Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019 – 2 Απριλίου 2019

Tο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον τον κόσμο στις 2 Απριλίου 2019.

Ο εορτασμός αυτός, που συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις μαθητών με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Σχολείο | Ετικέτες: , , , | Σχολιάστε

9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Λάρισας, 11-12 Απριλίου 2019 (πρωινές ώρες),

9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Λάρισας,

11-12 Απριλίου 2019

(πρωινές ώρες)

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Σχολείο, ΤΠΕ | Ετικέτες: , , , | Σχολιάστε

Bebras: Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης 2018-2019

 

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Μαθήματα Ειδικοτήτων, Σχολείο, ΤΠΕ | Ετικέτες: , , , , | Σχολιάστε

Κλειστά τα σχολεία στα Φάρσαλα Τρίτη και Τετάρτη λόγω παγετού

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων

Αφού έλαβε υπόψη :

Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.3852/2010 που αφορά στις «Αρμοδιότητες του Δημάρχου».
Τη διάταξη του άρθρου 94 παρ. 4 περ. 27  του Ν.3852/2010, όπου αναφέρεται η Αρμοδιότητα του Δήμου για τη διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών.
Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, λόγω χιονοπτώσεως, παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Φαρσάλων.
Την υποχρέωση διασφάλισης και προστασίας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Να διακοπούν τα μαθήματα όλων των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Φαρσάλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την 8η και 9η Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα, λόγω παγετού και αδυναμίας μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων

Πηγή: ifarsala 

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Σχολείο | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Λάρισα

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Λάρισας.

Εκεί αρχικά οι μαθητές όλου του σχολείου, παρακολούθησαν την παιδική χριστουγεννιάτικη ταινία «The Grinch».

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το πάρκο των ευχών στο Αλκαζάρ.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους της τάξης,  μπήκαν στο τρενάκι και πήγαν βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Όταν επέστρεψαν επισκέφτηκαν το σπιτάκι του Αϊ Βασίλη, το Ταχυδρομείο των Ξωτικών, και συμμετείχαν σε πολλές άλλες δωρεάν δραστηριότητες.

Book titled 'Πάρκο των ΕυχώνΛάρισα'Read this book made on StoryJumper!function(){function d(){«undefined»==typeof SJMakeBookOpenLightBox?–c>0&&setTimeout(d,100):SJMakeBookOpenLightBox()}function e(){/in/.test(document.readyState)?setTimeout(e,9):d()}var a=»https:»==document.location.protocol?»https:»:»http:»;if(«undefined»==typeof SJScriptLoaded){window.SJScriptLoaded=!0;var b=document.createElement(«script»),c=10;b.src=a+»//www.storyjumper.com/script/storyjumper-embed.js»,document.getElementsByTagName(«head»)[0].appendChild(b),e()}}();

 

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις, Σχολείο | Ετικέτες: , , , | Σχολιάστε

Βαθμολογία Α’ Τριμήνου σχολικού έτους 2018-2019

Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου δημοτικού σχολείου Φαρσάλων, ανακοινώνει πως οι βαθμοί Α’ τριμήνου θα δοθούν την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 13:15μμ.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Δημοσκόπηση: Πως είναι και πως οραματίζεσαι την πόλη σου, τα Φάρσαλα;

Δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση απευθύνεται στους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων. Οι μαθητές καλούντε να πουν τη γνώμη τους στα εξής ερωτήματα:

1ο: Πως ειναι η πόλη τους.

2ο: Πως οραματίζοντε την πόλη τους.

Και μην ξεχνάτε!!! Σκεφτείτε σαν δημότης της πόλης, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πριν γράψετε την άποψή σας.

Καλή σας επιτυχία!

Πώς είναι η πόλη σου; Μπορείς να την περιγράψεις με λίγες λέξεις;

Κάνε κλικ στην εικόνα και πες μας την άποψή σου.

Πως είναι η πόλη μου, τα Φάρσαλα.

 

Πως οραματίζονται οι μαθητές του σχολείου μας την πόλη τους;

Κάνε κλικ στην εικόνα και πες μας την άποψή σου.

Πως οραματίζεσαι την πόλη σου, τα Φάρσαλα;

 

Για να δείτε το βίντεο που γυρίστηκε στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, πατήστε εδώ.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Γνωρίζοντας τα επαγγέλματα: Μια επίσκεψη στο αρτοποιείο Ζαχαρή

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Β1 τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Ελένη Κολοβού και την εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου κ. Ευαγγελία Σπανού, πραγματοποίησαν δίωρη εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια της ενότητας «Γνωρίζω τα επαγγέλματα», στη βιοτεχνία αρτοπαρασκευασμάτων Ζαχαρή.

Οι ιδιοκτήτες μας υποδέχθηκαν και αμέσως ξεκίνησε η ξενάγηση στο χώρο του αρτοποιείου. Οι μικροί μας μαθητές μεταμορφώθηκαν σε «μικρούς αρτοποιούς εν δράσει» έτοιμοι να παρασκευάσουν κουλούρια.

Ο κ. Ζαχαρής ξεκίνησε με τον πρώτο κανόνα που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε όταν μπαίνουμε σε έναν τέτοιο χώρο. Την καθαριότητα. Καθαρίσαμε τα χέρια μας, φορέσαμε σκούφους και ποδιές και ξεκινήσαμε.

Μιλήσαμε για την πρώτη ύλη, το αλεύρι, και τα είδη του. Για το τί είναι η μαγιά και τη χρησιμοτητά της, και τα υπόλοιπα συστατικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο ψωμί.

Παράλληλα κάναμε και μια αναδρομή στα παλιά χρόνια. Πως το σιτάρι γινόταν αλεύρι με τους νερόμυλους, πως αντί για μαγιά οι γιαγιές χρησιμοποιούσαν προζύμι, και πως το ψωμί φουρνίζονταν σε ξυλόφουρνους.

Συνεχίσαμε με το ζύγισμα των υλικών. Οι μικροί μας αρτοποιοί παρατηρούσαν στη ζυγαριά τις ποσότητες από κάθε υλικό που θα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας.

Προσθέσαμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο. Βάλαμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, το αλάτι το καλαμποκάλευρο και στο τέλος το μέλι, και τα γλυκά μας κουλουράκια καλαμποκιού, αρχισαν να ζυμώνονται από τη μηχανή.

Σε λίγα λεπτά, η ζύμη ήταν έτοιμη. Ξεκίνήσαμε λοιπόν το ζύγισμα ώστε να φτάξουμε τα κουλουράκι. Τέλος οι μαθητές ξεκίνησαν να πλάθουν τα κουλουράκια με τα δυό τους τα χεράκια……..

Παράλληλα είδαμε τη λειτουργία ενός μηχανήματος που ζυγίζει και κόβει αυτόματα την ποσότητα της ζύμης που θέλουμε να φτιάξουμε. Επίσης είδαμε πως δουλεύει η Πλαστική μηχανή, η μηχανή δηλαδή που πλάθει τα κομμάτια της ζύμης, η στόφα, μια μηχανή που αφήνουμε το ψωμί να ξεκουραστεί και να φουσκώσει και τέλος το φούρνο που έψησε τα υπέροχα κουλουράκια μας καλαμποκιού.

Ευχαριστούμε τον κ. Ζαχαρή για τη θερμή φιλογεξενία, τις γνώσεις που αποκομίσαμε σήμερα, καθώς και τα υπέροχα κεράσματα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Σχολείο, Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην 111ΠΜ Νέας Αγχιάλου

Στις 9 Νοεμβρίου 2018, οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας Ε’ & Στ’, λόγω του εορταστικού τριημέρου της αεροπορίας, επισκέφτηκαν με τους συνοδούς τους την , που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση της Ν. Αγχιάλου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το ένα μέρος της άμυνας της χώρας που λέγεται Πολεμική Αεροπορία.

Ο καιρός δεν ήταν αυτή τη φορά σύμμαχός τους, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να δουν και να γνωρίσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F16, τη δράση και τη λειτουργία τους, καθώς και το προσωπικό που φροντίζει για την πτήση και την συντήρησή τους.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βάσης, είδαν εικονικές αναχαιτήσεις και επέστρεψαν στο σχολείο ευχαριστημένοι γεμάτοι εικόνες και συναισθήματα, περιμένοντας ανυπόμονα την επόμενη σχολική τους δραστηριότητα.

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις, Σχολείο | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε

Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας – Αρχαία Σκοτούσσα

Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού σχολείου  Φαρσάλων (Γ και Δ τάξης), συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς: Προσμίτη Στέλιο, Δημητρόπουλο Δήμο, Μαμπλέκο Νικόλαο και Παπαλέξη Αχιλλέα επισκέφθηκαν το ανασκαφικό πεδίο της αρχαίας Σκοτούσσας, τον χώρο εκείνο όπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων, από το 2014 εκπονούνται αρχαιολογικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Messina Ιταλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευθούν την εμπειρία της ανασκαφικής έρευνας και να πάρουν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία του τόπου. Ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στον χώρο μελέτης του ανασκαφικών ευρημάτων από τον καθηγητή – Διευθυντή της ανασκαφής Francesco La Torre και την Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου – αρχαιολόγο Βάσω Νούλα, τον καθηγητή Lorenzo Campagna και την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας – Διευθύντρια της ανασκαφής Σοφία Καραπάνου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ο Τόπος μου - Ιστορία - Ήθη - Έθιμα, Σχολείο | Ετικέτες: , | Σχολιάστε