Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2024
Σεισμός
Σεισμός, σεισμός μην σε πιάνει πανικός…..
Σε αυτή τη θεματική ασχοληθήκαμε με τον σεισμό, τι είναι, πως συμβαίνει και τι κάνουμε σε περίπτωση που γίνει ένας σεισμός.
Αρχικά, παρατηρήσαμε μια εικόνα με τον Εγκέλαδο, όπως αυτός εμφανίζεται στον κήπο των Βερσαλλιών
και συζητήσαμε σχετικά με αυτήν.
Στην συνέχεια, διαβάσαμε τον μύθο του Εγκέλαδου και συμμετείχαμε σε σχετικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, αφού διαβάσαμε τον μύθο, εμφανίστηκε στα χέρια μας το ρόπαλο του Εγκέλαδου, όπου όποιος το κρατούσε μεταμορφωνόταν στον Εγκέλαδο που προσπαθούσε να βγει από τα έγκατα της γης, χτυπώντας με το ρόπαλο του, όποιον έβρισκε μπροστά του. Για προστατευτούμε και να γλιτώσουμε από αυτόν, έπρεπε να βάλουμε τα χέρια μας στο κεφάλι μας….
Έπειτα, στη 2η δραστηριότητα ο Εγκέλαδος πετούσε πέτρες και εμείς έπρεπε να καλύψουμε τα κεφάλια μας και περπατώντας να μπούμε κάτω από τα τραπέζια για να προστατευτούμε.
Μιλήσαμε για τον σεισμό, είδαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και συζητήσαμε για το πως δημιουργείτε στην πραγματικότητα. Φτιάξαμε τις τεκτονικές πλάκες και είδαμε πως συγκρούονται ….
βιώσαμε ατομικά έναν μικρό σεισμό….
και παρατηρήσαμε μια έκρηξη ηφαιστείου, έπειτα και κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Ετοιμάσαμε και τα σεισμοσπιτάκια.
Ακόμη, μιλήσαμε για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού και παίξαμε ένα παιχνίδι κατηγοριοποίησης για το ποιες συμπεριφορές είναι σωστές και ποίες όχι, ώστε να δούμε τι έχουμε κατανοήσει.
Είδαμε και συζητήσαμε για το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης …
και εξηγήσαμε σε τι χρησιμεύει το κάθε ένα από όσα βρίσκονται μέσα….
Παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης όπου κρύβαμε τα αντικείμενα και έπρεπε να βρούμε ποιο αντικείμενο έλειπε κάθε φορά….
και ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να τοποθετήσουμε τα σωστά αντικείμενα στο βαλιτσάκι μας…
Μάλιστα, φτιάξαμε και τα δικά μας βαλιτσάκια.
Έπειτα, μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και αρχίσαμε να παίρνουμε τηλέφωνο τις υπηρεσίες που χρειαζόμασταν όταν συμβαίνει κάτι, βάσει του σεναρίου που είχαμε (πχ. Εγκλωβίστηκες στο ασανσέρ, ποιον θα καλέσεις; κτλ.).
Φτιάξαμε τα δικά μας κινητά τηλέφωνα για να μπορούμε να καλούμε άμεσα σε βοήθεια…
και ακούσαμε το τραγούδι “Σεισμός σεισμός μην σε πιάνει πανικός”.
Τέλος, κάναμε άσκηση σεισμού με όλα τα βήματα που επιβάλει το πρωτόκολλο ασφαλείας
και μετά την επιτυχημένη άσκηση σεισμού, πήραμε τα μετάλλια μας.
28η Οκτωβρίου
Ζήτω το Όχι!
Σε αυτή τη θεματική μιλήσαμε εκτενώς για τον πόλεμο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το παραμύθι “του Γίγαντα και του Νάνου” (Ιταλοί και Έλληνες, αντίστοιχα). Έγινε ο παραλληλισμός με τα γεγονότα: Δραματοποιήσαμε την ιστορία και ζωγραφίσαμε ότι μάς έκανε εντύπωση από το παραμύθι…
Όμιλος Τέχνης
Ο Banksy και η Τέχνη του δρόμου
Η ενασχόληση μας με το Banksy και την Τέχνη του δρόμου ξεκινά με την παρακολούθηση ενός animation video για τον καλλιτέχνη. Μετά την παρακολούθηση του video ξεκινά μια συζήτηση και ένας σχολιασμός για όλα όσα είδαμε. Έπειτα παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων που βασίστηκε σε όσα παρακολουθήσαμε. Τα παιδιά σηκώνονται ανά 2 και τους γίνονται ερωτήσεις. Απαντάει αυτός που χτυπάει πρώτος το κουδουνάκι.
Παρατηρούμε διάφορα έργα του Banksy και σχολιάζουμε το περιεχόμενο τους. Μέσω της τέχνης του προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε οτιδήποτε είναι άδικο και προξενεί κακό. Αντιλαμβανόμαστε ότι επιθυμεί δικαιοσύνη, ειδικά για όσους θεωρεί αδύναμους και ανυπεράσπιστους. Παρατηρούμε ότι πολλά έργα του περιλαμβάνουν παιδιά καθώς θεωρεί ότι τα παιδιά είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου.
Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε κι εμείς με στένσιλ όπως και ο καλλιτέχνης μας…
Και επειδή όλοι οι καλλιτέχνες του δρόμου χρησιμοποιούν ως καμβά τους τους τοίχους, εννοείται πως δημιουργήσαμε και στον τοίχο του σχολείου μας για να θυμόμαστε πάντα ότι τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου!
Όμιλος Τέχνης
ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ
Παρουσιάζουμε στα παιδιά πίνακες με τα παράξενα πορτραίτα του Πάμπλο Πικάσο. Εντοπίζουμε τις διαφορές σε σχέση με ρεαλιστικά πορτραίτα και εξηγούμε τι είναι το πορτραίτο. Αφού περιγράψουμε το καθένα από αυτά ,ακολουθούν τα παιχνίδια μας!
Παίζουμε μουσικές καρέκλες με τους πίνακες. Τοποθετούμε σε κάθε καρέκλα μισό πορτραίτο και τα άλλο μισό το κρατάνε τα παιδιά στο χέρι τους. Χορεύουν γύρω από τις καρέκλες με τη συνοδεία μουσικής και μόλις η μουσική σταματήσει ,πρέπει να βρουν το άλλο μισό του πορτραίτου τους και να καθίσουν εκεί!
Στη συνέχεια γινόμαστε ντετέκτιβ της Τέχνης και με το φακό μας ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία που ξέφυγαν από τους πίνακες για να τα επιστρέψουμε στον πίνακα που ανήκουν!
Σειρά έχει η σκυταλοδρομία μας! Χωριζόμαστε σε 3 ομάδες και σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε τα παράξενα πρόσωπα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να τοποθετήσει μόνο ένα χαρακτηριστικό και όταν το κάνει πρέπει να δώσει το χέρι του στο επόμενο μέλος της ομάδας του για να ξεκινήσει κι αυτό.
Αφού τελειώσουν τα παιχνίδια μας, πιάνουμε τα πινέλα, τα ψαλίδια και τις κόλλες μας και δημιουργούμε τα δικά μας παράξενα πορτραίτα!
Και ιδού το αποτέλεσμα!