Γνωριμία των παιδιών μας με το πρόγραμμα

Μετά από 14 ημέρες προσαρμογής και με αφορμή τα νέα μας για την βράβευση του περσινού έργου μας με την ετικέτα ποιότητας παρουσιάσαμε στα παιδιά μας το φετινό έργο του etwinning με τίτλο “Από την γη έως το διάστημα και πίσω….”

Αρχικά έγινε γνωριμία των παιδιών με τα σχολεία που συνεργαζόμαστε μέσω σχετικών βίντεο. Στην συνέχεια εντοπίσαμε τα σχολεία μας στον ηλεκτρονικό χάρτη με την βοήθεια σχετικού προγράμματος στον υπολογιστή. Ολοκληρώσαμε την πρώτη επαφή των παιδιών με το νέο μας πρόγραμμα με την ψηφοφορία του ονόματος της μασκότ-βοηθού εξερεύνησης του διαστήματος. Τα ονόματα ήταν προτάσεις από όλα τα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα νηπιαγωγεία. Η δημοφιλέστερη επιλόγή από το κάθε νηπιαγωγείο καταγραφόταν ηλεκτρονικά από εμάς στο πρόγραμμα. Στην αρχή εξηγήσαμε στα παιδιά τι θέλαμε να ψηφίσουμε, πόσο δίκαιη είναι η ομαδική λήψη απόφασης και πώς το κάθε παιδί δίπλα από το όνομα που θα επιθυμούσε  θα έβαζε ένα κύκλο. Η ανάγνωση των ονομάτων γινόταν από εμάς για κάθε παιδί χωριστά. Στο τέλος τα νήπια μας μέτρησαν το πλήθος των κύκλων, έδειξαν τον αριθμό που αντιστοιχούσε στην ποσότητά τους και είτε κολλούσαν τον αριθμό είτε το έγραφαν.

Πριν σας δείξουμε ενδεικτικές φωτογραφίες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πώς λόγω της καλλιέργειας βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών μας που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή τους στο νηπιαγωγείο και την δημιουργία ενός γνωστικού υπόβαθρου για την συμμετοχή τους σε πιο δύσκολα θέματα όπως είναι η εκμάθηση του κώδικα προγραμματισμού, αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στον διαγωνισμό για τον κώδικα προγραμματισμού με τους εταίρους μας που θα λάβει χώρα τώρα τον Οκτώβριο και να καλλιεργήσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που μας προσφέρει ο κώδικας προγραμματισμού σε ένα άλλο χρονικό διάστημα που θα είναι πρόσφορο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικές φωτογραφίες από την γνωριμία των παιδιών μας με το νέο μας πρόγραμμα και την ψηφοφορία του ονόματος της μασκότ-βοηθού μας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Στόχοι του Προγράμματος e-Twinning Απο την γη ως το Φεγγάρι και πίσω

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε-TWINNING ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-2021

ΣΚΟΠΟΣ – ΣΤΌΧΟΙ 

Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά, ομαλά και ολόπλευρα, μέσα από την θεματική ενότητα μελέτης του Διάστηματος!
Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι είναι :
• Να ενεργοποιήσουν το κίνητρο για μάθηση.
• Να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν ιδέες.
• Να ενισχύσουν την αυτοαντίληψη και την αυτονομία.
• Να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις δραστηριότητες της τάξης.
• Να αξιοποιήσουν ποικίλες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο.
• Να οικοδομήσουν τον προφορικό και γραπτό λόγο μέσα από επικοινωνιακές σχέσεις.
• Να επεκτείνουν πρώτες μαθηματικές γνώσεις και να εφαρμόσουν οικείες μαθηματικές δομές σε νέες καταστάσεις.
• Να μελετήσουν το περιβάλλον μέσα από ένα θέμα που τους ενδιαφέρει.
• Να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία καθώς θα πειραματίζονται με υλικά και θα εκφράζονται μέσα από την τέχνη τους.
• Να εξοικειωθούν με τον υπολογιστή και να τον γνωρίσουν ως εργαλείο για ανακαλύψεις, δημιουργία, έκφραση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Η διάρκεια του προγράμματος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.
Η επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών θα είναι καθημερινή μέσω του Forum του Twinspace και κλειστής ομάδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάθε μήνα θα οργανώνονται τακτικές τηλεδιασκέψεις στην πλατφόρμα του eTwinning.
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτικών θα παρουσιαστεί το θέμα και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος στους εταίρους, θα ανατεθούν εργασίες και υποχρεώσεις, θα συζητηθούν και θα λυθούν απορίες.
Τα παιδιά θα συναντηθούν σε 4 τηλεδιασκέψεις ολομέλειας, ενώ θα οργανωθούν επιπλέον συναντήσεις ανά 2 σχολεία τη φορά, ώστε να έρθουν σε επαφή όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές.
Ακόμη θα δημιουργηθούν video παρουσίασης των τόπων, των σχολείων και των μαθητών, θα δημιουργηθεί χάρτης με τα σχολεία και θα συγκεντρώνονται οι εργασίες όλων σε εργαλεία web 2.0 που θα αναρτώνται στις σελίδες του Twinspace, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση και σημείο αναφοράς.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Οργάνωση εκδηλώσεων για την συμμετοχή -με δραστηριότητες coding με θέμα το διάστημα- στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα-Europe Code Week 10-25 Οκτωβρίου και δημιουργία flip book με εικόνες, διαδρομές και οδηγίες για κάθε ενδιαφερόμενο.
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Εβδομάδας Διαστήματος 4-10 Οκτωβρίου.
Συμμετοχή στην Ώρα της Γης και δημιουργία σχετικού video και δημοσίευσης στα τοπικά μέσα.
Συμμετοχή στους διαγωνισμούς ESA.
Με το πέρας του προγράμματος προγραμματίζονται τα παρακάτω:
Ανοιχτό Twinspace για διαμοιρασμό ιδεών και πρακτικών με τους συναδέλφους στο eTwinning.
Δημιουργία ebook με τα online παιχνίδια που θα δημιουργήσουμε με θέμα το διάστημα για διδακτική αξιοποίηση από συναδέλφους.
Εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος από τους μαθητές σε γονείς, συγγενείς και φίλους.
Διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία των εταίρων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα με δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα.
Παρουσίαση του προγράμματος στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

 

E-Twinning: Ετικέτες Ποιότητας

Κατά το Σχολικό Έτος 2019-2020 το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στο E-Twinning έργο “Εφευρέτες Παιγνιδιών, Ανακυκλωτές της Χαράς-Upcycle toys,Recycle Happiness”.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας
Σταυρούλα Σπηλιοπούλου και Γκόλφω Κανελλάκη καθώς και οι μαθητές τους
βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Ποιότητας για την συμμετοχή τους στο έργο αυτό.