Με το βλέμμα στο Δημοτικό

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνουμε στην τάξη μία καινούρια γωνιά, τη «Γωνιά του Δημοτικού», που τραβάει αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών. Παρατηρώντας τα, ανακαλύπτουμε ότι παίζουν με ιδιαίτερη χαρά, δεν φαίνονται διστακτικά ή αγχωμένα, μελετούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα βιβλία και ψάχνουν να βρουν ασκήσεις για να λύσουν, ενώ συγχρόνως αγαπούν να γράφουν όχι μόνο στον πίνακα αλλά και στα τετράδια με τις γραμμές.

γωνιά

Αφού παίξαμε αρκετές μέρες στη γωνιά μας, συζητάμε όλοι μαζί για το Δημοτικό και τα νήπια αποτυπώνουν τις πρότερες γνώσεις, τις σκέψεις και τα  συναισθήματά τους σε ατομικό φύλλο εργασίας.

πριν

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ένα ομαδικό διάγραμμα με τα συναισθήματα των παιδιών. Στο κίτρινο στεφάνι βάζουν το  όνομά τους τα παιδιά που νιώθουν θετικά συναισθήματα για τη μετάβασή τους στο Δημοτικό (χαρά, ενθουσιασμό, ανυπομονησία), στο κόκκινο στεφάνι όσοι νιώθουν αρνητικά συναισθήματα (λύπη, άγχος, φόβο) ενώ στο κέντρο μπαίνουν τα ανάμεικτα συναισθήματα.

IMG 20240528 101113 055

Exif_JPEG_420

συναισθήματα νηπίων για το Δημοτικό πριν την έναρξη των δράσεων 1

Επειδή όμως διατυπώθηκαν αρκετές απορίες και διαφωνίες στη συζήτηση, αποφασίζουμε να επισκεφθούμε την Α’ Δημοτικού. Οι νηπιαγωγοί φτιάχνουν ένα ερωτηματολόγιο για τους μαθητές με τις ερωτήσεις των παιδιών και σημειώνουν τις ερωτήσεις τους για τη δασκάλα. Κατά την επίσκεψη, τα «πρωτάκια» γράφουν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο ενώ η δασκάλα απαντάει προφορικά στις ερωτήσεις των νηπίων.

ερωτηματολόγιο  

ερωτηματολόγιο Α

Πηγαίνοντας όμως στο Δημοτικό συναντάμε τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού που οι τάξεις τους είναι στον ίδιο όροφο με μας και συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε τα μόνα παιδιά που θα αλλάξουν σχολείο! Αναρωτιόμαστε πώς να νιώθουν άραγε κι αυτοί και αποφασίζουμε να τους ρωτήσουμε. Δίνουμε λοιπόν και στα «εκτάκια» ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσουν.

ερωτηματολόγιο ΣΤ

Από τις απαντήσεις της Α’ τάξης διαπιστώνουμε ότι όλα τα παιδιά περνάνε καλά στο Δημοτικό και έχουν βρει φίλους, ενώ διαβάζοντας τις απαντήσεις της ΣΤ’ τάξης τα νήπια κατανοούν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικά τα συναισθήματά τους για την μετάβαση στο Δημοτικό κι ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουν παρόμοια συναισθήματα όταν βιώνουν μία αλλαγή στη ζωή τους.

Μία από τις επόμενες μέρες μας υποδέχεται στο Δημοτικό η υποδιευθύντρια και αναλαμβάνει με χαρά να μας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους του σχολείου.

ξενάγηση1

ξενάγηση2

Όταν επιστρέφουμε, τα νήπια ζωγραφίζουν τις εντυπώσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ατομικό φύλλο εργασίας και συγκρίνουμε το πριν και το μετά.

μετά

Στη συνέχεια επανερχόμαστε στο προηγούμενο ομαδικό διάγραμμα και αποτυπώνουμε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα συναισθήματά μας μετά από την καλύτερη γνωριμία με την καθημερινότητα του Δημοτικού. Είναι χαρακτηριστικό και πολύ ευχάριστο ότι πλέον κανένα νήπιο δεν έχει μόνο αρνητικά συναισθήματα για τη μετάβασή του κι ότι το κύριο αρνητικό συναίσθημα είναι η λύπη επειδή φεύγουν από το νηπιαγωγείο.

διάγραμμα

συναισθήματα νηπίων για το Δημοτικό πριν την έναρξη των δράσεων 2

Το Σαββατοκύριακο στέλνουμε στους γονείς του νηπιαγωγείου μας ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο αναδύονται οι προβληματισμοί τους σχετικά με την μετάβαση των παιδιών τους στο Δημοτικό και οργανώνουμε συγκέντρωση γονέων με καλεσμένη ψυχολόγο από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αρκαδίας «Ανέλιξη». Την ίδια μέρα καλούμε τους περσινούς γονείς και μαθητές μας σε μία γιορτή επανασύνδεσης (reunion).

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoSaUU4OYYrd-tQYkG1LoJ3iEdmEsx5CaXi3tSoJkq4EU_3w/viewform?usp=sf_link

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 το απόγευμα με τρελό ενθουσιασμό ξαναέσμιξαν τα νηπιάκια μας με τους περσινούς τους φίλους κι εμείς μαζί τους και με τους γονείς τους. Η κα. Σίδερη Ιωάννα συζήτησε με τους γονείς γύρω από το θέμα της μετάβασης ενώ οι γονείς των παιδιών της Α’ Δημοτικού βοήθησαν   καταθέτοντας τις εμπειρίες τους. Την ίδια ώρα μικρά και μεγάλα παιδιά έπαιξαν με τα παιχνίδια του νηπιαγωγείου που είχαν λείψει ιδιαίτερα στα «πρωτάκια», τα «πρωτάκια» μίλησαν για το πώς περνάνε στο Δημοτικό, έδειξαν παιχνίδια που παίζουν με τις δασκάλες τους, έπαιξαν με τους μικρούς στη «Γωνιά του Δημοτικού» και τους διάβασαν ένα παραμύθι από τη βιβλιοθήκη μας. Στο τέλος έφυγαν όλοι απόλυτα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους στoν ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων που είχαμε ετοιμάσει. Περάσαμε τέλεια!!!!

 

reunion

 

 

 

reunion2

reunion3

συγκέντρωση γονέων

Screenshot 2024 05 29 at 16 30 04 IdeaBoardz ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

https://ideaboardz.com/for/%CE%A3%CE%A5%CE%93%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%93%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%A9%CE%9D/5290976

Την επόμενη μέρα γίνεται η αξιολόγηση ολόκληρης της δράσης για τη Μετάβαση στο Δημοτικό, ζητώντας από τα νήπια να ζωγραφίσουν όπως φαντάζονται μία selfie φωτογραφία τους από την πρώτη μέρα τους στο Δημοτικό πάνω σε ένα φωτογραφικό φιλμ. Το μεγάλο χαμόγελο σε όλα τα πρόσωπα μιλάει από μόνο του!!!!

IMG 20240530 132236 862

Exif_JPEG_420

Με τη λήξη του σχολικού έτους θα γίνει ενημέρωση του Διευθυντή και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Δημοτικού γύρω από τις προσδοκίες των γονέων και κάποιες πληροφορίες για τα παιδιά, που θέλουν τόσο οι γονείς  όσο και τα νήπια να γνωρίζουν οι δάσκαλοι  και οι οποίες  προέκυψαν από το ερωτηματολόγιο στους γονείς και ζωγραφική αποτύπωση των παιδιών.

δάσκαλοι

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Σίδερη Ιωάννα, όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 10ου Δημοτικού και όλους τους γονείς και μαθητές μας (περσινούς και φετινούς) που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματά μας!