Μετάβαση στο Δημοτικό για τη διάχυση των περιβαλλοντικών μας δράσεων

Το νηπιαγωγείο μας φέτος συμμετείχε στην παγκόσμια εκστρατεία για το κλίμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE.

49f9b6fa 8ac5 405c f631 d7b1a13c83bd

Αφού λοιπόν μάθαμε για την κλιματική κρίση και πώς μπορούμε να την σταματήσουμε αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες, αναλάβαμε δράση κάνοντας πράξη όσα μάθαμε.

Καταρχήν μας έκανε εντύπωση ότι ακόμα και το είδος της διατροφής μας αφήνει αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Ψάχνοντας για μενού με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, βρήκαμε ένα vegan παγωτό με φυτικό γάλα και μπανάνες. Χωρίς δεύτερη σκέψη πιάσαμε δουλειά και φτιάξαμε το παγωτό για να το δοκιμάσουμε. Ενθουσιαστήκαμε με το παγωτό αλλά και με τη γεύση του φυτικού γάλακτος! Άνετα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το ζωικό γάλα που επιβαρύνει το περιβάλλον!

παγωτό1

Κι επειδή είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να αλλάξουμε όλοι τις καθημερινές μας συνήθειες, κρίναμε απαραίτητο να διαδώσουμε όσα μάθαμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφθούμε το συστεγαζόμενο Δημοτικό μας και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες υπέρ του περιβάλλοντος. Φτιάξαμε μία αφίσα, ετοιμάσαμε φυλλάδια με διατροφικά tips για μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, πήραμε το παγωτό που φτιάξαμε και ανεβήκαμε τις σκάλες για το «μεγάλο σχολείο». Αφού εξηγήσαμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή μας, κεράσαμε σε μικρούς και μεγάλους το vegan παγωτό μας, μοιράσαμε τα φυλλάδιά μας και φωνάξαμε δυνατά το σύνθημά μας: «Λιγότερα ζωικά, Περισσότερα φυτικά»!

υη6υγ

παγωτό2

Επίσης, μετά την επιτυχία που είχε το επιδαπέδιο μας φιδάκι για την Ανακύκλωση, αφού άρεσε και στους φίλους μας από την Α’ Δημοτικό, σκεφτήκαμε να το κάνουμε ηλεκτρονικό και να το στείλουμε σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού, προκειμένου να κάνουμε διάχυση του σωστού τρόπου ανακύκλωσης σε όσο μεγαλύτερο κομμάτι της σχολικής μας κοινότητας γίνεται.

Την επόμενη εβδομάδα, κατόπιν συνεννόησης με την εκπαιδευτικό πληροφορικής του Δημοτικού, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό μας την ώρα που είχε μάθημα η Α’ τάξη στους υπολογιστές, όπου μας υποδέχθηκε με ανοιχτή αγκαλιά η κα. Δήμητρα. Κάθε νήπιο έγινε ζευγαράκι με ένα «πρωτάκι» και κάθισαν σε έναν υπολογιστή. Η κα. Δήμητρα τους καλωσόρισε, τους έδειξε τους υπολογιστές και τους εξήγησε τι κάνουν στο μάθημά της. Στη συνέχεια τα ζευγάρια συνεργάστηκαν και έπαιξαν μαζί το φιδάκι της ανακύκλωσης.

υπολογιστες1

υπολογιστες2

Τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων μαθητών σε όλη τη διάρκεια της δράσης αλλά και οι εντυπώσεις που εξέφρασαν τα νήπια μετά την επίσκεψή τους έδειξαν τη μεγάλη ευχαρίστησή τους!

Μου άρεσε που ξαναείδα τα παιδιά! Μου άρεσε που η δασκάλα τους μας έμαθε καινούρια πράγματα! Που μας έδειξε τα κουμπιά που θα πατάμε! Μου άρεσε ο χώρος, η τάξη, το σχολείο! Μου άρεσε που έκανα μάθημα! Μου άρεσε που κατάφερα να κερδίσω το μεγάλο παιδί!

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Σταυροπούλου που βοήθησε να νιώσουν τα παιδιά άνετα, να περάσουν μία ευχάριστη ώρα και να αποβάλλουν το άγχος για τα μαθήματα του Δημοτικού.