Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).
Η Ελληνική Βουλή με τον νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το 1Ψήφισμα Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ όλες οι σχολικές μονάδες τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 να αφιερώσουν δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προαναφερόμενη Ημέρα Μνήμης.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε ως αφόρμηση ένα πολύ ωραίο βιβλίο: “Τα κίτρινα Καπέλα” της Κάλλυ Ματαθία-Κόβο
Μια ιστορία που μιλάει για φόβο και θάρρος, για φιλία που δε γνωρίζει όρια, για ευγνωμοσύνη και μνήμη. Μιλάει για αυτούς που, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το θεριό, ακούν την εσωτερική τους φωνή, την καρδιά τους, και βρίσκουν τη δύναμη να αποφασίσουν για την τύχη τους. Μιλάει όμως και για εκείνους που βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Πρόκειται για ένα αληγορικό παραμύθι που κατορθώνει να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά με τρόπο συναισθηματικά κατάλληλο, ώστε τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος να γίνουν κατανοητά χωρίς να διαταραχτεί ο ψυχισμός τους.
Ακολουθεί η εικαστική έκφραση της ιστορίας από τα νήπια: