ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”

Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης λένε ΝΑΙ στην Ανακύκλωση και το δείχνουνε στην πράξη.

Το Σχέδιο Δράσης, που κατάρτισε η Περιβαλλοντική Επιτροπή του Νηπιαγωγείου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σχολείο, μπήκε σε εφαρμογή και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!!!!

Τα παιδιά σήκωσαν τα μανίκια τους, έβαλαν την έμπνευσή τους, τη δημιουργικότητά τους, την καλή τους διάθεση και το μεράκι τους, και ανανέωσαν τη Γωνιά Ανακύκλωσης του σχολείου μας. Έφτιαξαν καινούριες ταμπέλες, έβαλαν χρώμα και διακόσμησαν με ζωγραφιές τους κάδους ανακύκλωσης. Με καμάρι σας παρουσιάζουμε την ανανεωμένη Γωνιά Ανακύκλωσης του νηπιαγωγείου μας!

γωνιά1 γωνιά2

IMG 20240126 084136 247

Exif_JPEG_420

Γεια στα χέρια σας, παιδιά!!!!

Και έχουμε και συνέχεια!!!!!

Η όμορφη Γωνιά Ανακύκλωσης εμπλουτίστηκε με τους κανόνες που συμφωνήσαμε για την αειφορική διαχείριση των σκουπιδιών στο νηπιαγωγείο μας. Με βάση λοιπόν την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τις προτάσεις κυρίως των μαθητών και το Σχέδιο Δράσης της Περιβαλλοντικής Επιτροπής, αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε ο ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑΣ του 3ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης.

IMG 20240126 084117 347

Exif_JPEG_420

Για να είναι το σχολείο μας ένα πραγματικό οικολογικό σχολείο πρέπει να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες μικρών και μεγάλων μέσα στο σχολείο. Συμφωνήσαμε λοιπόν, «με το χέρι στην καρδιά», πως στο 3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης:

IMG 20240126 084103 335

Exif_JPEG_420

  • Τα παιδιά φέρνουν το φαγητό τους σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και όχι σε πλαστικά σακουλάκια ούτε σε αλουμινόχαρτο. Φέρνουν το νερό τους σε παγουρίνο και όχι σε πλαστικό μπουκάλι από το σούπερ μάρκετ. Σκουπίζουν τα χέρια τους με ατομική πετσετούλα χεριών και όχι με χειροπετσέτες. Ζωγραφίζουν και στις 2 πλευρές του χαρτιού και το γεμίζουν όσο περισσότερο γίνεται. Πριν πετάξουν κάτι στα σκουπίδια, σκέφτονται αν ανακυκλώνεται και το ρίχνουν στον σωστό κάδο ανακύκλωσης. Χρησιμοποιούν υλικά από τη Γωνιά Ανακύκλωσης για καλλιτεχνικές δημιουργίες.
IMG 20240126 084109 681

Exif_JPEG_420

  • Οι νηπιαγωγοί τυπώνουν και στις 2 πλευρές του χαρτιού. Μειώνουν τα φωτοτυπημένα φύλλα εργασίας και δουλεύουν με τα παιδιά και στον Η/Υ σε ψηφιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επικοινωνούν με τους γονείς των μαθητών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ξαναγεμίζουν τα μελάνια του εκτυπωτή. Δεν χρησιμοποιούν πλαστικά πιάτα, ποτήρια, κουτάλια, πιρούνια μιας χρήσης ούτε πλαστικά καλαμάκια. Καθαρίζουν με σφουγγάρια και πανάκια καθαρισμού αντί για χαρτί κουζίνας.
IMG 20240126 084126 455

Exif_JPEG_420

«Είναι υπόσχεση» που οφείλουμε να τηρήσουμε όλοι!

Και δεν τελειώσαμε ακόμα!!!! Κάθε μέρα μία ομάδα καθαρισμού, αποτελούμενη από τους υπεύθυνους βοηθούς των 2 τμημάτων του νηπιαγωγείου μας, αναλαμβάνει να καθαρίζει τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Και η στολή τους; Ένα γιλέκο από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό!

καθαριστες

 

 

Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και το δείχνουμε με πράξεις!

 

Τα νέα … της αρκούδας!!!

Τα νέα από τον κόσμο των αρκούδων είναι και ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα!

 Τα ευχάριστα νέα, όπως ενημερωθήκαμε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» ως κηδεμόνες του Πάτρικ, είναι ότι ο Πάτρικ μαζί με τις υπόλοιπες αρκούδες του καταφυγίου έπεσαν σε χειμέριο λήθαργο , όπως και όλες οι καφέ αρκούδες πάνω στη γη. Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων βρήκαμε το δικό μας αρκουδάκι, τον Έκτορα, να κοιμάται! Του φτιάξαμε λοιπόν μία ζεστή φωλίτσα και τον βάλαμε μέσα για να ξεχειμωνιάσει μέχρι την Άνοιξη που θα ξαναξυπνήσει!

«Καλό υπνάκο, φιλαράκο!», όπως του ευχήθηκαν και τα παιδιά!

IMG 20240113 120913 300

Exif_JPEG_420

Τα νέα όμως για τις πολικές αρκούδες δεν είναι καθόλου ευχάριστα και αυτό οφείλεται σε ένα πρόβλημα που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία! Την υπερθέρμανση του πλανήτη!

Σύμφωνα με τη WWF , η Βασίλισσα του Πάγου, η πολική αρκούδα, εξαρτάται άμεσα από τον θαλάσσιο πάγο για να αναθρέψει τα μικρά της αλλά και για να βρει τροφή. Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καταστρέφει λοιπόν το ίδιο της το σπίτι.

Μπορείς να φανταστείς το σπίτι σου να λιώνει και να χάνεται σιγά σιγά; Κι όμως! Θα έρθει κι η σειρά μας! Με το λιώσιμο των πάγων , που επιταχύνεται συνεχώς, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ραγδαία και ολόκληρες πόλεις θα χαθούν κάτω απ’ το νερό!

Έτσι θα μοιάζουν 5 πόλεις, που έχουν φιλοξενήσει συνόδους κορυφής για το κλίμα, αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας.

https://www.lifo.gr/now/perivallon/etsi-tha-moiazoyn-5-poleis-poy-ehoyn-filoxenisei-synodoys-koryfis-gia-klima-ayxithei

H WWF τονίζει ότι η επιβίωση της πολικής αρκούδας σημαίνει επιβίωση του πλανήτη από την κλιματική κρίση και η επιβίωση του πλανήτη από την κλιματική κρίση σημαίνει επιβίωση του ανθρώπου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα λοιπόν αλλά και τόσο επείγουσα η ανάγκη για δράση. Η ανάγκη να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα!

Εμείς συζητήσαμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των μεγάλων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πήραμε κάποιες σοβαρές αποφάσεις!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Εικόνα1

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Κωστοπούλου Γεωργία

Σχολικό Έτος: 2023-24

https://sway.cloud.microsoft/OSsh58eGTALEqwih?ref=Link

eTwinning: Ευχές από Ελλάδα και Ευρώπη

Το φετινό μας έργο eTwinning ξεκίνησε τον Νοέμβριο, έχει τίτλο «Little explorers in action»  και το θέμα του είναι «Μνημεία του τόπου μας». Oι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ισπανία. Στην αρχή γνωριστήκαμε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάθε νηπιαγωγείο παρουσίασε ένα μνημείο του τόπου του. Τα παιδιά του δικού μας νηπιαγωγείου επέλεξαν να παρουσιάσουν το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Έψαξαν στο διαδίκτυο για φωτογραφίες και πληροφορίες και τις ανεβάσαμε στο Twinspace του έργου μας. Ακολούθως γνωρίσαμε και τα μνημεία των άλλων σχολείων και μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα που μας εντυπωσίασαν!
Στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 02 181259 Στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 02 181331
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία φτιάξαμε μία χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές στη γλώσσα του κάθε σχολείου και την στείλαμε στις οικογένειές μας.
magic wishes 5
Από όλους εμάς «ΚΑΛΕΣ ΓΙΌΡΤΕΣ» και μακάρι οι ευχές όλων των παιδιών να πραγματοποιηθούν το νέο έτος!

Προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό

Η ώρα του διαλείμματος του νηπιαγωγείου συμπίπτει κάποιες μέρες της εβδομάδας με το μάθημα της Γυμναστικής της Α’ τάξης του συστεγαζόμενου Δημοτικού σχολείου. Τα νήπια συνεχώς χαιρετούν τους περσινούς τους φίλους και με ιδιαίτερη χαρά και προσήλωση τους παρακολουθούν την ώρα της Γυμναστικής. Την Δευτέρα 18/12/2023, κατόπιν συνεννόησης, τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μας συναντήθηκαν την τελευταία ώρα στον προαύλιο χώρο του σχολείου με τους μαθητές της Α’ Δημοτικού και έπαιξαν όλοι μαζί σε 2 μεικτές ομάδες (νηπιάκια και πρωτάκια αναμείχθηκαν σε κάθε ομάδα) ένα παιχνίδι ταχύτητας με μπαλάκια που είχε ετοιμάσει η γυμνάστρια του Δημοτικού. Όλα τα παιδιά πέρασαν υπέροχα, ιδιαίτερα τα νήπια που τους δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπαίξουν με τους παλιούς τους φίλους!
μετάβαση
μετάβαση2
Την Πέμπτη 21/12/2023 οι μαθητές και οι δασκάλες της Α’ τάξης του συστεγαζόμενου Δημοτικού σχολείου μας επισκέφθηκαν και μας τραγούδησαν τα κάλαντα των
Χριστουγέννων. Την άλλη μέρα φορέσαμε κι εμείς τα χριστουγεννιάτικα σκουφάκια μας, πήραμε τα τριγωνάκια μας και ανταποδώσαμε την επίσκεψη στο Δημοτικό, όπου
τραγουδήσαμε κι εμείς τα κάλαντα και μοιράσαμε ευχές.
κάλαντα1
κάλαντα2
Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού Σχολείου
Τρίπολης για την θερμή υποδοχή και την άψογη συνεργασία μας!

Χριστουγεννιάτικες δράσεις

Καλλιτεχνικό εργαστήριο: Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στόλισαν ξύλα κανέλας με χριστουγεννιάτικα στολιδάκια κι έφτιαξαν πολύ όμορφα και πρωτότυπα ημερολόγια!
ημερολόγια1
ημερολόγια2
Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής: Μικροί και μεγάλοι σηκώσαμε τα μανίκια μας, ζυμώσαμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το σχολείο ευωδίασε!
μπισκότα 1
μπισκότα 2
Κάλαντα: Την Πέμπτη 21/12/2023 οι μαθητές και οι δασκάλες της Α’ τάξης του
συστεγαζόμενου Δημοτικού σχολείου μας επισκέφθηκαν και μας τραγούδησαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Την άλλη μέρα φορέσαμε κι εμείς τα χριστουγεννιάτικα σκουφάκια μας, πήραμε τα τριγωνάκια μας και ανταποδώσαμε την επίσκεψη στο Δημοτικό, όπου τραγουδήσαμε κι εμείς τα κάλαντα και μοιράσαμε ευχές. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τα παιδάκια του συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου, τραγουδήσαμε μαζί τα κάλαντα και ανταλλάξαμε ευχές.
κάλαντα1
κάλαντα2
κάλαντα3