Αρχική » Άρθρα και κείμενα » HP 12c επετειακή συσκευή: επί 30 χρόνια, η αριθμομηχανή – βοηθός αμέτρητων μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

HP 12c επετειακή συσκευή: επί 30 χρόνια, η αριθμομηχανή – βοηθός αμέτρητων μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών

Οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει την εταιρεία Hewlett Packard, ως μια πολυεθνική φίρμα που κατασκευάζει υπολογιστές PC οικιακούς – server και περιφερειακά (εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, σαρωτές). Όμως οι παλαιότεροι και δη εκείνοι που είχαν μια καλή «επαφή» με τα μαθηματικά του σχολείου και ακόμα περισσότερο με τα μαθηματικά της ανωτέρας/ανωτάτης εκπαίδευσης, είχαν γνωρίσει την HP μέσω μιας τελείως διαφορετικής συσκευής, η οποία πολλές φορές απεδείχθη σωτήρια.
Ο λόγος για τον «επιστημονικό υπολογιστή» ή αλλιώς αριθμομηχανής όπως διαφορετικά χρησιμοποιούνταν ο όρος «calculator» στην Ελλάδα (καθώς η ακριβής μετάφραση είναι «υπολογιστής»), με την ονομασία «12c» – μια αριθμομηχανή που έλαβε αμέτρητες φορές τον ρόλο του προσωπικού βοηθού για πάρα πολλούς μαθητές, φοιτητές και αργότερα επαγγελματίες, τότε που οι γνωστοί υπολογιστές (computers) βρίσκονταν σε βρεφικά στάδια. Έχουμε γυρίσει πίσω στο 1981, όταν ο Apple Macintosh ήταν ακόμα μέσα στο μυαλό του Steve Jobs (εμφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα), δεν υπήρχε ο Commodore 64, ούτε καν ο Amstrad 464/664/6128. Τα μοναδικά σχετικώς διαδεδομένα συστήματα της εποχής ήταν η παιχνιδοκονσόλα Atari 2600, ο υπολογιστής – σπιτιού Spectrum των μόλις48 KiloByte μνήμης RAM, ενώ μόλις είχε ανακοινωθεί το Sony Walkman και η τεχνολογία του CD μουσικής.

Η HP γιορτάζει την συνεχή επιτυχημένη πορεία, καθώς η αριθμομηχανή αποτελεί πρότυπο για τις επιχειρήσεις και πωλείται ανελλιπώς τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με μια ειδική επετειακή έκδοση της αριθμομηχανής 12c.
Η αριθμομηχανή 12c έφερε επανάσταση στην υπολογιστική διαδικασία με την πρωτοπόρο σχεδίασή της, την ακρίβεια των υπολογισμών και με ένα πληκτρολόγιο το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να εισάγει σύνθετες φόρμουλες με ευκολία, ταχύτητα και αξιοπιστία. Με λειτουργία μπαταρίας και με δυνατότητα εύκολης αντικατάστασής τους, ο χρήστης μπορεί να έχει την αριθμομηχανή του ακόμα και στην τσέπη του πουκαμίσου του.

Η αριθμομηχανή 12c αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο των επαγγελματιών των οικονομικών και των επιχειρήσεων, ενώ είναι μια από τις τρεις αριθμομηχανές που επιτρέπεται η χρήση της, στις εξετάσεις πιστοποίησης των επαγγελματιών των οικονομικών. «Το 1981 ήταν μια ιστορική χρονιά με την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Columbia, τη έναρξη της διάδοσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την εμφάνιση μίας τόσο ξεχωριστής αριθμομηχανής όπου τριάντα χρόνια μετά η HP συνεχίζει να διαθέτει στο κοινό» αναφέρει ο Phil McKinney, Vice President and Chief Technology Officer, για το Personal Systems Group της HP. «Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες συμφωνίες κλείστηκαν, πόσες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και πόσα δάνεια χορηγήθηκαν με τη βοήθεια της αριθμομηχανής 12c».

Η αριθμομηχανή λειτουργεί με Reverse Polish Notation για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, με τη λογική RPN, πατάμε «1 [enter] 2 [enter] +» και έχουμε 3 αντί να πατήσουμε «1 + 2» και μετά το σύμβολο της ισότητας (=). Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται ο υπολογισμός της αποπληρωμής δανείων και επιτοκίων, της τρέχουσας αξίας των εισροών, της τυπικής απόκλισης, των ποσοστών, της ροής μετρητών, των ομολόγων και άλλων.

Γιορτάζοντας τα τριάντα αυτά χρόνια, η HP προσφέρει μια περιορισμένη έκδοση της αριθμομηχανής 12c. Κάθε αριθμομηχανή διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό παραγωγής, ειδική χάραξη στο πίσω μέρος ενώ πωλείται σε μια κομψή συσκευασία δώρου. Διαθέτει την ίδια μοντέρνα σχεδίαση και ανθεκτικότητα με την πρώτη.

Η αριθμομηχανή 12c της HP είναι διαθέσιμη στα HP Home & Home Office με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 46 ευρώ.


1 Σχόλιο

  1. Έχουμε γυρίσει πίσω στο 1981...”   Αχ, τι μου θύμησες τώρα!!!
     
    RPN: Το θυμάμαι, το θυμάμαι!!!!  😮
     
    “προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 46 ευρώ” Ας όψεται η οικονομική κρίση!  🙁

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση