Δράσεις Ενεργού Πολίτη: «Το φαγητό δεν το πετώ, το προσφέρω και βοηθώ»

Πρότυπο Ανάπτυξης Δράσεων Ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας

Τίτλος Δράσης: «Το φαγητό δεν το πετώ, το προσφέρω και βοηθώ».

Επίπεδο: Νηπιαγωγείο

Θεματικό Πεδίο

  1. Μηδενική Φτώχεια (δείκτης 1)
  2. Μηδενική Πείνα (δείκτης 2)

Σύντομη περιγραφή της Δράσης

Μέσα από γρίφους, ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών τα νήπια μαθαίνουν για την αξία της διατροφής τόσο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, όσο και ως δικαίωμά τους και κατανοούν πως το δικαίωμα αυτό λόγω συνθηκών κάποια άλλα παιδιά το στερούνται. Βιωματικές δραστηριότητες όπως η αναζήτηση τοπικών προϊόντων (κηπευτικών ή φυσικών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα), η παρασκεύη υγιεινών γευμάτων και η σωστή αποθήκευση και φύλαξή τους, η συλλογή και διάθεση τροφίμων σε κοινωνικούς φορείς, βοηθά να κατανοήσουν πως επιτυγχάνεται η μείωση της σπατάλης της τροφής και πως μπορούν να βοηθήσουν ευάλωτες ομάδες μέσα από πράξεις αλληλεγγύης, ώστε να μειωθεί η πείνα και η φτώχεια.

Μάθημα ή τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται:

Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Aγωγή Υγείας (Διατροφή)

Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ (Δικαιώματα του παιδιού)

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: ΚΕΠΕΑ Αρναίας:Δίκτυο «Ταπερίστας» των Νηπιαγωγείων, ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας: Δίκτυο «Διατροφή – Περιβάλλον – Υγεία»

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

  • Κατανόηση βασικών ανθρώπινων αναγκών και ειδικότερα των παιδιών, όπως τροφή, στέγη, ρουχισμός.
  • Αναγνώριση της αξίας της σωστής διατροφής στην ανάπτυξή τους, της αξίας σωστής διαχείρισης της τροφής και μείωση της σπατάλης της.
  • Κατανόηση της ανάγκης ενίσχυσης του τόπου τους και της τοπικής οικονομίας.
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και αλληλοβοήθειας για παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας με συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής υποστήριξης.

Πεδίο Υλοποίησης

  • Σχολική αίθουσα (ανάγνωση παραμυθιών, συλλογή, επεξεργασία και ταξινόμηση πληροφοριών, φύλλα εργασίας, κατασκευή αφισών, παρασκευή φρουτοσαλάτας και δεκατιανού).
  • Συνεργασία με ΚΕΠΕΑ Αρναίας: Δίκτυο «Ταπερίστας» – «Ημέρα Δεκατιανού».
  • Συνεργασία με ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας-Νεάπολης: Δίκτυο «Διατροφή – Περιβάλλον – Υγεία»
  • Συνεργασία με Διατροφολόγο.
  • Συνεργασία με τους Γονείς του Νηπιαγωγείου (συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας), τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου (μεταφορά τροφίμων)
  • Συνεργασία με το Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας (διάθεση τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες).

Φάσεις Υλοποίησης Δράσης

Διερεύνηση (2 ώρες)

Με αφορμή ένα μήνυμα που έφτασε στο νηπιαγωγείο μας από τον Ντετέκτιβ Βανς σχετικά με την διατροφή, τα παιδιά συζητούν για την διατροφή, τους λόγους που κάποια παιδιά δεν τρέφονται σωστά (τρώνε ανθυγιεινά, δεν έχουν χρήματα, πεινάνε), αναρωτιούνται και προσπαθούν να βρουν τρόπους βοήθειας.
https://tinyurl.com/26547v8z
archeio lhpshs7fdfe70c 25f2 48d4 9141 10e73836487c

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Voki  Άβαταρ, γρίφοι, εννοιολογικοί χάρτες.

Προετοιμασία/Σχεδιασμός (2 ώρες)

Τα παιδιά αποφασίζουν

  • την συλλογή πληροφοριών για: την υγιεινή διατροφή, τα προϊόντα της Κρήτης, συνταγές, τρόπους  διαχείρισης, διατήρησης και μεταφοράς της τροφής.
    3c262aad e65f 40a7 99d6 4ab13a25160958f9a825 cc8c 482f 80c0 7216bfe20ccf
  • Δημιουργία αφισών: πυραμίδα υγιεινής διατροφής, τοπικών προιόντων a7ad54a9 cdb0 4ed8 9d35 e9b8a226ada8ca5fe17b 645a 4ea1 8b83 5bcd37989927
  • Να αποτυπώσουν σε φύλλα εργασίας το δικαίωμα σε τροφή, στέγη και ρούχα.
    d428857e 6e26 42ae 9b27 c1fa679fd38a
  • Να παρασκευάσουν φρουτοσαλάτα και δεκατιανό με τοπικά υγιεινά και διατηρήσιμα υλικά.8aa1c617 cf26 446c 9c4a fde326558224
  • Να συγκεντρώσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας με την βοήθεια των γονέων και να τα διαθέσουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
    1ac9e3cb 5ddf 404e afb7 77ae7aac6c73

Υλοποίηση (5 διδακτικές ώρες)

«Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό». Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από γρίφους, βιβλία και παραμύθια την αξία της σωστής διατροφής και την σημασία της στην ανάπτυξή τους. Κατασκευάζουν αφίσα με την πυραμίδα της διατροφής.

«Τα Δικαιώματα των παιδιών». Τα παιδιά μέσα από αφηγηματικές ιστορίες  έρχονται σε επαφή με βασικές ανάγκες- δικαιώματα και καλούνται να προβληματιστούν με θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη στέγης λόγω συγκεκριμένων συνθηκών. Ζωγραφίζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε τροφή, στέγη και ρούχα.

«Από την μάνα Γη ….στην κατσαρόλα» Τα παιδιά ανακαλύπτουν τοπικά προϊόντα, είτε κηπευτικά – είτε ενδημικά, συλλέγουν με την βοήθεια των γονέων  σχετικές συνταγές και συζητούν την σημασία που έχει η εύρεση τροφής και οι επιπτώσεις της έλλειψής της. Κατηγοριοποιούν τοπικά προϊόντα και δημιουργούν με κολάζ ανάλογη αφίσα.
c5c07474 b910 45e5 94f3 a228b1660fc3

«Ημέρα Δεκατιανού» Τα παιδιά φτιάχνουν ομαδικά το δεκατιανό τους, παρασκευασμένο με τοπικά  υγιεινά υλικά και σε υπολογισμένη ποσότητα που καλύπτει απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, μέσα σε σκεύη διατήρησης και σωστής αποθήκευσης, κάνοντας πράξη τον διαμοιρασμό του φαγητού,  την μείωση της σπατάλης της τροφής και της μη απόρριψής της στα σκουπίδια.Ταυτόχρονα, φτιάχνουν από φρούτα εποχής φρουτοσαλάτα και συζητούν για την αξία της ισορροπημένης διατροφής.

«Τα Κουτιά της Καλοσύνης». Με την βοήθεια των γονέων συλλέγουν τρόφιμα μακράς διάρκειας με σκοπό την δωρεά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας.

https://radiolasithi.gr/eycharistirio-toy-koinonikoy-pantopoleioy-gia-dorees-apo-dimotika-kai-nipiagogeia/

Stigmiotypo 10 6 2025 182634 radiolasithi.gr  Stigmiotypo 10 6 2025 183030 radiolasithi.gr  Stigmiotypo 10 6 2025 183048 radiolasithi.gr

 

 

Επικοινωνία-Διάχυση  ( 2 ώρες)

  • Τα παιδιά συμμετέχουν στην δράση «Ημέρα Δεκατιανού» του Δικτύου «Ταπερίστας» φτιάχνοντας ομαδικά και παρουσιάζοντας σε άλλα σχολεία της Ελλάδας το πιο αξιοζήλευτο δεκατιανό.
  • Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία της Λαμίας, μέσω του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας και του Δικτύου «Διατροφή-Περιβάλλον- Υγεία», δημιουργούν ηλεκτρονικό βιβλίο με αντίστοιχες τοπικές υγιεινές συνταγές, δίνοντας έμφαση στην χρησιμοποίηση τοπικών υλικών με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και το παρουσιάζουν σε αντίστοιχη δράση του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας (27/5/2025).
  • Παραδίδουν τα τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Αναστοχασμός (1 ώρα)

  • Τα παιδιά συζητούν για τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους και εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τις δράσεις που πραγματοποίησαν.

Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας-Νεάπολης

Τη φετινή σχολική χρονιά είχαμε τη χαρά να λάβουμε μέρος στο “Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης: “Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία” του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας-Νεάπολης και να συνεργαστούμε με τα 2ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας και 26ο, 30ο και 31ο Νηπιαγωγεία Λαμίας.

Σκοπός του δικτύου αυτού ήταν να να εισάγει τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπ/κούς και τις κοινωνικές ομάδες σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με έννοιες όπως: «φέρουσα ικανότητα», «παραδοσιακή διατροφή», «σπατάλη φυσικών πόρων», «υγιεινή διατροφή», «αειφορία των τοπικών κοινωνιών» και «μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος.

Η δική μας ομάδα, με ήρωα τον Μιχάλη ή Μιχαλιώ… προσπάθησε να συγκεντρώσει συνταγές, τόσο μεσημεριανών, όσο και δεκατιανών γευμάτων από την Κρήτη και τη Λαμία για να τις βάλει στο βιβλίο με συνταγές που ετοίμαζε.

Στο σχολείο μας, με τη συνδρομή των γονέων, στρωθήκαμε στο ψάξιμο και βρήκαμε διάφορες συνταγές, που εκτός από νόστιμες είναι και σούπερ υγιεινές! Έπειτα, ψηφίσαμε τις αγαπημένες μας και το 1ο τμήμα επέλεξε να προτείνει στον Μιχάλη το Αρνάκι με Σταμναγκάθι, ενώ το 2ο τμήμα του πρότεινε Χοχλιούς με χόνδρο.
58f9a825 cc8c 482f 80c0 7216bfe20ccf

Εδώ μπορείτε να δείτε το βιβλίο συνταγών που έφτιαξε ο Μιχάλης (ή Μιχαλιός…) μετά τη βοήθεια που έλαβε και από τα 5 σχολεία.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το padlet που φτιάξαμε από κοινού και τον τρόπο που το κάθε σχολείο βοήθησε τον Μιχάλη (ή Μιχαλιώ…).

Στις 27/05 συνδεθήκαμε όλοι μαζί και παρουσιάσαμε την απο κοινού μας δράση στα υπόλοιπα σχολεία του δικτύου. Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία που… γιατί όχι; ελπίζουμε να συνεχιστεί σε νέα δίκτυα!

Εις το επανιδείν!
0bd339d9 d838 4899 b966 95334edb7ed5

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το εργαστήριο δεξιοτήτων του 3ου Θεματικού Κύκλου Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη επιλέχθηκε από την υποενότητα: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είχε τίτλο Τα δικαιώματα των παιδιών.

ERGASTHRIA DEXIOTHTON THEMATIKOI KYKLOI

Σκοπός του εργαστηρίου αυτού ήταν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων που έχουν τα παιδιά. Μιλήσαμε για τη σημασία του να σεβόμαστε τους άλλους, όπως θα θέλαμε να σέβονται και εκείνοι εμάς και έτσι το συγκεκριμένο εργαστήριο διασυνδέθηκε με το φέτινό Σχέδιο Δράσης της σχολικής μας μονάδας.

Ακόμα, δουλέψαμε το συγκεκριμένο εργαστήριο με τη διασύνδεση του υλικού από την ιστοσελίδα της ΠΡΩΤΑ.12 και του οδηγού σπουδών του Προγράμματος “Το Δεντρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων”, όπου μέσα από ζωάκια με περίεργα ονόματα, όπως το γαϊδουράκι Έτσιμελεν, το λαγουδάκι Τραλαριλαρό, και το αρκουδάκι Σιγουράκι τα παιδιά αναγνώρισαν τα δικά τους δικαιώματα.

Ο Οδηγός Σπουδών του προγράμματος βρίσκεται εδώ: https://blogs.sch.gr/3nipieralas/files/2025/05/BIBLIARAKI-zoakia-_final_CompressPdf.pdf

Το εργαστήριο δεξιοτήτων βρίσκεται εδώ: https://blogs.sch.gr/3nipieralas/files/2025/05/Ta-dikaiomata-ton-paidion_CompressPdf.pdf

Ενδεικτικά φύλλα εργασίας των παιδιών:

604ce112 85e8 4e8e 82c2 530b6970b96c 309e027e cdd4 43c3 8979 602043b5f79a

 

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας – Γ’ Τρίμηνο

Οι ενέργειες υλοποίησης του σχεδίου δράσης κατά το Α τρίμηνο βρίσκονται εδώ.

Οι ενέργειες υλοποίησης του σχεδίου δράσης κατά το Β τρίμηνο βρίσκονται εδώ.

Κατά το Γ’ Τρίμηνο: Mάρτιος – Μάιος έγιναν οι εξής ενέργειες υλοποίησης:

  1. Ολοκλήρωση ΠΨΥ.
  2. Διενέργεια τελικού κοινωνιογράμματος στα παιδιά και χορήγηση τελικών ερωτηματολογίων προς γονείς διεξαγωγή αποτελεσμάτων.
    fa58dc55 d158 4e8f 9a9e a4ac84b690df
  3. Συμμετοχή στην «Ημέρα Δεκατιανού»του Δικτύου «Ταπερίστας» του ΚΕΠΕΑ Αρναίας, με συνεργασία και των 2 τμημάτων για ομαδική παρασκευή πρωινού και παρουσίαση δεκατιανού με δρώμενο σε σχολεία του δικτύου (18/3/2025).
  4. Παιχνίδια ρόλων όπως: “γιατροί και ασθενείς” στο πλαίσιο της Ημέρας Δεκατιανού, ή στο πλαίσιο του ΠΨΥ επεξεργασία αφηγηματικών ιστοριών με βιωματικό τρόπο.

    00921e99 4c67 4897 ab2c ea7d2ebcd1b8

  5. Συμμετοχή στην «Ημέρα Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης 2025», με την υλοποίηση του πλάνου μαθήματος: «Αχερουσία: Η Πόλη των Συναισθημάτων», διοργάνωση «Χαρισμάθεια -Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (07-04-2025)
    Το πλάνο μαθήματος βρίσκεται εδώ: https://blogs.sch.gr/3nipieralas/files/2025/05/ACHEROYSIA_DIDASKALIA-1.pdf
    EO HDE Site 061224 1280x624a69f79c8 7400 4c31 a39d bbd50bf69871
  6. Επίσκεψη Α΄ τάξης 3ου Δημοτικού. Υλοποίηση Πασχαλινού εργαστηρίου κατασκευών (09/04/2025).
  7. Συλλογή τροφίμων από τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε συνεργασία με τους γονείς για το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Τα Κουτιά Της Καλοσύνης» (Δράσεις Ενεργού Πολίτη) (04/4- 07/04/25).
  8. Παιχνίδια συνεργασίας όπως: βοήθησε τον/την φίλο/η σου να φτάσει σε μια πεταλούδα 978f6013 a2ca 4903 b456 a30769e78404
  9. Επίσκεψη Α’ τάξης 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιεραπετρας, υλοποίηση Πασχαλινού εργαστηρίου κατασκευών (09/04/2025).
  10. Επίσκεψη 3ου Νηπ/γείου στο 3ο Δημ, Σχ., κατασκευή αναμνηστικών, ολοκλήρωση Προγράμματος Ομαλής Μετάβασης (21/05/25).
  11. Συνεργασία μαθητών-μαθητριών με 2ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας, 26ο, 30ο, και 31ο Νηπ. Λαμίας, παρουσίαση του ebook (storyjumper) και του padlet σε σχολεία του Εθνικού Δικτύου «Διατροφή-Περιβάλλον-Υγεία», ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας-Νεάπολης (27/5/25).
  12. Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης στους γονείς τον Ιούνιο.
  13. Αποστολή παραγόμενου υλικού στην υπεύθυνη ΠΨΥ, Πανεπιστημίο Πατρών.
  14. Ολοκλήρωση Προγράμματος Ψυχικής Υγείας.

Αποδεικτικά στοιχεία: Ημερολόγιο σχολικής ζωής, Βιβλίο Πράξεων, Ημερολόγιο Παρατήρησης, Φάκελος Σχεδίου Δράσης, Ιστοσελίδα σχολείου, Βιβλίο Πράξεων Προϊσταμένης.

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας – Β’ Τρίμηνο

Οι ενέργειες υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης κατά το α’ τρίμηνο του σχολικού έτους βρίσκονται εδώ.

Κατά το Β΄ ΤρίμηνοΔεκέμβριος Μάρτιος έγιναν οι εξής ενέργειες υλοποίησης:

Α) Η υλοποίηση του Προγράμματος Ψυχικής Υγείας στα Σχολεία (PROMEHS) του Παν/μίου Πατρών. Αξιοποίηση  προτεινόμενου υλικού του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος για μαθητές, εκπ/κούς, γονείς (δραστηριότητες, βίντεο, αφηγηματικές ιστορίες, φύλλα εργασίας, κ.λ.π).

Β) Επιπλέον δράσεις και δραστηριότητες:

  1. Ανάγνωση, διδακτική αξιοποίηση παραμυθιών της Σχ. Βιβλιοθήκης, όπως:
    «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουνε», «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε», «Ένας Νταής στο σχολείο μας», «Το Αστέρι της φιλίας», «Τουλάχιστον δύο», «Ένα πουλί στην πρίζα», «Ο Εγωιστής Γίγαντας», «Και η αγάπη… Σε ποιο σπίτι μένει», «Είναι καλό να είμαι ο εαυτός μου», «Μαθαίνω να σέβομαι», «Μου μοιάζεις και σου μοιάζω», «Ο εγωιστής γίναντας», «Το χαρούμενο λιβάδι», «Ο Ελμερ», «Η μέρα που έγινα κι εγώ λύκος», «Με μια κουβέρτα στο διάστημα», «Το μικρό αγόρι και τα 4 αυγά», «Η παλέτα των δύσκολων συναισθημάτων», «Σταμάτα να με πειράζεις» «Αυτό που νιώθω», «Αχ, γιατί να είμαι γατά», «Το παπάκι που δεν του αρέσαν τα ποδαράκια του», «Μοιάζουμε διαφορετικοί αλλά είμαστε ίδιοι», «Έχω δικαίωμα, έχω δικαίωμα!», «Δε μ’ αρέσει τ’ ονομά μου», «Τι φοβούνται τα παιδιά του κόσμου», «Τα συναισθήματα των ανθρώπων».
    c01a9b3c d5be 4f30 9e5a d5079c455176cc51a095 8d4c 4f89 8985 977696c61f1a
  2. Παιδαγωγική αξιοποίηση εκπαιδευτικών παραμυθιών-βίντεο: Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε, Καμπάνια Υπουργείου Παιδείας-Stop Bullying, Στάσου πλάι μου και της ταινίας μικρού μήκους “Ήρωες“.
  3. Αξιοποίηση ΤΠΕ για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού-δημιουργία ψηφιακού βιβλίου (storyjumper) και padlet με τα 2ο Νηπ. Ιεράπετρας, 26ο, 30ο, και 31ο Νηπ. Λαμίας.
  4. Δραστηριότητα επίλυσης συγκρούσεων “Περιμένω τη σειρά μου” και “Βασιλιάς/βασίλισσα της σιωπής”
    4e2a54e7 0543 4488 a517 e5757dc083c57263c2dc ce05 436a acab 007e43c901ee
  5. παιχνίδι ρόλων: “οι ντεντέκτιβ ψάχνουν το μυστικό…”
    913e7d42 5701 4a8a 842e 6f77e0e2b2c0
  6. Συνεργασία παιδιών για συνδιοργάνωση-παρουσίαση γιορτής 25ης Μαρτίου.
  7. Επίσκεψη στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας-Ημέρα ατόμων με αναπηρία. Χριστουγεννιάτικες κατασκευές από τα παιδιά των 2 σχολείων-καλλιέργεια ενσυναίσθησης-αποδοχής (03/12/2024),
  8. Επίσκεψη Α’ τάξης 3ου Δημοτικού και παρασκευή λαδοκούλουρων σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Ιεράπετρας (18/12/2024).
  9. Διασύνδεση – Υλοποίηση Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Γ’ κύκλου «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», με τίτλο «Τα Δικαιώματα των Παιδιών». Αξιοποίηση υλικού από την ΠΡΩΤΑ.12 «Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων του Παιδιού», εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπ/κής Πολιτικής.
    – Φύλλα εργασίας: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους»
    309e027e cdd4 43c3 8979 602043b5f79a 604ce112 85e8 4e8e 82c2 530b6970b96c
  10. Υλοποίηση προγράμματος «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», συνεργασία των
    τμημάτων του νηπιαγωγείου

Σε αυτον τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τις ενέργεις υλοποίησης του σχεδίου δράσης για το γ’ τρίμηνο.

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων της φετινής χρονιάς ήταν απο τη θεματική ενότητα “Ευ Ζην” και πιο συγκεκριμένα αφορούσε την Υποθεματική Ενότητα Υγεια και Διατροφή.

ERGASTHRIA DEXIOTHTON THEMATIKOI KYKLOI

Τίτλος του εργαστηρίου ήταν “Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό” και τα παιδιά καλούνταν να λύσουν ορισμένους γρίφους που τους έστελνε με μήνυμα ο Ντεντέκτιβ Βανς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η σωματική και η ψυχική υγεία, η διατροφή και η άθληση.

Εκτός από την πληθώρα δραστηριότητων που διέθετε το συγκεκριμένο εργαστήριο, στο νηπιαγωγείο μας φιλοξενήσαμε μια διατροφολόγο και μια γυμνάστρια, οι οποίες μας απάντησαν στις ερωτήσεις που είχαμε και μας έδειξαν, η καθεμιά από το πεδίο της, πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε το σώμα μας.
235c7c9c 5584 40f6 963a 7f152204f25f 3e7d4042 4b09 497e 962d 9472bf03ae7e

Τα παιδιά, διάβασαν, επίσης, νέα παραμύθια όπως “Ο βασιλιάς Ευτραφής και η χαρά της διατροφής” της Ναντίνας Κυριαζή, εκδ. ΔΙΑΠΛΟΥΣ και “Ο Ωραίος Δαρείος” της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδ. Πατάκη.Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΕΥΤΡΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ https://www.patakis.gr/wp-content/uploads/2025/02/09317.jpg

Ακόμα, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να καταγράψουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να δουν πως μπορούν και αν πρέπει να τις βελτιώσουν. Ασχολήθηκαν με ομαδικές εργασίες και φύλλα εργασίας που βοήθησαν, κυρίως εμάς, να κατανοήσουμε το πόσο είχαν αφομοιώσει όσα έμαθαν από το συγκεκριμένο εργαστήριο, ενώ κλείνοντας, έφτιαξαν δικές τους διατροφικές πυραμίδες και κατηγοριοποίησαν τοπικά προιόντα σε αυτές.
3c262aad e65f 40a7 99d6 4ab13a25160901f905ab d4cd 471f 896a bb5d9527ef7a b7008349 25b0 40f6 8304 ba2225446a9a

Εδώ μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο εργαστήριο: https://blogs.sch.gr/3nipieralas/files/2025/05/1_Oi_ntetektib_anakalyptoyn_to_mystiko_gia_soma_gero_kai_myalo_dynato.pdf

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας – Α’ Τρίμηνο

Για τη φετινή σχολική χρονιά, παρακολουθώντας τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τις δυσκολίες που αυτοί/ές αντμετωπίζουν, όσον αφορά την κοινωνική μάθηση, την ανθεκτικότητα και τη συμπεριφορά αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια των μεταξύ τους σχέσεων, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο μαθησιακό κλίμα για να προαχθεί η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και η πρόληψη των αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών.

Το Σχέδιο Δράσης Αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας αφορά τον ομώνυμο Άξονα: Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών. Καίριο ρόλο διαδραματίζει η υλοποίηση του Προγράμματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ωστόσο, πριν αυτό υλοποιηθεί κρίθηκε πρέπον το Α’ τρίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος) να:

Α) συγκλιθεί σύλλογος διδασκόντων/ουσών για αναγκαιότητα πραγματοποίησης του σχεδίου (Πράξη 8/04-12-
2024, Βιβλίο Πρακτικών).

Β) διερευνηθούν-αποτυπωθούν οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών το κλίμα στην τάξη με:

  1. διενεργηθεί κοινωνιόγραμμα, αλλά και ατομική συνέντευξη στα παιδιά (καταγραφή θετικών-αρνητικών
    προτιμήσεων-αλληλεπιδράσεων (Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν της Δρ. Μαρία Ηρακλέους, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου).
    e6d71bdb 1321 4f67 a0e7 cee310a6866a
  2. δοθεί ερωτηματολόγιο και στους γονείς, ώστε τα παιδιά να εκφράσουν και στο σπίτι τις απόψεις τους στα συγκεκριμένα θέματα (Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν της Δρ. Μαρία Ηρακλέους, Λειτουργός Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου).
    (Ενδεικτικές απαντήσεις, το έντυπο καταγραφής προτιμήσεων, οι ερωτήσεις της συνέντευξης, το ερωτηματολόγιο. Αναλυτικά βρίσκονται στον φάκελο Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας)
    63f1fa57 0546 42ad 850b 8a2b5e0ebee3
  3. παρατηρηθούν οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών/μαθητριών, σε οργανωμένο και μη πλαίσιο, και να καταγραφούν οι αρνητικές συμπεριφορές στο Ημερολόγιο Νηπιαγωγού.6bc0b3bc 2ca8 4712 a373 4e466b138b5a 18f23e9b 9391 4703 b054 f9d599b0d9d7

Γ) αποδελτιωθούν ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις/κοινωνιογράμματα. Διεξαγωγή συμπερασμάτων και καταγραφή ζητημάτων που ανέκυψαν:

  • Αδυναμία κάποιων παιδιών στη σύναψη αρμονικών σχέσεων με τα υπόλοιπα.
  • Έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων και δυσκολίες συνεργασίας σε ομάδες εργασίας-ομαδικό παιχνίδι.
  • Ζητήματα κοινωνικής απόρριψης κάποιων μαθητών-τριών βάση κριτηρίων όπως: επιθετική συμπεριφορά, δυσκολία κατανόησης ομιλίας, ήδη διαμορφωμένες σχέσεις μεταξύ ορισμένων παιδιών με ενίσχυση εκτός σχολικού περιβάλλοντος (Φάκελος σχεδίου δράσης, ημερολόγιο νηπιαγωγού).

Δ) Προτάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και δραστηριόητες για την επίλυση των ζητημάτων:

  1. Ενημέρωση γονέων για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης (6/11/24)
  2. Υποστήριξη-ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στη σχολική καθημερινότητα-διασύνδεση με το Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Τα δικαιώματα των παιδιών” στο Β’ Τρίμηνο.
  3. Υλοποίηση Προγράμματος Ομαλής Μετάβασης (ΠΟΜ) για ενίσχυση συνεργασίας-ψυχικής ανθεκτικότητας σε καταστάσεις αλλαγών.

Ε) Στοχευμένες δράσεις:

  1. θεσπιστούν οι κανόνες της τάξης μαζί με την ολομέλεια.
    ab166cf6 8d70 4554 aa2c 66c2504f4ef5beb3ba5a c4cb 4a9f a19c 7da845b7faf8 d42b8816 d89b 4887 8748 cc755577e80c
  2. δημιουργηθούν εναλλασσόμενες ομάδες αλληλεπίδρασης και ομάδες εργασίας (παρεούλα, τραπεζάκια)
    c9d78e98 fa20 4b59 8430 e511c486e9312692e635 b398 49ad ae84 5b50e1796774
  3. ενδυναμωθούν οι σχέσες μέσα από α) παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης, όπως “βρίσκω τους φίλους της ομάδας μου”
    373444a8 fa17 4693 8f20 aa59141688ce,
    “που είναι το άλλο μου μισό;”
    f05fa83a e45b 4485 a290 4c7921547448,
    “η παντομίμα της φιλοφρόνησης”
    39192c9d be40 4aac bfb0 80ede58ef8d4,
    “η προσωπογραφία του φίλου μου”
    a1b18916 64b5 493c b50f 979d628ed6ab c1699b65 52a0 4a0a 98fa b837420e0436,
    “οδηγοί και τυφλοί”
    1c09fbf4 fddc 4527 b892 b9f41fd77855 1 9a584bec 7ae7 4544 864f 2cfac6b19b0f
    “μαζεύω πατάτες”
    bc85088f c41a 4fe1 88ba 207ae49800b5
    εκλογές στο νηπιαγωγείο (17/11)
    924048e0 ac90 4339 864b 3752e685743c cdf3e129 e4d2 4068 9d90 f8599da17d47
    και β) φύλλα εργασίας, όπως “ζωγραφίζω τα μέλη της ομάδας μου”
    771c36f2 7003 4d35 9c0a b16586b22201
  4. οριστούν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Πρόληψης Σχολικού Εκφοβισμού και Ενδοσχολικής Βίας (Πράξη 1/09-09-2024)
  5. υλοποιηθεί το πρόγραμμα ομαλής μετάβασης για ενίσχυση κοινωνικών σχέσεων και εμπιστοσύνης: Α) Επίσκεψη Α΄τάξης 3ου Δημοτικού Σχ. Ιεράπετρας στο Νηπιαγωγείο μας, γνωριμία των μαθητών/μαθητριών, ομαδικά παιχνίδια (09/10/2024).
    Β) Επίσκεψη του 3ου Νηπιαγωγείου στο 3ο Δημ. Σχ. Ιερ/ας, παρακολούθηση σχολικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου (25/10/2024).
  6. Συνεργασία με τη συμβουλο εκπαίδευσης ΠΕ60: α’ επίσκεψη 11/10/2024, ενημέρωση σχετικά με μαθητές/τριες με δυσκολίες συμπεριφοράς και άλλες δυσκολίες
    β’ επίσκεψη 11/11/2024, παρατήρηση μαθητών με συμπεριφορικές δυσκολίες, συμβουλευτική προς τους εκπαιδευτικούς.
    Στον σύνδεσμο αυτό μπορείτε να δείτε τις ενέργειες υλοποίησης του σχεδίου κατά το β’ τρίμηνο.

Δράση Ευαισθητοποίησης – Τα κουτιά της Καλοσύνης

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της φετινής χρονιάς και του Προγράμματος Δράσεων Ενεργού Πολίτη πραγματοποιήσαμε τη δράση ευαισθητοποίησης “Τα Κουτιά της Καλοσύνης” για να βοηθήσουμε τις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας. Με τη βοήθεια των γονέων – συμπαραστατών μας αυτή τη χρονιά, μαζέψαμε τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως μακαρόνια, αλεύρι, όσπρια, γάλα, ζάχαρη, φρυγανιές, παξιμάδια και ρύζι, με σκοπό τη δωρεά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς τόσο για την άμεση ευαισθησία που έδειξαν, όσο και για τη μεταφορά των τροφίμων στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

1ac9e3cb 5ddf 404e afb7 77ae7aac6c73

4η Επίσκεψη Ομαλής Μετάβασης

Με γλυκόπικρα συναισθήματα ολοκληρώθηκε η δράση του προγράμματος Ομαλής Μετάβασης, που υλοποιούσαμε με το 3ο Δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας. Οι τελειόφοιτοι και οι τελειόφοιτες του σχολείου μας επισκέφτηκαν το μεγάλο σχολείο, για τελευταία φορά ως νήπια.

Η θερμή υποδοχή των συνάδελφων εκπαιδευτικών και των παιδιών της Α’ τάξης ήταν αυτό που χρειάζονταν οι δικοί/ες μας μαθητές/μαθήτριες για να αποδιώξουν το άγχος και να συμμετάσχουν με χαμόγελο τόσο στα παιχνίδια της αυλής όσο και στις εικαστικές δραστηριότητες που έφτιαξαν στην τάξη. Τα νήπια έδωσαν ραντεβού για τον Σεπτέμβρη με τους φίλους και τις φίλες που απέκτησαν τη φετινή χρονιά!

Ευχαριστούμε ξανά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του 3ου Δημοτικού για την άψογη συνεργασία!

6f2db0de 889f 478d a0f1 5eaa1e4458e9 7f96f66d 18e7 400a afbf 78efdbcb1d7ddecaaf9e 9184 4017 a154 8893fac09b70

Σχολικό Δίκτυο ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ – 1ο Βραβείο Αξιοζήλετου ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ

Στο σχολείο μας τη φετινή χρονιά, επηρεασμένες από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων Α’ Κύκλου “Οι Ντεντέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό” αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο Σχολικό Δίκτυο των ΚΠΕ Αρναίας, Άμφισσας, Αν. Ολύμπου, Βελβεντού-Σιάτιστας, Ελ. Κορδελιού, Καλαμάτας, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Μακρινίτσας, Μεσολογγίου, Μολάων, Νάουσας, Περτουλίου Τρικκαίων, Ποροΐων, Σικυωνίων, Ιεράπετρας Νεάπολης, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, Αργολίδας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χαλκιδικής και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Αχαΐας, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας και Σερρών με τίτλο: ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ.

Το θέμα της Δράσης αφορά το σχολικό γεύμα των μαθητών/μαθητριών (δεκατιανό), τον τρόπο προμήθειάς του, το σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, ποιότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα των υλικών, την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τις ενεργειακές ανάγκες και την υγεία των μαθητών/μαθητριών.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλες τις φάσεις της Δράσης μας αυτής. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι η συμμετοχή μας στην Ημέρα Δεκατιανού, όπου και παρουσιάσαμε στις υπόλοιπες ομάδες σχολείων, σαν γνήσιοι γιατροί που τιμούμε το λειτούργημά μας, το φάρμακο που μας κρατά χορτάτους/ες και δυνατούς/ες. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να βρεθεί καλύτερο και υγιεινότερο δεκατιανό από το ΠΑ.ΝΤΟ.ΦΕ.ΡΙ.Λ; Όπως λέει και το όνομά του ένα ΠΑξιμάδι, μια ΝΤΟμάτα, λίγη ΦΕτα, λίγη ΡΙγανη και λίγο ΛΑδι την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Οι φίλοι και οι φίλες μας από τα άλλα σχολεία μας απένειμαν (επάξια) τη πρώτη θέση.

Τους ευχαριστούμε θερμά!

6dd3d59a 420d 4afb abab e630987b4079 cc297adb 9380 4eb6 b2c1 5398756eba9b epainos