Πρότυπο Ανάπτυξης Δράσεων Ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας
Τίτλος Δράσης: «Το φαγητό δεν το πετώ, το προσφέρω και βοηθώ».
Επίπεδο: Νηπιαγωγείο
Θεματικό Πεδίο
- Μηδενική Φτώχεια (δείκτης 1)
- Μηδενική Πείνα (δείκτης 2)
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Μέσα από γρίφους, ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών τα νήπια μαθαίνουν για την αξία της διατροφής τόσο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, όσο και ως δικαίωμά τους και κατανοούν πως το δικαίωμα αυτό λόγω συνθηκών κάποια άλλα παιδιά το στερούνται. Βιωματικές δραστηριότητες όπως η αναζήτηση τοπικών προϊόντων (κηπευτικών ή φυσικών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα), η παρασκεύη υγιεινών γευμάτων και η σωστή αποθήκευση και φύλαξή τους, η συλλογή και διάθεση τροφίμων σε κοινωνικούς φορείς, βοηθά να κατανοήσουν πως επιτυγχάνεται η μείωση της σπατάλης της τροφής και πως μπορούν να βοηθήσουν ευάλωτες ομάδες μέσα από πράξεις αλληλεγγύης, ώστε να μειωθεί η πείνα και η φτώχεια.
Μάθημα ή τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται:
Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Aγωγή Υγείας (Διατροφή)
Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ (Δικαιώματα του παιδιού)
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: ΚΕΠΕΑ Αρναίας:Δίκτυο «Ταπερίστας» των Νηπιαγωγείων, ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας: Δίκτυο «Διατροφή – Περιβάλλον – Υγεία»
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
- Κατανόηση βασικών ανθρώπινων αναγκών και ειδικότερα των παιδιών, όπως τροφή, στέγη, ρουχισμός.
- Αναγνώριση της αξίας της σωστής διατροφής στην ανάπτυξή τους, της αξίας σωστής διαχείρισης της τροφής και μείωση της σπατάλης της.
- Κατανόηση της ανάγκης ενίσχυσης του τόπου τους και της τοπικής οικονομίας.
- Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και αλληλοβοήθειας για παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας με συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής υποστήριξης.
Πεδίο Υλοποίησης
- Σχολική αίθουσα (ανάγνωση παραμυθιών, συλλογή, επεξεργασία και ταξινόμηση πληροφοριών, φύλλα εργασίας, κατασκευή αφισών, παρασκευή φρουτοσαλάτας και δεκατιανού).
- Συνεργασία με ΚΕΠΕΑ Αρναίας: Δίκτυο «Ταπερίστας» – «Ημέρα Δεκατιανού».
- Συνεργασία με ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας-Νεάπολης: Δίκτυο «Διατροφή – Περιβάλλον – Υγεία»
- Συνεργασία με Διατροφολόγο.
- Συνεργασία με τους Γονείς του Νηπιαγωγείου (συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας), τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου (μεταφορά τροφίμων)
- Συνεργασία με το Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας (διάθεση τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες).
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
Διερεύνηση (2 ώρες)
Με αφορμή ένα μήνυμα που έφτασε στο νηπιαγωγείο μας από τον Ντετέκτιβ Βανς σχετικά με την διατροφή, τα παιδιά συζητούν για την διατροφή, τους λόγους που κάποια παιδιά δεν τρέφονται σωστά (τρώνε ανθυγιεινά, δεν έχουν χρήματα, πεινάνε), αναρωτιούνται και προσπαθούν να βρουν τρόπους βοήθειας.
https://tinyurl.com/26547v8z
Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Voki Άβαταρ, γρίφοι, εννοιολογικοί χάρτες.
Προετοιμασία/Σχεδιασμός (2 ώρες)
Τα παιδιά αποφασίζουν
- την συλλογή πληροφοριών για: την υγιεινή διατροφή, τα προϊόντα της Κρήτης, συνταγές, τρόπους διαχείρισης, διατήρησης και μεταφοράς της τροφής.
- Δημιουργία αφισών: πυραμίδα υγιεινής διατροφής, τοπικών προιόντων
- Να αποτυπώσουν σε φύλλα εργασίας το δικαίωμα σε τροφή, στέγη και ρούχα.
- Να παρασκευάσουν φρουτοσαλάτα και δεκατιανό με τοπικά υγιεινά και διατηρήσιμα υλικά.
- Να συγκεντρώσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας με την βοήθεια των γονέων και να τα διαθέσουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Υλοποίηση (5 διδακτικές ώρες)
«Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό». Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από γρίφους, βιβλία και παραμύθια την αξία της σωστής διατροφής και την σημασία της στην ανάπτυξή τους. Κατασκευάζουν αφίσα με την πυραμίδα της διατροφής.
«Τα Δικαιώματα των παιδιών». Τα παιδιά μέσα από αφηγηματικές ιστορίες έρχονται σε επαφή με βασικές ανάγκες- δικαιώματα και καλούνται να προβληματιστούν με θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη στέγης λόγω συγκεκριμένων συνθηκών. Ζωγραφίζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε τροφή, στέγη και ρούχα.
«Από την μάνα Γη ….στην κατσαρόλα» Τα παιδιά ανακαλύπτουν τοπικά προϊόντα, είτε κηπευτικά – είτε ενδημικά, συλλέγουν με την βοήθεια των γονέων σχετικές συνταγές και συζητούν την σημασία που έχει η εύρεση τροφής και οι επιπτώσεις της έλλειψής της. Κατηγοριοποιούν τοπικά προϊόντα και δημιουργούν με κολάζ ανάλογη αφίσα.
«Ημέρα Δεκατιανού» Τα παιδιά φτιάχνουν ομαδικά το δεκατιανό τους, παρασκευασμένο με τοπικά υγιεινά υλικά και σε υπολογισμένη ποσότητα που καλύπτει απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, μέσα σε σκεύη διατήρησης και σωστής αποθήκευσης, κάνοντας πράξη τον διαμοιρασμό του φαγητού, την μείωση της σπατάλης της τροφής και της μη απόρριψής της στα σκουπίδια.Ταυτόχρονα, φτιάχνουν από φρούτα εποχής φρουτοσαλάτα και συζητούν για την αξία της ισορροπημένης διατροφής.
«Τα Κουτιά της Καλοσύνης». Με την βοήθεια των γονέων συλλέγουν τρόφιμα μακράς διάρκειας με σκοπό την δωρεά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας.
Επικοινωνία-Διάχυση ( 2 ώρες)
- Τα παιδιά συμμετέχουν στην δράση «Ημέρα Δεκατιανού» του Δικτύου «Ταπερίστας» φτιάχνοντας ομαδικά και παρουσιάζοντας σε άλλα σχολεία της Ελλάδας το πιο αξιοζήλευτο δεκατιανό.
- Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία της Λαμίας, μέσω του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας και του Δικτύου «Διατροφή-Περιβάλλον- Υγεία», δημιουργούν ηλεκτρονικό βιβλίο με αντίστοιχες τοπικές υγιεινές συνταγές, δίνοντας έμφαση στην χρησιμοποίηση τοπικών υλικών με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και το παρουσιάζουν σε αντίστοιχη δράση του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας (27/5/2025).
- Παραδίδουν τα τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο.
Αναστοχασμός (1 ώρα)
- Τα παιδιά συζητούν για τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους και εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τις δράσεις που πραγματοποίησαν.