Ζήτω το’ 21!!

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, το Νηπιαγωγείο μας τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με μια ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Τρίπολης.

Μέσα από μια παιδική, αλλά βαθιά συγκινητική προσέγγιση, τα νήπια παρουσίασαν την πορεία του Κολοκοτρώνη, φωτίζοντας σημαντικές στιγμές της ζωής του με τρόπο απλό και κατανοητό. Με ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, τα παιδιά  ζωντάνεψαν το πνεύμα της εποχής και  μετέφεραν μηνύματα ελευθερίας, αγώνα και αγάπης για την πατρίδα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν καρπός συλλογικής προσπάθειας και δημιουργικότητας, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από βιωματική μάθηση και έκφραση.

Τη γιορτή παρακολούθησαν οι γονείς των νηπίων, οι οποίοι  είχαν την ευκαιρία να καμαρώσουν τα παιδιά τους σε αυτή τη σημαντική στιγμή, γεμάτη υπερηφάνεια και συγκίνηση.

Με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Λύκειο Ελληνίδων, την κα Ιωάννα Καπόγιαννη η οποία μας έφερε σε επαφή με το σύλλογο, την πρόεδρο κα Μαρία Καπόγιαννη για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας,  την δασκάλα χορού κα Αγγελική Νικολοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της στον χορό των νηπίων και την παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών, για την ευγενική φιλοξενία και την πολύτιμη στήριξή τους. Η παραχώρηση του χώρου συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη πραγματοποίηση της σχολικής μας εορτής, προσφέροντάς μας ένα άρτιο και φιλόξενο περιβάλλον για να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές και στο μέλλον!

Ευχαριστούμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτή τη γιορτή μνήμης και παράδοσης, στηρίζοντας την προσπάθεια των παιδιών και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μας συνείδησης.

Collage 2026 03 24 16 30 34

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΩΣ ΕΝΑ PLASTIC CLEVER SCHOOL

Με ιδιαίτερη περηφάνια και ενθουσιασμό από δασκάλες και μαθητές λάβαμε σήμερα το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ του σχολείου μας ως ένα ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (PLASTIC CLEVER SCHOOL)!!!

Χαιρόμαστε πολύ που οι κόποι μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς εκτιμήθηκαν και η προσπάθειά μας καρποφόρησε!!! Πιστέψαμε στον σκοπό μας και αφοσιωθήκαμε ολοκληρωτικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς για την προστασία της θαλάσσιας ζωής!!! 

Το μήνυμα που λάβαμε ήταν το εξής:

Τι απίστευτο επίτευγμα! Το 3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα στάδια του προγράμματος Plastic Clever Schools!

 Είστε τώρα επίσημα ένα Plastic Clever School! Η δέσμευσή σας για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων κάνει πραγματική διαφορά στο σχολείο και την κοινότητά σας.

Σας ευχαριστούμε που οδηγείτε τον δρόμο προς ένα μέλλον χωρίς πλαστικό!


Λήψη αρχείου

Ακολουθούν οι δράσεις μας.

Παρουσιάζουμε στα παιδιά με prompts την ιστορία με τα πλαστικά παπάκια που έπεσαν στη θάλασσα ανοιχτά της Κίνας το 1992 και τα αφήνουμε να μαντέψουν τι απέγιναν. Το τέλος της αληθινής αυτής ιστορίας τα εντυπωσιάζει , καθώς συνειδητοποιούν ότι τα πλαστικά δεν διαλύονται στο νερό. Στη συνέχεια παρακολουθούμε την παρουσίαση «Σχολική-Συνέλευση_Εξυπνα-Σχολεία-Χωρίς-Πλαστικά» και τα βίντεο με τις συνελεύσεις. Μαθαίνουμε για τα προβλήματα που προκαλούν τα πλαστικά στον ωκεανό και παίρνουμε δύο καταπληκτικές ιδέες: να μαζέψουμε σκουπίδια από τη γειτονιά του σχολείου μας προτού αυτά  καταλήξουν στη θάλασσα, και να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης στο νηπιαγωγείο μας. Αποφασίζουμε ενθουσιασμένοι να γίνουμε ένα Σχολείο Έξυπνο με τα Πλαστικά και ξεκινάμε οργανώνοντας τον καθαρισμό της γειτονιάς μας. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Δράσης για την Πλαστική Ρύπανση, παρακολουθούμε και την ζωντανή ομιλία του ειδικού για να μας λυθούν και οι τελευταίες απορίες.  

https://youtu.be/BcVCo-mw7Fs

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025 , Διεθνή Ημέρα Δράσης για την Πλαστική Ρύπανση, φοράμε τα γάντια μας, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και εξορμούμε στη γειτονιά του νηπιαγωγείου μας για συλλογή απορριμμάτων. Καθαρίζουμε το πάρκο, την παιδική χαρά και τους δρόμους από τους οποίους περνάμε. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής , κάνουμε τη διαλογή σε χάρτινα, πλαστικά και αλουμινένια απορρίμματα και μέσα από συγκρίσεις καταλήγουμε σε συμπεράσματα, τα οποία καταγράφουμε. Τέλος ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα και τα απορρίπτουμε στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου μας, για να τα επαναχρησιμοποιήσουμε σε κατασκευές ή παιχνίδια και τα υπόλοιπα να τα δώσουμε στην Ανακύκλωση του Δήμου μας.

https://youtu.be/ndIol2txEyA

PISTOPOIHTIKO

Με τη βοήθεια και του υλικού των Plastic Clever Schools εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας γύρω από τη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά και μαθαίνουμε το παιδικό τραγουδάκι «Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά». Αποφασίζουμε να αλλάξουμε τους στίχους του τραγουδιού και να βάλουμε όσα μάθαμε για την Πλαστική Ρύπανση, φτιάχνοντας έτσι τη δική μας Δημιουργική Υπόσχεση ότι θα γίνουμε ένα Έξυπνο Σχολείο στη χρήση των  Πλαστικών. Για να θυμόμαστε πιο εύκολα τα λόγια μας, φτιάχνουμε και μία μακέτα με υλικά από το σχολείο και χρησιμοποιούμε τις φωτογραφίες αυτές στο βιντεάκι του τραγουδιού μας.

https://youtu.be/zsCdscZ75Z4

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας, συντάχθηκε το Σχέδιο  Δράσης, το οποίο εστίασε σε 3 πλαστικά απορρίμματα  που θέλαμε να μειώσουμε: τους μαρκαδόρους, τις κόλλες stick και τα μπουκάλια κρεμοσάπουνου.

  1. Για τους μαρκαδόρους σκεφτήκαμε ποικίλους τρόπους να τους αξιοποιούμε στις διάφορες γωνιές. Έτσι, ρίξαμε τα καπάκια τους στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης, βγάλαμε τα σφουγγαράκια και τις μύτες τους και μ’αυτά φτιάξαμε χειροποίητες νερομπογιές, κάνουμε προσθέσεις με τους άδειους μαρκαδόρους, φτιάξαμε κορδέλες γυμναστικής με τους μαρκαδόρους για λαβή, κάνουμε τρισδιάστατες κατασκευές ενώνοντας τους μαρκαδόρους με πλαστελίνη και τους χρησιμοποιούμε ως μουσικά όργανα για να κρατάμε τον ρυθμό στα τραγούδια μας. Επειδή όμως κάποιες μάρκες μαρκαδόρων δεν ανοίγουν για να βγει το σφουγγαράκι και η μύτη, δεν μπορέσαμε να τους αξιοποιήσουμε στις γωνιές μας. Βάλαμε λοιπόν έναν νέο στόχο στο Σχέδιο Δράσης μας: να βρούμε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης μαρκαδόρων στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δεν γίνεται ανακύκλωση τέτοιου είδους. Η έρευνά μας απέδωσε καρπούς, καθώς ανακαλύψαμε ότι η γερμανική εταιρία γραφικής ύλης Edding διαθέτει το πρόγραμμα “Return Box” , που απευθύνεται και σε σχολεία. Επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα και λάβαμε το πρώτο μας κουτί ανακύκλωσης μαρκαδόρων! Κι επειδή θέλουμε η συμβολή μας στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης να είναι όσο πιο μεγάλη γίνεται, αποφασίσαμε να εμπλέξουμε στη δράση μας και το συστεγαζόμενο Δημοτικό. Ετοιμάσαμε λοιπόν κουτιά ανακύκλωσης και τους τα παραδώσαμε, ζητώντας τους να συγκεντρώνουν κι αυτοί τους χαλασμένους τους μαρκαδόρους για ανακύκλωση.
  2. Για να μειώσουμε τις κόλλες stick που αγοράζουμε, ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε μία συνταγή για χειροποίητη κόλλα. Η συνταγή έβγαλε 6 σωληνάρια, τα οποία χρησιμοποιούμε για να κολλάμε τα λεπτά χαρτιά.
  3. Καλέσαμε την περιβαλλοντική επιτροπή του σχολείου μας σε συνέλευση και συζητήσαμε την αντικατάσταση των χαλασμένων σαπουνοθηκών. Ο μπαμπάς ενός συμμαθητή μας ανέλαβε με χαρά να φτιάξει τις σαπουνοθήκες κι έτσι δεν αγοράζουμε πλέον κρεμοσάπουνο σε μικρά πλαστικά μπουκάλια.

https://youtu.be/G6puKpUJxWw

Μέσα από τις δράσεις με τους μαθητές μας καταφέραμε να μειώσουμε τα πλαστικά μας απορρίμματα στο σχολείο σε 3 τομείς. α) Μηδενίσαμε τους μαρκαδόρους που πετάμε στα σκουπίδια, καθώς πλέον τους ανακυκλώνουμε, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “Return Box” της Edding. β) Μειώσαμε τη χρήση κόλλας stick, καθώς χρησιμοποιούμε χειροποίητη κόλλα για το κόλλημα λεπτών χαρτιών. γ) Μειώσαμε τα πλαστικά μας απορρίμματα από μικρά μπουκάλια κρεμοσάπουνου, καθώς χρησιμοποιούμε πλέον επαναγεμιζόμενες θήκες.

Η επιτυχημένη δράση μας για την ανακύκλωση μαρκαδόρων μέσω του προγράμματος Return Box κοινοποιήθηκε στα τοπικά ενημερωτικά sites, με την προσδοκία  η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει έμπνευση και για άλλα σχολεία και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ώστε παρόμοιες δράσεις να επεκταθούν και να συμβάλλουν συλλογικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

https://www.drt915.gr/ena-kouti-gemato-perivallontiki-efthyni-to-3o-nipiagogeio-tripolis-sygkentronei-markadorous-gia-anakyklosi-2026-03-17/

https://www.kalimera-arkadia.gr/tripoli/item/187827-ena-kouti-gemato-perivallontiki-efthyni-nipiagogeio-sygkentronei-markadorous-gia-anakyklosi.html

https://www.voltastintripolinews.gr/2026/03/blog-post_389.html

 

Κάθε πλαστικό λιγότερο,

ένα κυματάκι καθαρότερο!!!!

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2026

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Έτσι κι εμείς την Τρίτη 3 Μαρτίου 2026 παρακολουθήσαμε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τον τρόπο συμπεριφοράς μέσα σ’ αυτό.

Diadiktyo

eTwinning: Animals in the Jungle

Μετά τα ζώα του δάσους, συνεχίζουμε το ευρωπαϊκό μας έργο eTwinning “Into the Wild” με τα ζώα της ζούγκλας. Ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας (καπέλο και κιάλια),  μπαίνουμε στο τζιπ μας και ξεκινάμε για σαφάρι! Φτάνοντας στη ζούγκλα, ακούμε τις φωνές διάφορων ζώων,  τα παρατηρούμε με τα κιάλια μας, τα μιμούμαστε με το σώμα μας και βγάζουμε μία φανταστική φωτογραφία.

safari

zoa zoygklas

Όταν συναντάμε τον βασιλιά της ζούγκλας, το λιοντάρι, ευτυχώς κοιμάται! Απ ‘ τη χαρά μας  χορεύουμε το τραγούδι «The lion sleeps tonight» αλλά με τη φασαρία μας το λιοντάρι ξυπνάει, βρυχάται θυμωμένο που το ενοχλήσαμε και αρχίζει να μας κυνηγάει!!!! Γρήγορα όλοι στο τζιπ και επιστροφή στο νηπιαγωγείο μας!!!

choros liontarioy

Στο ασφαλές  μέρος  του σχολείου μας συζητάμε όσα έγιναν στη ζούγκλα, θυμόμαστε όσα ζώα συναντήσαμε και μαθαίνουμε κι άλλα ζώα μέσα από σχετικά εκπαιδευτικά βιντεάκια. Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε στο φιλμ της φωτογραφικής μας μηχανής τα αγαπημένα μας ζώα της ζούγκλας που γνωρίσαμε στο σαφάρι μας.

fotografikh mhchanh

Μία από τις επόμενες μέρες καταπιανόμαστε με μία εικαστική δημιουργία. Φτιάχνουμε τις σκιες των ζώων της ζούγκλας πάνω σε πολύχρωμο φόντο.

 

skies zoygklas

Στον υπολογιστή συναρμολογούμε όλα τα σχολεία τα ίδια ψηφιακά παζλ με θέμα τα ζώα της ζούγκλας.

 

pazl zoygklas

Συνεχίζουμε με μία ωραία οικολογική  κατασκευή.  Φτιάχνουμε όμορφα τουκάν χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμα ρολά από χαρτί υγείας ,που τα βάφουμε, τα κόβουμε και τα ζωγραφίζουμε.

 

kataskeyh toykan

Τα ζώα της ζούγκλας μας δίνουν μία καταπληκτική ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα Μαθηματικά. Κόβουμε το χέρι ενός γορίλα σε πραγματικές διαστάσεις και το συγκρίνουμε με το δικό μας χεράκι!!!  Πόσα παιδικά χεράκια χωράνε στο χέρι του γορίλα; 4 ολόκληρα χεράκια!!! Τεράστια η διαφορά που μας σοκάρει!!! Ακολουθεί η γλώσσα της καμηλοπάρδαλης, που είναι περίπου μισό μέτρο.  Την ακουμπάμε σε διάφορα μέρη του σώματός μας και βρίσκουμε ότι είναι ίση με ένα παιδικό χέρι (από τον ώμο ως τα δάχτυλα)!!! Δεν θα θέλαμε να μας γλείψει μια τόσο μακριά γλώσσα!!!  Τέλος απλώνουμε στο πάτωμα την προβοσκίδα του ελέφαντα, που έχει μάκρος 2 μέτρα!!! Προσπαθούμε να μαντέψουμε πόσα τουβλάκια πρέπει να ενώσουμε για να φτιάξουμε μία στήλη ίση με την προβοσκίδα του ελέφαντα. Τα παιδιά αναφέρουν υποθετικά τον αριθμό 100 και πιάνουν δουλειά. Ενώνουμε πλαστικά τουβλάκια ιδίου μεγέθους και στο τέλος που τα μετράμε τα βρίσκουμε 94!!! Πολύ κοντά στις προβλέψεις μας, έτσι;;; Σηκώνουμε τη στήλη με τα τουβλάκια για να δούμε πώς φαίνεται η προβοσκίδα όταν κρέμεται και από πόσο ψηλά ξεκινάει!!! Συνειδητοποιούμε τότε και  το τεράστιο μέγεθος ολόκληρου του ελέφαντα, συγκριτικά με την προβοσκίδα του και τότε μας πιάνει ένα δέος!!! Όλοι μας όμως συμφωνούμε ότι θα θέλαμε πολύ να συναντήσουμε τα ζώα της ζούγκλας από  κοντά!!!

 

mathhmatika zoygklas 1

Ο μήνας Φεβρουάριος ολοκληρώνεται με ένα συνεργατικό παιχνίδι. Κάθε σχολείο του προγράμματος επιλέγει ένα ζώο της ζούγκλας και δημιουργεί έναν γρίφο γι’ αυτό. Τα σχολεία ανταλλάσσουν τους γρίφους και μαντεύουν τα ζώα των άλλων σχολείων. Η δική μας επιλογή ήταν το αγαπημένο μας τσιτάχ!  Ορίστε και ο γρίφος μας:

animal riddle

https://youtu.be/9kk_CQ1v55U