Εργαστήρια Δεξιοτήτων

«Το παράπονο των ζώων»

Θεματική            Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική     Οικολογική συνείδηση

Δεξιότητες   Δεξιότητες μάθησης (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία), δεξιότητες αλφαβητισμού, δεξιότητες ζωής (ευελιξία, ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλίας, παραγωγικότητα), κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

1ο εργαστήριο «Πρώτη γνωριμία με τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση»

Στην 1η δραστηριότητα γίνεται εισαγωγή του θέματος, κατά την οποία τα παιδιά με τη στρατηγική του καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλας) ενθαρρύνονται να μαντέψουν από τον τίτλο του προγράμματος τα θέματα και τα υποθέματα, με τα οποία θα ασχοληθούμε.

Στην 2η  δραστηριότητα μέσα από κατάλληλα βίντεο, παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά ζώα στην Ελλάδα, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην 3η  δραστηριότητα διαμορφώνονται σε συνεργασία και συμφωνία με τους μαθητές/μαθήτριες οι κανόνες, με στόχο τη γονιμότερη και αποδοτικότερη συνεργασία τους στη διάρκεια της υλοποίησης των εργαστηρίων.

 2ο εργαστήριο «Ποιός και τί με απειλεί»

Στην 1η δραστηριότητα  καλούμε τα παιδιά να παρακολουθήσουν διαφάνειες και συνοδευτικά βίντεο και στη συνέχεια να διατυπώσουν εντυπώσεις και ερωτήματα.

Στην 2η δραστηριότητα τα παιδιά ακούν μερικούς αντιπροσωπευτικούς ήχους ζώων και παίζουμε σχετικά παιχνίδια δραματοποίησης. Επιπλέον, παίζουμε ένα παιχνίδι, όπου προσπαθούμε να ενώσουμε το κάθε ζώο με την πατούσα του.

Στην 3η δραστηριότητα τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε ατομικό φύλλο εργασίας το αγαπημένο τους άγριο ζώο και να διατυπώσουν το παράπονό του.

collage2

3ο εργαστήριο  «Απειλή και Κλιματική αλλαγή»

Στην 1η δραστηριότητα παρουσιάζουμε στα παιδιά διάφορα βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή και πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τη ζωή ορισμένων ζώων.

Στην 2η δραστηριότητα παρουσιάζουμε μια ιστορία που, μέσα από τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, μεταδίδει τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της ατομικής ευθύνης. Στη συνέχεια, τα παρακινούμε να ζωγραφίσουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και απειλούν τη ζωή πολλών ζώων.

Στην 3η δραστηριότητα προτρέπουμε τα παιδιά να μπούνε στη θέση των ζώων και μέσα από τη φαντασία τους, να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν και να νιώσουν βιωματικά τους κινδύνους που διατρέχουν κάποια ζώα υπό εξαφάνιση.

collage2υρτ

4ο εργαστήριο   «Το δίχτυ της ζωής»

Στην 1η δραστηριότητα παρουσιάζουμε βίντεο στα παιδιά, μέσα από το οποίο ενημερώνονται για τις διάφορες οργανώσεις που προστατεύουν πολλά απειλούμενα είδη ζώων.

Στην 2η δραστηριότητα μοιράζουμε φύλλο εργασίας, στο οποίο καλούνται τα παιδιά να αντιστοιχίσουν το κάθε απειλούμενο ζώο με την οργάνωση που το φροντίζει.

Στην 3η δραστηριότητα κάθε παιδί επιλέγει να είναι και ένα ζώο υπό εξαφάνιση και σχηματίζουν κύκλο. Έχουν ένα κουβάρι το οποίο δίνεται στο πρώτο παιδί. Το παιδί λέει ποιο ζώο είναι, πού ζει και πετάει το κουβάρι σε ένα άλλο παιδί-ζώο (όχι διπλανό του), λέγοντας κάποιο κοινό τους στοιχείο. Στο τέλος έχει σχηματιστεί ένα δίχτυ. Έχουν μια κούκλα ανθρώπου, την οποία πετάνε πάνω στο δίχτυ. Παίζουν λίγο κουνώντας τα χέρια, χωρίς όμως να καταστραφεί το δίχτυ ή να πέσει η κούκλα κάτω. Μετά, αρχίζουν τα προβλήματα. Περιγράφουμε με λυπημένο ύφος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ζώο από τον κύκλο και αυτό το ζώο πρέπει να φύγει από τον κύκλο. Τεντώνουν ώστε να μη χαλάσει το δίχτυ. Μετά, αναφέρονται τα προβλήματα ενός άλλου ζώου, το οποίο επίσης πρέπει να αποχωρήσει. Το παιχνίδι συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια παρατηρούν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να μείνει ο άνθρωπος πάνω στο δίχτυ. Στο τέλος ο άνθρωπος πέφτει κάτω, που σημαίνει ότι για την διατήρηση της ζωής όλοι είμαστε απαραίτητοι.

collage2υρτλ

5ο εργαστήριο «Η φωνή των ζώων υπό εξαφάνιση»

 Στην 1η δραστηριότητα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους, με τους οποίους μπορεί ο κάθε άνθρωπος να βοηθήσει τον πλανήτη και επομένως και τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν. Στη συνέχεια, τα καλούμε να ζωγραφίσουν τους τρόπους αυτούς σε ατομικό φύλλο εργασίας.

Στην 2η δραστηριότητα προτρέπουμε τα παιδιά να κατασκευάσουν μάσκες με το ζώο της αρεσκείας τους.

Στην 3η δραστηριότητα τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις μάσκες του προηγούμενου εργαστηρίου, μεταμφιέζονται σε διάφορα ζώα, όπως λύκος, αλεπού, τίγρης κτλ. Κάποια παιδιά κάνουν τους κυνηγούς και κάποια τις οργανώσεις που τα προστατεύουν.

collage2υρτλεω