Με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», ανακαλύψαμε πολλά ξερά φύλλα στον προαύλιο χώρο πεσμένα από τα δέντρα της αυλής μας, τα οποία τα μαζεύει η καθαρίστρια.
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά τα φύλλα αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια και βάλαμε ως πρόταση στο Σχέδιο Δράσης μας να αξιοποιήσουμε τα πεσμένα φύλλα. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, μάθαμε για την «κομποστοποίηση», μία φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε λίπασμα! Η χαρά μας ήταν διπλή! Μαζί με τα ξερά φύλλα θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και τα οργανικά μας απορρίμματα (κυρίως φλοίδες από τα φρούτα που τρώμε στο δεκατιανό μας) κι έτσι να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον όγκο των σκουπιδιών μας! Τοποθετούμε λοιπόν ξεχωριστό κάδο στις τάξεις μας για τα απορρίμματα που πηγαίνουν στον μαύρο κάδο.
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Η σπίθα άναψε και το νηπιαγωγείο μας πήρε φωτιά! Καταρχήν αναζητήσαμε πληροφορίες από διάφορες πηγές για να μάθουμε καλά τη διαδικασία και να δούμε αν μπορούμε να την εφαρμόσουμε στο σχολείο μας. Είδαμε λοιπόν βιντεάκια, διαβάσαμε βιβλία (μας άρεσε πολύ «Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια»), ρωτήσαμε γεωπόνο. Στη συνέχεια καλέσαμε σε συνεδρίαση την Περιβαλλοντική μας Επιτροπή προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε αλλά και να ενημερωθούν όλοι οι γονείς ώστε να μας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούμε.
Τέλος φτιάξαμε έναν αυτοσχέδιο κομποστοποιητή , ανοίγοντας τρύπες σε έναν πλαστικό κάδο με καπάκι.
Και η μεγάλη μέρα έφτασε! Όλα τα παιδάκια έφεραν από το σπίτι οργανικά υλικά που συγκέντρωσαν την προηγούμενη μέρα, καθώς και ακαθάριστα φρούτα και λαχανικά για το δεκατιανό τους. Αφού έφαγαν, έκοψαν σε μικρά κομμάτια τις φλοίδες απ’ τα φρούτα και λαχανικά του δεκατιανού τους και του σπιτιού τους (προκειμένου να επιταχύνουμε τη δημιουργία του κομπόστ) ενώ στο διάλειμμα έτρεξαν να μαζέψουν φύλλα απ’ την αυλή.
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Μετά απ’ το διάλειμμα σηκώσαμε τα μανίκια μας και ξεκινήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Πρώτα βάλαμε στον πάτο του κομποστοποιητή τα ξερά υλικά (φύλλα, κλαδάκια, χώμα, κομμάτια από ρολά υγείας, στάχτη).
Από πάνω στρώσαμε τα χλωρά υλικά ( φλοίδες, κουκούτσια, τσόφλια αυγών, κατακάθια καφέ ).
Τέλος σκεπάσαμε με μπόλικο χώμα, που το βρέξαμε για να υπάρχει η απαραίτητη υγρασία.
Κλείσαμε τον κομποστοποιητή με το καπάκι του και τον αφήσαμε σε ένα μέρος του κήπου για να κάνει τη δουλειά του, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχουμε την υγρασία των υλικών.
Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα και νιώθουμε μεγάλο καμάρι για το λιθαράκι που βάζουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος!
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!