?v=iVpGY733UDo Παραμύθι για τις σταγόνες) και έπειτα ακούνε το τραγούδι «Ο κύκλος του νερού» (https://www.youtube.com/watch?v=ZWRDQscGLRc Ο κύκλος του νερού τραγούδι). Συνεχίζουν αντικαθιστώντας τις εικόνες με λέξεις σε μία ιστοριούλα για τον κύκλο του νερού.
Οι μαθητές εξοικειώνονται στην χρήση πολυμέσων διάφορων μορφών (βίντεο, τραγούδι). Έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τις τρεις καταστάσεις του νερού (υγρό, στερεό, αέριο) και με τις φυσικές διαδικασίες που το μετατρέπουν από την μία μορφή στην άλλη.
2η δραστηριότητα: Οι μαθητές συμμετέχουν σε πείραμα για τον κύκλο του νερού. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
Μαύρος μαρκαδόρος, ένα διάφανο πλαστικό μπουκάλι νερού και μισό φλιτζάνι (120 ml) νερό. (Από το βιβλίο: 100 Απλές Δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 17).
Με το πείραμα αυτό, οι μαθητές γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό μετατρέπεται από υγρό σε αέριο και ξανά σε υγρό. Μοιάζει με τη διαδικασία, κατά την οποία το νερό εξατμίζεται στον ουρανό, δημιουργεί σύννεφα και τελικά πέφτει πάλι στη γη (βροχή).

