ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το νηπιαγωγείο μας φέτος συμμετείχε στην παγκόσμια εκστρατεία για το κλίμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE

https://blogs.sch.gr/3niptr/2024/03/24/symmetochi-se-pagkosmia-ekstrateia-gia-to-klima/

49f9b6fa 8ac5 405c f631 d7b1a13c83bd

Αφού λοιπόν μάθαμε για την κλιματική κρίση και πώς μπορούμε να την σταματήσουμε αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες, αναλάβαμε δράση κάνοντας πράξη όσα μάθαμε.

Καταρχήν μας έκανε εντύπωση ότι ακόμα και το είδος της διατροφής μας αφήνει αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Ψάχνοντας για μενού με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, βρήκαμε ένα vegan παγωτό με φυτικό γάλα και μπανάνες. Χωρίς δεύτερη σκέψη πιάσαμε δουλειά και φτιάξαμε το παγωτό για να το δοκιμάσουμε. Ενθουσιαστήκαμε με το παγωτό αλλά και με τη γεύση του φυτικού γάλακτος! Άνετα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το ζωικό γάλα που επιβαρύνει το περιβάλλον!

παγωτό1

Κι επειδή είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να αλλάξουμε όλοι τις καθημερινές μας συνήθειες, κρίναμε απαραίτητο να διαδώσουμε όσα μάθαμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφθούμε το συστεγαζόμενο Δημοτικό μας και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες υπέρ του περιβάλλοντος. Φτιάξαμε μία αφίσα, ετοιμάσαμε φυλλάδια με διατροφικά tips για μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, πήραμε το παγωτό που φτιάξαμε και ανεβήκαμε τις σκάλες για το «μεγάλο σχολείο». Αφού εξηγήσαμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή μας, κεράσαμε σε μικρούς και μεγάλους το vegan παγωτό μας, μοιράσαμε τα φυλλάδιά μας και φωνάξαμε δυνατά το σύνθημά μας: «Λιγότερα ζωικά, Περισσότερα φυτικά»!

υη6υγ

παγωτό2

Την επόμενη μέρα καλέσαμε τους γονείς μας για να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τη γειτονιά του σχολείου καθώς και τα απορρίμματα επιβαρύνουν το κλίμα με το μεθάνιο που αποβάλλουν. Αφού πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, ξεκινήσαμε με κέφι και όρεξη τη σπουδαία δουλειά μας. Ενώ με μια πρώτη ματιά η γειτονιά μας φαινόταν καθαρή, η τελική συγκομιδή απέδειξε το αντίθετο. Μικρά και μεγάλα απορρίμματα κρύβονταν εκεί που δεν φτάνουν οι οδοκαθαριστές του Δήμου και καταφέραμε να τα ξετρυπώσουμε σαν πραγματικά «λαγωνικά»! Δρόμοι, χωράφια, πάρκο και παιδική χαρά έλαμψαν από καθαριότητα, όπως έλαμψαν και τα πρόσωπά μας από καμάρι για το σπουδαίο έργο μας!

γειτονιά1

γειτονιά2

γειτονιά3

γειτονιά4

γειτονιά5

γειτονιά6

γειτονιά7

Αλλάζει το κλίμα,

αλλάζουμε κι εμείς συνήθειες!!!