Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στην ένδοξη ιστορία του τόπου μας κάναμε, αποδίδοντας την τιμή που ταιριάζει στους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέσα από βιβλία, φωτογραφικό υλικό και κατάλληλες δραστηριότητες ξεδιπλώσαμε παρέα με τους μικρούς μας μαθητές το χρονικό του αγώνα των Ελλήνων.
Αρχικά προσεγγίσαμε τις έννοιες πόλεμος και ειρήνη.
Φτιάξαμε δυο πόλεις. Την πόλη του πολέμου και την πόλη της ειρήνης. Τοποθετήσαμε κάρτες στην αντίστοιχη πόλη και συζητήσαμε πως είναι η ζωή σε κάθε πόλη. Που ονειρευόμαστε να ζούμε;
Έπειτα βάλαμε χρώμα στη μαυρίλα του πολέμου
Παράλληλα μη μπορώντας να γυρίσουμε την πλάτη μας και να αγνοήσουμε τα παγκόσμια γεγονότα του σήμερα, τονίσαμε και φωνάξαμε δυνατά ΕΙΡΗΝΗ για όλους τους λαούς και για όλα τα παιδιά του κόσμου.. Με αφορμή το γνωστό πίνακα του Πικάσο ” Το παιδί με το περιστέρι” μιλήσαμε για τη βαθιά αξία της ειρήνης. Αποφασίσαμε να εξαφανίσουμε τις βόμβες από τα κανόνια και να τα γεμίσουμε με σοκολάτες, αγάπη, αγκαλιές, μαξιλάρια, φιλιά, χρώμα και φαγητό όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα παιδιά και τα φυσήξαμε να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.
Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, διαβάσαμε στα παιδιά την ιστορία του γίγαντα και του νάνου. Ο γίγαντας (Ιταλία) και ο νάνος (Ελλάδα), ήταν καλοί γείτονες και κάθε πρωί καλημερίζονταν πάνω από τη θάλασσα. Ένα πρωί όμως ο γίγαντας φόρεσε ένα παράξενο καπέλο, πήρε το σπαθί του, πήδηξε πάνω από τη μεγάλη θάλασσα και φώναξε στον νάνο: «Παραδώσου». Εκείνος στην αρχή νόμιζε πως αστειευόταν. Όταν όμως κατάλαβε ότι το εννοούσε, βρήκε μια σφεντόνα στο μπαούλο του και του φώναξε: <<ΟΧΙ, δεν παραδίνομαι>>, και με μια πετριά τον έριξε κάτω.
Αυτή την ιστορία δραματοποιήσαμε και όλα τα παιδιά έπαιξαν με πολλή χαρά.
Επεξεργαστήκαμε φωτογραφικό υλικό και πρωτοσέλιδα εφημερίδων από εκείνη την περίοδο. Παρακολουθήσαμε σε βίντεο το παραμύθι “Το έπος του 40”
Μάθαμε και ακούσαμε σχετικά τραγούδια με θέμα το επός του 40 αλλά και την ειρήνη και την Ελλάδα
Παίξαμε παιχνίδι “Βρες το άλλο μισό της σημαίας” με τις σημαίες των χωρών και κάναμε κατασκευές
Την ημέρα της γιορτής μας παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο με την ιστορία των γεγονότων του 1940 να τη διηγείται ένας παππούς στα εγγόνια του
Έπειτα, ανοίξαμε τη βαλίτσα του στρατιώτη που πολέμησε στα βουνά της Πίνδου με θάρρος και ανδρεία μέσα στην οποία ανακαλύψαμε εικόνες που αποτύπωναν την κατάσταση εκείνη την περίοδο κι εμείς τις ζωντανέψαμε δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα των ανθρώπων ,
Και τέλος, πήραμε τα σημαιάκια που κατασκευάσαμε και παρελάσαμε υψώνοντας τα ψηλά με καμάρι, ευγνωμοσύνη για όσους πολέμησαν για την ελευθερία “μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες! Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα”.