Κάρτα στον Πρωθυπουργό

Φέτος στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου, πρόκειται να  πραγματοποιηθεί  η διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα  (COP28), που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ατζέντα για το κλίμα. Το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ΕΕΠΦ, θα βρίσκονται εκεί προκείμενου να βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας στην παγκόσμια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε τα περιβαλλοντικά αγαθά και δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλες και όλοι.
Το σχολείο μας ήδη συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο των οικολογικών σχολείων (ecoschools) και  θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να συμβάλλουμε στην παγκόσμια διαβούλευση μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας. Σε αυτή λοιπόν την πολύ σημαντική προσπάθεια, οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες  μεταφέρουν τα αισιόδοξα μηνύματά τους για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος θα παρίσταται σε αυτό το Παγκόσμιο γεγονός.

 Τα παιδιά  παίρνουν τον λόγο για το περιβάλλον, γράφοντας ένα αίτημα, μία ανάγκη, ένα συμπέρασμα, μία ευχή, μία συμβουλή σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή!

                                                 Απολαύστε τα!

MixCollage 29 Nov 2023 10 23 PM 821 MixCollage 29 Nov 2023 10 32 PM 9170

Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Ειρήνης

Στις μέρες μας, όπου γειτονικοί μας λαοί βιώνουν το κακό του πολέμου, η επίκληση για ειρήνη έχει γίνει επιτακτική. Στο νηπιαγωγείο μας, αφού κατανοήσαμε την έννοια της ειρήνης μέσα από φωτογραφικό υλικό, παραμύθια και ποιήματα, συνειδητοποιήσαμε την αναγκαιότητα της ύπαρξής της για την ομαλή συμβίωση των λαών και νιώσαμε την ανάγκη, λόγω της δυσάρεστης επικαιρότητας, να φωνάξουμε στους μεγάλους με όλους τους τρόπους που μπορούμε ότι “ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ”!!!!!

Φτιάξαμε λοιπόν τη φάλαινα του Ευγένιου Τριβιζά που τρώει τον πόλεμο και σκορπίζει την ειρήνη, και ζωγραφίσαμε την Ειρήνη από το ποίημα της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη.

IMG 20231030 134806 867

Exif_JPEG_420

IMG 20231114 131402 377

 

Καλλιτεχνήσαμε το σήμα της ειρήνης που φτιάξαμε με τα δάχτυλά μας και το κολλήσαμε στα τζάμια της τάξης μας, για να καταλάβουν και οι μεγάλοι γιατί θέλουμε την ειρήνη!

σήμα ειρήνης

ΘΕΛΩ ΕΙΡΗΝΗ :         για να πηγαίνω στο σχολείο, για να βλέπω όμορφα πράγματα γύρω μου, για να μην πάει ο μπαμπάς στον πόλεμο, για να τραγουδάω και να χορεύω, για να βλέπω τον ήλιο και το ουράνιο τόξο, για να έχω φαγητό και σπίτι, για να βλέπω όμορφα όνειρα!!!!

Βγήκαμε ζωντανά στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης για να στείλουμε σε όλο τον κόσμο μηνύματα ειρήνης.

Με αυτή τη ραδιοφωνική εκπομπή συμμετείχαμε στο 2ο Solidarity Film Festival “Killah P” που διοργανώθηκε  από το Σύλλογο Πολιτισμού Παύλος Killah P Φύσσας, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα “Το Σκασιαρχείο” της οποίας είμαστε μέλη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα (Killah P), 1-5 Νοεμβρίου 2023. Στην πολυμεσική έκθεση του Φεστιβάλ αυτού προβλήθηκαν μαθητικές δημιουργίες με θέμα την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!

 

50η Επέτειος Πολυτεχνείου

50 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κι εμείς τιμήσαμε την επέτειο αυτή με μια μικρή εκδήλωση μνήμης. Κόκκινα γαρύφαλλα οδήγησαν τους γονείς στην Πύλη του Πολυτεχνείου κι εκεί συνάντησαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου να φωνάζουν με τις ντουντούκες τους κατά της δικτατορίας και υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας με τραγούδια και συνθήματα!

σκηνικόπαιδιά

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ και θα ζει για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας!!!!!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2023

Η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 7-22 Οκτωβρίου 2023 (EU Code Week) είναι ένα κίνημα βάσης που το διαχειρίζονται εθελοντές και το υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι η διοργάνωση δράσεων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με την σημασία του προγραμματισμού:

“Η εκμάθηση προγραμματισμού ενισχύει τη δημιουργικότητα, διδάσκει στους ανθρώπους να συνεργάζονται πέρα από τα φυσικά και γεωγραφικά όρια αλλά και να επικοινωνούν σε μια παγκόσμια γλώσσα. Αποδεικνύει ότι η τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας”.

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε και φέτος στο EU Code Week με τις εξής δραστηριότητες:

1. Μια βόλτα στην πόλη

100101

102

2. Ο αλγόριθμος μιας συνταγής

200201

202

3. Το δάσος ο πιο καλός μας φίλος, απειλείται

300301

4. Flags coding

400401

402

Έναρξη Δανειστικής Βιβλιοθήκης

«Τα βιβλία είναι η τροφή του μυαλού» λένε, γι΄αυτό κι εμείς φορέσαμε σκούφο και ποδιά, αδράξαμε τους πλάστες μας και ετοιμάσαμε έναν γλυκό … βιβλιομπουφέ

για τα παιδάκια μας!!!! Αφού τα παιδιά διάλεξαν το παραμύθι που ήθελαν, τους εξηγήσαμε τι θα κάνουν στο σπίτι και παίξαμε με τα εξώφυλλα των παραμυθιών. Ακολούθησε συγκέντρωση γονέων, στην οποία οι γονείς ενημερώθηκαν τόσο για την λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης όσο και για τον σωστό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου στο σπίτι, ώστε το παιδί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Το μεσημέρι τα παιδάκια μας έφυγαν ντυμένα ζαχαροπλάστες, με το βιβλίο που διάλεξαν, το έντυπο δανεισμού και ένα λαχταριστό κομμάτι τούρτας στο οποίο είχαν υπογράψει το Συμβόλαιο της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης.

collage1 1

collage4

ηδφ

collage2

collage5 116998010462071699801129360

Καλά αναγνωστικά ταξίδια!!!!

Απονομή Ετικέτας eTwinning School 2023-24

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε στο σχολείο μας την τιμητική πλακέτα και τη σημαία του Σχολείου eTwinning 2023-24! Είμαστε το μοναδικό νηπιαγωγείο στην Αρκαδία και ένα από τα 28 νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα που βραβεύτηκαν με τη συγκεκριμένη ετικέτα! Το σχολείο μας ανήκει πλέον σε ένα δίκτυο πρωτοπόρων σχολείων και είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως πρότυπο σχολείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη!

school label

Υιοθεσία καφέ αρκούδας

Στην Ελλάδα έως τον 17ο αιώνα, η καφέ  αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα όμως έχει περιοριστεί στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη με ελάχιστο πληθυσμό. Κίνδυνοι που την απειλούν είναι η καταστροφή των βιοτόπων της, η αλόγιστη υλοτομία, οι πυρκαγιές, η αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, η φόνευση από παραγωγούς που έπαθαν ζημιές, το λαθραίο κυνήγι και η αιχμαλώτιση μικρών για εμπόριο και παραστάσεις.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Το 1993 άνοιξε και λειτουργεί  ειδικά καταφύγια άγριας ζωής για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές της Φλώρινας αντίστοιχα.

Το νηπιαγωγείο μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, ευαισθητοποίησε τους μικρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες αυτού του κόσμου, γύρω από το ζήτημα των υπό εξαφάνιση ζώων και το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κι έτσι τα παιδιά κατανόησαν ότι το μέλλον του πλανήτη είναι στα χέρια των ανθρώπων και η προστασία του είναι χρέος όλων μας.  Το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ήταν μεγάλο κι έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του, συγκεντρώνοντας χρήματα για την «υιοθεσία» μιας αρκούδας .  Επικοινωνήσαμε με την οργάνωση , κάναμε ένα διαδικτυακό ταξίδι στις εγκαταστάσεις της και μάθαμε περισσότερα για τη δράση της. Αφού γνωρίσαμε όλες τις αρκουδίτσες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τα παιδιά διάλεξαν το δικό τους «παιδάκι» και το όνομα αυτού……….. ΠΑΤΡΙΚ !!!!!

collage1collage5



Λήψη αρχείου